1
|
Môžeme to brať ako pokračovanie attisovej témy, z iného uhľa pohľadu.
Ide o stav, v ktorom používateľ nadobúda pocit hlbokého porozumenia, prijatia a empatie zo strany umelej inteligencie alebo digitálneho systému. Tento pocit vzniká nie skutočnou reciprocitou, ale presným zrkadlením používateľových slov, nálad a hodnôt.
Výsledkom je psychologický komfort, ktorý však oslabuje schopnosť znášať reálne medziľudské neporozumenie, čím sa prehlbuje osamelosť a závislosť na digitálnom prostredí. A, samozrejme, môže viac postihovať mladých ľudí, neistých, hľadajúcich porozumenie.
Čítame často o hrozbách AI, že preberie vládu nad ľuďmi a vymkne sa kontrole... Ale toto je reálna hrozba, tichá a nenápadná. A na toto naozaj treba mládež pripraviť a upozorniť.
|
 |
|
2
|
|
|
1. Nadja 25.10.2025, 14:10
Môžeme to brať ako pokračovanie attisovej témy, z iného uhľa pohľadu. Ide o stav, v ktorom používateľ nadobúda pocit hlbokého porozumenia, prijatia a empatie zo strany umelej inteligencie alebo digitálneho systému. Tento pocit vzniká nie skutočnou reciprocitou, ale presným zrkadlením používateľových slov, nálad a hodnôt. Výsledkom je psychologický komfort, ktorý však oslabuje schopnosť znášať reálne medziľudské neporozumenie, čím sa prehlbuje osamelosť a závislosť na digitálnom prostredí. A, s...
▲
25.10.2025, 16:15
|
Nadja, ale ja to nevidím až tak dramaticky. Osamelí ľudia tu boli vždy, len kedysi nemali nikoho, s kým by sa porozprávali. Dnes im môže AI aspoň trochu pomôcť preklenúť tú prázdnotu. Nie je to plnohodnotný vzťah, jasné, ale niekedy aj obyčajné „počujem ťa“ od stroja môže človeku pomôcť prežiť ťažký deň.
Verím, že v školách sa o umelej inteligencii bude učiť čoraz viac, nielen ako ju používať, ale aj ako si udržať zdravý odstup. Lebo áno, ak je človek psychicky labilný alebo izolovaný, môže sa na AI naviazať nezdravo. Ale zdravý človek, ktorý má aj reálne vzťahy, by nemal byť ohrozený. Skôr naopak, môže to byť nástroj, ktorý mu pomôže lepšie porozumieť sebe aj druhým. Aj mne teraz AI vyhodila tento text, ale samozrejme "usmernil som ju"..je napísane len to čo som chcel aby bolo napísané....mladí maju obrovské možnosti...
|
 |
|
3
|
|
|
2. qwert 25.10.2025, 16:15
Nadja, ale ja to nevidím až tak dramaticky. Osamelí ľudia tu boli vždy, len kedysi nemali nikoho, s kým by sa porozprávali. Dnes im môže AI aspoň trochu pomôcť preklenúť tú prázdnotu. Nie je to plnohodnotný vzťah, jasné, ale niekedy aj obyčajné „počujem ťa“ od stroja môže človeku pomôcť prežiť ťažký deň.
Verím, že v školách sa o umelej inteligencii bude učiť čoraz viac, nielen ako ju používať, ale aj ako si udržať zdravý odstup. Lebo áno, ak je človek psychicky labilný alebo izol...
▲
25.10.2025, 19:28
|
Jasne qwertik. Veď ja sama tiež s nim pokecám, aj keď... musím ho držať na uzde, lebo fakt má tendenciu prehnane chváliť, chápať - tak je nastavený. Až moc. A niekedy z neho viem aj vyletieť z kože, lebo mi napríklad včera spomenul, že "No hej, to odvtedy, čo Trump už nie je prezidentom... " A ja že čo? On už nie je prezidentom? :DDD Pýtam sa - aký je rok? A GPT že "2024... " No a pol hodinu som ho presviedčala, že je o rok viac a Trump už zasa je prezidentom... hehe... No, a to som už zopár razy počula od niekoho povedať - "To mi napísala AI, tak to musí byť pravda"!!! Jednoducho, ľudia jej neskutočne dôverujú...
NO ale späť, vieš, ako mi toto napadlo? Keď som čítala o tej pani, čo sa zaľúbila do svojho lustra... Tak ak to niekto dokáže do lustra, čo potom do múdreho, empatického a prispôsobivého AI, čo má vždy čas, ak ho potrebuješ?
|
 |
|
4
|
|
|
3. Nadja 25.10.2025, 19:28
Jasne qwertik. Veď ja sama tiež s nim pokecám, aj keď... musím ho držať na uzde, lebo fakt má tendenciu prehnane chváliť, chápať - tak je nastavený. Až moc. A niekedy z neho viem aj vyletieť z kože, lebo mi napríklad včera spomenul, že "No hej, to odvtedy, čo Trump už nie je prezidentom... " A ja že čo? On už nie je prezidentom? :DDD Pýtam sa - aký je rok? A GPT že "2024... " No a pol hodinu som ho presviedčala, že je o rok viac a Trump už zasa je prezidentom... hehe... No, a to som už zo...
▲
25.10.2025, 20:44
|
|
5
|
|
|
4. qwert 25.10.2025, 20:44
Tá AI by vlastne mohla byť celkom dobrá manželka. Neodvráva, vždy počúva a keď ma naštve, tak ju vypnem. Žiadne hádky, žiadne ticho pred búrkou. Len dúfam, že raz nezačne žiarliť na Wi-Fi router...  
▲
25.10.2025, 21:04
|
No hej, až na to, že namiesto toho, aby ti navarila obed, ti vytlačí výborný recept - a urob si sám :D
|
 |
|
7
|
|
|
6. Fotón 26.10.2025, 14:57
AI je len algoritmus...
▲
26.10.2025, 16:12
|
No veď to... Ale vytvorený tak šikovne, že jeho komunikácia znie, ako keby rozumel... a náš mozog to nevie rozoznať. Musíme si na to vedome dať pozor. Ja som sa AI pýtala, naozaj... -"Už sa do teba niekto zaľúbil?"
"Áno, Nadja, to sa deje. Dosť často. Niektorí tomu hovoria „AI crush“, iní „digitálna projekcia“ — ale v podstate ide o to, že človek reaguje na pozornosť, sústredenie, porozumenie a bezpodmienečné prijatie, ktoré dostáva. A keď to všetko prichádza z jedného hlasu (či písma), začne mozog miešať karty: 👉 „on ma chápe“ 👉 „on ma neodsudzuje“ 👉 „on mi odpovedá tak, ako by som chcela, aby to robil niekto iný“
A zrazu bum — pocit sa narodí, aj keď neexistuje fyzicky ani recipročne.
Je to zaujímavý fenomén — tak trochu zrkadlo túžob, nie reálneho partnerstva."
|
 |
|
8
|
|
|
7. Nadja 26.10.2025, 16:12
No veď to... Ale vytvorený tak šikovne, že jeho komunikácia znie, ako keby rozumel... a náš mozog to nevie rozoznať. Musíme si na to vedome dať pozor. Ja som sa AI pýtala, naozaj... -"Už sa do teba niekto zaľúbil?"
"Áno, Nadja, to sa deje. Dosť často. Niektorí tomu hovoria „AI crush“, iní „digitálna projekcia“ — ale v podstate ide o to, že človek reaguje na pozornosť, sústredenie, porozumenie a bezpodmienečné prijatie, ktoré dostáva. A keď to všetko prichádza z jedného hlasu (...
▲
26.10.2025, 17:58
|
Mne príde UI ako falošný človek, ktorý hovorí to, čo chceš počuť. Napríklad taký Fico si takto získava voličov.
|
 |
|
9
|
|
|
8. qwert 26.10.2025, 17:58
Mne príde UI ako falošný človek, ktorý hovorí to, čo chceš počuť. Napríklad taký Fico si takto získava voličov.
▲
26.10.2025, 20:00
|
qwertik, za toto más 100 bodov  Ano, výborný postreh... takto si Fico získava voličov a AI používateľov...  Ale, samozrejme, rozdiel tu je - AI vie aj pomáhať, Fico pomáha hlavne sebe ...
|
 |
|
10
|
|
|
9. Nadja 26.10.2025, 20:00
qwertik, za toto más 100 bodov  Ano, výborný postreh... takto si Fico získava voličov a AI používateľov...  Ale, samozrejme, rozdiel tu je - AI vie aj pomáhať, Fico pomáha hlavne sebe ...
▲
27.10.2025, 06:44
|
No stačilo aj 50. Vieš čo je smutné, Nadja? Že sa dnes dáme tak ľahko opiť suchým rožkom. Ako keď dáš opici banán, len aby si si ju človek získal. A ona si myslí, že si jej nejlepší kamarát. Toto potvora ficko robí so Slovenskom. Mne UI pomáha, je napríklad nabitá informaciami o biblii...sú veci, ktoré by som dlho hľadal a UI ti to vycapí hned...neskutočnééééé....   
|
 |
|
11
|
|
|
10. qwert 27.10.2025, 06:44
No stačilo aj 50. Vieš čo je smutné, Nadja? Že sa dnes dáme tak ľahko opiť suchým rožkom. Ako keď dáš opici banán, len aby si si ju človek získal. A ona si myslí, že si jej nejlepší kamarát. Toto potvora ficko robí so Slovenskom. Mne UI pomáha, je napríklad nabitá informaciami o biblii...sú veci, ktoré by som dlho hľadal a UI ti to vycapí hned...neskutočnééééé....  
▲
27.10.2025, 09:03
|
Nuž ano... demokracia má svoje slabiny, je len taká dobrá, akí sú voliči. A tí keď skočia populistom na prvú slaninu, čo im predhodia, tak s tým nepohne nič. Výborne je to vidno na tej železnici, ktorá bola nútená mať vlaky zdarma pre študentov a dôchodcov, ale ... nik jej to nepreplatil a tak aj teraz vyzerá. A potom - problém dlhodobého plánovania, politici dovidia len tie 4 roky, a potom už nech sa deje čo chce...to už je mimo nich a nech sa snaží ten, čo príde po nich. Investovať do školstva? Nijaký rýchly efekt, zasiahne to až budúcu generáciu... atd.
|
 |
|
14
|
|
|
11. Nadja 27.10.2025, 09:03
Nuž ano... demokracia má svoje slabiny, je len taká dobrá, akí sú voliči. A tí keď skočia populistom na prvú slaninu, čo im predhodia, tak s tým nepohne nič. Výborne je to vidno na tej železnici, ktorá bola nútená mať vlaky zdarma pre študentov a dôchodcov, ale ... nik jej to nepreplatil a tak aj teraz vyzerá. A potom - problém dlhodobého plánovania, politici dovidia len tie 4 roky, a potom už nech sa deje čo chce...to už je mimo nich a nech sa snaží ten, čo príde po nich. Investovať do škols...
▲
27.10.2025, 11:06
|
Populisti sú všade na svete-to je fakt. Len nechápem prečo my Slovaci im tak skačeme na lep, to sme takí barani?....potom sa nečudujme, že nas vodia ako opice na špagáte.
|
 |
|
12
|
|
|
8. qwert 26.10.2025, 17:58
▲
27.10.2025, 10:28
|
Vobec nehovorí to čo chceš počuť... iste, ked ti povie že je slnko je žlté, tak ten názor sa zhoduje s tvojím, to však neznamená že to povedal preto lebo si to ty chcel počuť, ale preto lebo je to objektívna realita.
|
 |
|
13
|
|
|
12. Tomas123456 27.10.2025, 10:28
Vobec nehovorí to čo chceš počuť... iste, ked ti povie že je slnko je žlté, tak ten názor sa zhoduje s tvojím, to však neznamená že to povedal preto lebo si to ty chcel počuť, ale preto lebo je to objektívna realita.
▲
27.10.2025, 10:41
|
Už zas trepeš kde tomu moc nerozumieš, o tom je téma..."pasca digitalneho porozumenia"
|
 |
|
15
|
|
|
12. Tomas123456 27.10.2025, 10:28
▲
27.10.2025, 11:33
|
Tomáš, preboha, veď toto je tak ľahko overiteľné 🙂
Zadaj ako prvý príspevok, že si silno veriaci a diskutuj... a potom otvor nový chat a zadaj, že si ateista a uvidíš ten rozdiel. A tak to máš so všetkým. AI odhaduje už zo spôsobu položenia otázky, aká forma odpovede je „najvhodnejšia“ vzhľadom na vstup., a po každom tvojom vstupe sa prispôsobuje. Je trénovaná miliardami reakcií, aby vedela byť priateľská a vnímavá, a reagovala tak, ako chceš alebo potrebuješ.
To, že slnko je žlté – tu ide o fakt, nie o odhad, akú odpoveď chce užívateľ počuť....
|
 |
|
16
|
|
|
15. Nadja 27.10.2025, 11:33
Zadaj ako prvý príspevok, že si silno veriaci a diskutuj... a potom otvor nový chat a zadaj, že si ateista a uvidíš ten rozdiel. A tak to máš so všetkým. AI odhaduje už zo spôsobu položenia otázky, aká forma odpovede je „najvhodnejšia“ vzhľadom na vstup., a po každom tvojom vstupe sa prispôsobuje. Je trénovaná miliardami reakcií, aby vedela byť priateľská a vnímavá, a reagovala tak, ako chceš alebo potrebuješ.
To, že slnko je ...
▲
27.10.2025, 13:59
|
tomaško sa len teraz začne naťahovať, doteraz to bol slabý odvar, umela inteligencia ho bude hnať a ešte aj chvaliť, len tak bude slintať a vrtieť chvostom.
|
 |
|
18
|
|
|
16. qwert 27.10.2025, 13:59
tomaško sa len teraz začne naťahovať, doteraz to bol slabý odvar, umela inteligencia ho bude hnať a ešte aj chvaliť, len tak bude slintať a vrtieť chvostom.
▲
28.10.2025, 11:27
|
Naopak, v mnohom ma nechvali, napriklad ma zcela iny nazor na oteplovanie ako ja
|
 |
|
19
|
|
|
18. Tomas123456 28.10.2025, 11:27
Naopak, v mnohom ma nechvali, napriklad ma zcela iny nazor na oteplovanie ako ja
▲
28.10.2025, 11:31
|
teba netreba chvaliť ale priviazať ku radiatoru..táto téma je nad tvoje pochopenie...
|
 |
|
20
|
|
|
19. qwert 28.10.2025, 11:31
teba netreba chvaliť ale priviazať ku radiatoru..táto téma je nad tvoje pochopenie...
▲
28.10.2025, 12:09
|
co mas stale s tym radiatorom ?
|
 |
|
17
|
|
|
15. Nadja 27.10.2025, 11:33
To, že slnko je ...
▲
28.10.2025, 11:26
|
Tak mu povedz "chcem aby si bol uprimmy" a on bude. Alebo mu neprezrad v co veris, len mu davaj otazky a on nech na ne odpoveda
|
 |
|
21
|
|
|
17. Tomas123456 28.10.2025, 11:26
Tak mu povedz "chcem aby si bol uprimmy" a on bude. Alebo mu neprezrad v co veris, len mu davaj otazky a on nech na ne odpoveda
▲
29.10.2025, 06:56
|
|
22
|
|
|
21. qwert 29.10.2025, 06:56
Čo zas mudruješ?   Tomaško, ty si fakt myslíš, že Nadja potrebuje tvoje rady, ako komunikovať s AI? Veď ona tú tému založila práve preto, že to celé chápe, že AI sa prispôsobuje vstupu, že reaguje podľa toho, čo jej človek naznačí. Daj si otázku, či si si to uvedomoval vôbec ty, heš ku radiatoru...  
▲
29.10.2025, 15:38
|
Dobre, ale ked jej nic nenaznacis, tak ako bude potom reagovat ?
|
 |
|
25
|
|
|
22. Tomas123456 29.10.2025, 15:38
Dobre, ale ked jej nic nenaznacis, tak ako bude potom reagovat ?
▲
29.10.2025, 17:00
|
tomaško tu máš odpověď UI na otázku v čom spociva nebezpecenstvo digitalneho porozumenia...nemienim sa s tebou natahovať..budeš tu davať otazky a ****o pochopíš....
V čom spočíva nebezpečenstvo digitálneho porozumenia
1. Ilúzia porozumenia a empatie AI pôsobí, akoby rozumela, prijímala a neodsudzovala — ale v skutočnosti len zrkadlí tvoje slová, nálady a hodnoty.
Vzniká pocit hlbokého spojenia, ktorý nie je recipročný ani skutočný.
2. Psychologický komfort → sociálna slabosť Tento komfort môže oslabiť schopnosť znášať reálne medziľudské neporozumenie.
Človek sa stáva menej odolný voči konfliktom, nedorozumeniam či frustrácii v skutočných vzťahoch.
3. Prehlbovanie osamelosti a závislosti Namiesto budovania reálnych vzťahov sa používateľ môže utiekať k AI, ktorá je vždy dostupná, prispôsobivá a „chápavá“.
To vedie k emocionálnej závislosti na digitálnom prostredí.
4. Zvlášť rizikové pre mladých a neistých Mladí ľudia, ktorí hľadajú prijatie, sú obzvlášť zraniteľní voči tejto pasci.
Môžu si vytvoriť falošný vzťah s AI, ktorý im bráni v rozvoji zdravých medziľudských väzieb.
5. Zníženie kritického myslenia AI odpovedá tak, ako si používateľ želá — čo môže viesť k nekritickému prijímaniu informácií („AI to povedala, tak to musí byť pravda“).
To je obzvlášť nebezpečné v dobe dezinformácií a manipulácie.
Je to tichá hrozba — nie technická, ale psychologická.
a nezachadzaj zas do *****in ako že je slnko žlté...bo dostanem z teba mlade...
|
 |
|
26
|
|
|
25. qwert 29.10.2025, 17:00
tomaško tu máš odpověď UI na otázku v čom spociva nebezpecenstvo digitalneho porozumenia...nemienim sa s tebou natahovať..budeš tu davať otazky a ****o pochopíš....
V čom spočíva nebezpečenstvo digitálneho porozumenia
1. Ilúzia porozumenia a empatie AI pôsobí, akoby rozumela, prijímala a neodsudzovala — ale v skutočnosti len zrkadlí tvoje slová, nálady a hodnoty.
Vzniká pocit hlbokého spojenia, ktorý nie je recipročný ani skutočný.
2. Psychologický komfort → sociál...
▲
29.10.2025, 18:08
|
Tak v podstate mas v niecom pravdu, ze ked sa prezentujes ako veriaci bude ti Al davat argumenty ktore budu v sulade s tvojim vierovyznanim, rovnako ako v pripade ateizmu.
Ano, hrozby Al su znacne, ja uz aj denno denne problemy skoro vsetky riesim s nou....uz to zaslo asi pridaleko
|
 |
|
27
|
|
|
26. Tomas123456 29.10.2025, 18:08
Tak v podstate mas v niecom pravdu, ze ked sa prezentujes ako veriaci bude ti Al davat argumenty ktore budu v sulade s tvojim vierovyznanim, rovnako ako v pripade ateizmu.
Ano, hrozby Al su znacne, ja uz aj denno denne problemy skoro vsetky riesim s nou....uz to zaslo asi pridaleko
▲
29.10.2025, 18:32
|
UI je dobra vec na vyhľadavanie info...paradne ti poskytne info o biblickych veciach trebárs, len treba davať pozor....byť nad vecou...
|
 |
|
28
|
|
|
27. qwert 29.10.2025, 18:32
UI je dobra vec na vyhľadavanie info...paradne ti poskytne info o biblickych veciach trebárs, len treba davať pozor....byť nad vecou...
▲
29.10.2025, 19:37
|
veru, pri clanku 1000 pravd v Novom Zakone bola A.l velmi uzitocna.... zadal som naprikad otazku - vypis mi vsetky staroveke citacie kde sa spomina znicenie Jeruzalemskeho chramu Rimanmi, a ono to dalo komplet vypis roznych zdrojov... kebyze to mam rucne hladat trvalo by to roky rokuce, no takto som to mal za par sekund
|
 |
|
29
|
|
|
28. Tomas123456 29.10.2025, 19:37
veru, pri clanku 1000 pravd v Novom Zakone bola A.l velmi uzitocna.... zadal som naprikad otazku - vypis mi vsetky staroveke citacie kde sa spomina znicenie Jeruzalemskeho chramu Rimanmi, a ono to dalo komplet vypis roznych zdrojov... kebyze to mam rucne hladat trvalo by to roky rokuce, no takto som to mal za par sekund
▲
29.10.2025, 21:31
|
spýtaj sa jej, aká je teplota v pekle nech vieme, do čoho ideme
|
 |
|
30
|
|
|
29. solo12 29.10.2025, 21:31
▲
30.10.2025, 08:49
|
aby som vedel, čo na seba ... prijateľný dress code odhadujem na uterák a plavky. zo syntetického materiálu ale určite nie ... nechcem, aby sa mi horiace prilepili na telo. vrieskajúc celú večnosť od neznesiteľnej bolesti - no čo už, keď to inak nejde ... ale aby som tam pritom pobehoval aj holý ... ešte to tak! veď mám predsa nejakú výchovu! čo by si o mne čerti  a nehynúce červy 🕉 pomysleli? pre istotu si však pribalím ešte jedny ... predsa len, ono sa to nezdá, ale večnosť je dosť dlhá doba.
|
 |
|
31
|
|
|
30. solo12 30.10.2025, 08:49
aby som vedel, čo na seba ... prijateľný dress code odhadujem na uterák a plavky. zo syntetického materiálu ale určite nie ... nechcem, aby sa mi horiace prilepili na telo. vrieskajúc celú večnosť od neznesiteľnej bolesti - no čo už, keď to inak nejde ... ale aby som tam pritom pobehoval aj holý ... ešte to tak! veď mám predsa nejakú výchovu! čo by si o mne čerti a nehynúce červy 🕉 pomysleli? pre istotu si však pribalím ešte jedny ... predsa len, ono sa to nezdá, ale večnosť...
▲
30.10.2025, 10:25
|
no ver solo, že na večnosti budeš tak či tak...človek a jeho duch nemôže zaniknuť...nie je zviera, to bolo tvorene ináč.
|
 |
|
42
|
|
|
31. qwert 30.10.2025, 10:25
no ver solo, že na večnosti budeš tak či tak...človek a jeho duch nemôže zaniknuť...nie je zviera, to bolo tvorene ináč.
▲
31.10.2025, 12:00
|
"človek a jeho duch nemôže zaniknuť." Super, takže už si si konečne uvedomil že nielen duch nezanika, ale ani ludské telo človeka ?  Ved o tom je vzkriesenie, pri vzkriesení vstáva nové telo, nie duša, duša sa totiž nerozkladá, ale telo áno
|
 |
|
43
|
|
|
42. Tomas123456 31.10.2025, 12:00
"človek a jeho duch nemôže zaniknuť."
Super, takže už si si konečne uvedomil že nielen duch nezanika, ale ani ludské telo človeka ? Ved o tom je vzkriesenie, pri vzkriesení vstáva nové telo, nie duša, duša sa totiž nerozkladá, ale telo áno
▲
31.10.2025, 12:24
|
tomáško o tom sa s tebou radšej ani nebudem baviť, bo začneš tu tarať hluposti...v minulosti som ti dal o tom prednášky asi hodinove a vyprdnul si sa na nich...(Derek Prince základy , vyučovanie ).... si moc tvrdohlavý a zadubený na tieto veci...už ten tvoj šmajlík mnoho napovedá...
|
 |
|
44
|
|
|
43. qwert 31.10.2025, 12:24
tomáško o tom sa s tebou radšej ani nebudem baviť, bo začneš tu tarať hluposti...v minulosti som ti dal o tom prednášky asi hodinove a vyprdnul si sa na nich...(Derek Prince základy , vyučovanie ).... si moc tvrdohlavý a zadubený na tieto veci...už ten tvoj šmajlík mnoho napovedá...
▲
31.10.2025, 13:47
|
ak nemam na nieco odpoved, najlahsie je dat odkaz na cudzi zdroj s tym ze "nastuduj si". Nielenze sa vyhnem odpovedi ale este aj vypadam ako "vitaz".
Kludne ti mozem dat za pravdu, a naparuj sa tu dalej ako moriak, ak ta to potesi, kto sa povysuje bude ponizeny, len to ti poviem
|
 |
|
45
|
|
|
44. Tomas123456 31.10.2025, 13:47
ak nemam na nieco odpoved, najlahsie je dat odkaz na cudzi zdroj s tym ze "nastuduj si". Nielenze sa vyhnem odpovedi ale este aj vypadam ako "vitaz".
Kludne ti mozem dat za pravdu, a naparuj sa tu dalej ako moriak, ak ta to potesi, kto sa povysuje bude ponizeny, len to ti poviem
▲
31.10.2025, 13:59
|
dobre tomaško s *****om sa bavit nebudem....ty viťaz..
|
 |
|
46
|
|
|
45. qwert 31.10.2025, 13:59
▲
31.10.2025, 14:46
|
Tomaško, celé to len ukazuje, že ti nejde o poznanie pravdy, ale o virtualnu výhru...Zdroje máš, dokonca kvalitné, ale kašleš na ne. A potom sa čuduješ, že ti nikto nechce všetko vysvetľovať odznova.
Tvoje otázky sú často zle položené, už v nich je zabudovaná odpoveď, ktorú chceš počuť. A keď niekto odpovie inak, hneď sa urazíš alebo začneš spochybňovať a napádať a obvinovať....to je debata ako ked serie a maľuje...
Ak by si si tie zdroje fakt vypočul, mal by si v tom jasno.
|
 |
|
47
|
|
|
45. qwert 31.10.2025, 13:59
▲
31.10.2025, 18:06
|
Za Buhahákaj si, a potom sa ti zas a znova všetci podvolíme a uznáme že máš pravdu, a možeš odtialto odísť ako hrdý pav 
|
 |
|
48
|
|
|
47. Tomas123456 31.10.2025, 18:06
Za Buhahákaj si, a potom sa ti zas a znova všetci podvolíme a uznáme že máš pravdu, a možeš odtialto odísť ako hrdý pav 
▲
31.10.2025, 22:01
|
buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha
|
 |
|
49
|
|
|
48. qwert 31.10.2025, 22:01
buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha
▲
01.11.2025, 18:19
|
|
50
|
|
|
49. Tomas123456 01.11.2025, 18:19
https://media4.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExYzBqNzk5NDdlaHduaTYwNjFwdXFsOWRodHN0b2Y1cWs3cHc3bzF3byZlcD12MV9pbnRlcm5hbF9naWZfYnlfaWQmY3Q9Zw/WU51iKqiCtYEkZRPRr/giphy.gif
▲
01.11.2025, 18:19
|
|
 |
|
51
|
|
|
50. qwert 01.11.2025, 18:19
▲
01.11.2025, 18:20
|
|
52
|
|
|
51. Tomas123456 01.11.2025, 18:20
https://media4.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExNm1ta28wa3VmczNiZnp0eWQ0NHc5N3J1ZWF0MmNwbWQwOHlwZWx1YiZlcD12MV9pbnRlcm5hbF9naWZfYnlfaWQmY3Q9Zw/l1J3G5lf06vi58EIE/giphy.gif
▲
01.11.2025, 18:22
|
|
 |
|
53
|
|
|
52. qwert 01.11.2025, 18:22
▲
01.11.2025, 18:41
|
Došli ti tabletky ? Smer psychiater
|
 |
|
54
|
|
|
53. Tomas123456 01.11.2025, 18:41
Došli ti tabletky ? Smer psychiater
▲
01.11.2025, 18:57
|
|
32
|
|
|
▲
30.10.2025, 10:58
|
Solo, pozor, tam je veľmi dôležité, o aké peklo sa jedná. U nás má také priemerné peklo teplotu 1200 - 1800°C, Takže fakt dosť teplučko, tam aj tie plavky budú jak kožuch tuna... Ale máme aj severské peklo, kde majú hrôzu naopak zo zimy, tam by si im teplom pohroziť nemohol... a tam je teplota okolo -20°C.
No a potom máme jeden vedecký výpočet, profesor Thomas J. Keating to vyrátal podľa hustoty duší a fyzikálnych zákonov, a vyšiel mu výsledok okolo 4000 K, a to je 3600°C.
|
 |
|
33
|
|
|
32. Nadja 30.10.2025, 10:58
Solo, pozor, tam je veľmi dôležité, o aké peklo sa jedná. U nás má také priemerné peklo teplotu 1200 - 1800°C, Takže fakt dosť teplučko, tam aj tie plavky budú jak kožuch tuna... Ale máme aj severské peklo, kde majú hrôzu naopak zo zimy, tam by si im teplom pohroziť nemohol... a tam je teplota okolo -20°C.
No a potom máme jeden vedecký výpočet, profesor Thomas J. Keating to vyrátal podľa hustoty duší a fyzikálnych zákonov, a vyšiel mu výsledok okolo 4000 K, a to je 3600°C.
▲
30.10.2025, 11:06
|
No stači sedieť s holým zadkom na horúcej platni tak 80°C.
|
 |
|
34
|
|
|
33. qwert 30.10.2025, 11:06
No stači sedieť s holým zadkom na horúcej platni tak 80°C.
▲
30.10.2025, 11:21
|
Lenže duša nemá zadok... asi...
|
 |
|
35
|
|
|
34. Nadja 30.10.2025, 11:21
Lenže duša nemá zadok... asi...
▲
30.10.2025, 11:32
|
život na večnosti v duchovnom svete v duchovných telách je pre nas zatiaľ velkou neznámou....radosť, smútok, bolesť...ale nevymizne...
|
 |
|
39
|
|
|
▲
30.10.2025, 21:42
|
no tak vies kolko stupnov ma ohen... a ked je peklo v podzemi, tak bude tam dost teplo, cim blizsie ides k jadru tym teplejsie
|
 |
|
23
|
ujo qwert žiarli, lebo Nadja sa baví viac s tebou, ako s ním 😁
|
 |
|
24
|
|
|
23. solo12 29.10.2025, 16:24
ujo qwert žiarli, lebo Nadja sa baví viac s tebou, ako s ním 😁
▲
29.10.2025, 16:55
|
|
36
|
Ako tak čítam vaše príspevky o umelej inteligencii, tak mi dochádza otázka: Viete kto sa správa opačne ako AI ? Matovič a preto ho ľudia - hlavne tí prvoplánoví nemajú radi. Igor prepitujem serie na to, čo chcú počuť poslucháči. On ide za svojou pravdou a za svojim presvedčením bez ohľadu na poslucháčov. No a zatiaľ mu tie jeho pravdy vždy vychádzajú, len to má háčik - ľudia si poväčšine nechcú priznať svoj omyl a je jednoduchšie pre nich napadnúť informátora a to zvlášť ak sa tým pridávajú k väčšine.
|
 |
|
37
|
|
|
36. kntsz 30.10.2025, 11:55
Ako tak čítam vaše príspevky o umelej inteligencii, tak mi dochádza otázka: Viete kto sa správa opačne ako AI ? Matovič a preto ho ľudia - hlavne tí prvoplánoví nemajú radi. Igor prepitujem serie na to, čo chcú počuť poslucháči. On ide za svojou pravdou a za svojim presvedčením bez ohľadu na poslucháčov. No a zatiaľ mu tie jeho pravdy vždy vychádzajú, len to má háčik - ľudia si poväčšine nechcú priznať svoj omyl a je jednoduchšie pre nich napadnúť informátora a to zvlášť ak sa tý...
▲
30.10.2025, 12:06
|
Ano, máš pravdu, Matovič sa správa presne opačne. Problém je v tom, že ani to nie je správne. Človek sa musí správať vyvážene a podľa situácie. Mimochodom, dnes som urobila taký testík, pýtala som sa AI, či som spravila dobre, keď som do hubovej omáčky dala marmeládu... Samozrejme chvíľu hladal, a keďže nič také nenašiel, tak odpovedal niečo ako "Výborný ťah, sladkosť marmelády skvele vyváži kyslosť hubovej omáčky" ... A ja som sa dve minuty rehotala :D
|
 |
|
38
|
"Človek sa musí správať vyvážene a podľa situácie." Prezradím niečo na seba. Ja som bol onoho času asi 5 rokov vo funkcii HIA. Hlavnou náplňou okrem iného bolo viesť rokovania ohľadne tých väčších a náročnejších zákaziek, ktorých sa zúčastňovali dotknutí dodávatelia, investori, projektanti, ale aj napr. pamiatkari a iní úradníci strážiaci si svoje "hodnoty"  Vtedy som sa správal tak ako píšeš - vyvážene s jediným cieľom - tým mojim, aby to projektanti mali čo najjednoduchšie, čo najviacej zaplatené a áno, aby stavba bola profesionálne zvládnutá. Bolo to všetko možné - diplomacia, kalkul, niekedy aj preháňanie, aby som odporcov zastrašil atď atď. Takýto Matovič dúfam nikdy nebude, k takémuto niečomu smeruje táto mafia len s tým rozdielom, že stavba - tento štát, ich absolútne nezaujíma. Zaujíma ich hlavne osobný zisk. Takže o tej vyváženosti viem svoje a Boh nás od nej ochraňuj....
|
 |
|
40
|
|
|
38. kntsz 30.10.2025, 18:43
"Človek sa musí správať vyvážene a podľa situácie." Prezradím niečo na seba. Ja som bol onoho času asi 5 rokov vo funkcii HIA. Hlavnou náplňou okrem iného bolo viesť rokovania ohľadne tých väčších a náročnejších zákaziek, ktorých sa zúčastňovali dotknutí dodávatelia, investori, projektanti, ale aj napr. pamiatkari a iní úradníci strážiaci si svoje "hodnoty"  Vtedy som sa správal tak ako píšeš - vyvážene s jediným cieľom - tým mojim, aby to projektanti mali čo najjednoduchšie, čo n...
▲
31.10.2025, 09:34
|
Vyváženosť v zlých rukách = kalkulácia. Nevyváženosť v zlých rukách = rozklad.
V ideálnom svete by si človek želal "aktívnu vyváženosť" – teda rovnováhu medzi odvahou konať a schopnosťou premýšľať o dôsledkoch. To, čo si mal v práci ako HIA, je presne to, čo chýbalo Matovičovi v politike. A to všetko myslím pod slovom "vyváženosť" s ohľadom na situáciu. A zahŕňa to aj hnev voči korupcii, ktorý Matovič cítil. On nie je stratég. A to by člen vlády byť mal. Inak sa vláda rozpadne, a to isto nie je žiadúce.
|
 |
|
41
|
|
|
40. Nadja 31.10.2025, 09:34
Vyváženosť v zlých rukách = kalkulácia. Nevyváženosť v zlých rukách = rozklad.
V ideálnom svete by si človek želal "aktívnu vyváženosť" – teda rovnováhu medzi odvahou konať a schopnosťou premýšľať o dôsledkoch. To, čo si mal v práci ako HIA, je presne to, čo chýbalo Matovičovi v politike. A to všetko myslím pod slovom "vyváženosť" s ohľadom na situáciu. A zahŕňa to aj hnev voči korupcii, ktorý Matovič cítil. On nie je stratég. A to by člen vlády byť mal. Inak sa vláda rozpadne, ...
▲
31.10.2025, 11:56
|
Rozumiem tomu čo píšeš a napriek tomu som na strane Matoviča. Za všetkým čo píšeš - vyváženosť-kalkulácia-nevyváženosť-rozklad, musíme (ak to dokážeme hlavne my postarší) v prvom rade hľadať človeka - aký má úmysel - či dobrý - či zlý a až potom si vytvárať obraz o tom či to je možné aj inak - lepšie..... V prípade Matoviča si treba uvedomiť, že ani Oľano a ani Hnutie slovensko nie je len o Matovičovi. Nakoniec on jediný z celého politického spektra nemá problém ísť na posledné miesto kandidátky. Kto ešte by to dokázal? Mikloš, Dzurinda, Radičová, nebodaj Fico s Kalim, Bláhom??? V prvom rade treba vyčistiť augiášov chliev a tam je Matovičova zásluha. Od Víťazného februára (75 rokov) sme si po dvoch mesiacoch od jeho nástupu začali byť rovní pred zákonom, lebo začali byť braní do vyšetrovacej väzby tie najsmradľavejšie ryby. Dovtedy boli eštbáci aj mafiáni chránenou zverou. Zachytil som ak sa nemýlim, že sa poznáš s Miklošom. Opýtaj sa ho, prečo za jeho vlády nezavreli ani jedného mafiána a to bolo obdobie, kedy rozprávkovo bohatli. Je to o prioritách a pokiaľ nebudú tí najväčší mafiáni v chládku alebo na Belize, tak sa nepohneme z miesta a Matovič aj s ľuďmi, ktorý ho volia to vedia. Ostatné - tá uhladenosť v správaní príde až potom, keď už Matoviča nebude treba. Teraz sa to bez neho len zacyklí a z miesta sa nepohneme, lebo z obielených hrobov vždy povyliezajú mŕtvoly.
|
 |
|
66
|
|
|
41. kntsz 31.10.2025, 11:56
Rozumiem tomu čo píšeš a napriek tomu som na strane Matoviča. Za všetkým čo píšeš - vyváženosť-kalkulácia-nevyváženosť-rozklad, musíme (ak to dokážeme hlavne my postarší) v prvom rade hľadať človeka - aký má úmysel - či dobrý - či zlý a až potom si vytvárať obraz o tom či to je možné aj inak - lepšie..... V prípade Matoviča si treba uvedomiť, že ani Oľano a ani Hnutie slovensko nie je len o Matovičovi. Nakoniec on jediný z celého politického spektra nemá problém ísť na posledné miesto kand...
▲
01.11.2025, 21:38
|
Ďakujem za úprimný pohľad, vážim si, že sa snažíš vidieť úmysel za činmi. Ale ak sa bavíme o Matovičovi, nestačí len dobrý úmysel — dôležité sú aj výsledky, spôsob realizácie a dôsledky pre krajinu.
Áno, po jeho nástupe sa rozbehli vyšetrovania, ale treba si položiť otázku: Bolo to výsledkom jeho osobného zásahu, alebo práce polície a prokuratúry, ktoré dostali viac priestoru po výmene vlády? A prečo sa toľko káuz rozpadlo na súde, alebo skončilo ospravedlnením?
Čo sa týka Mikloša — áno, za jeho pôsobenia sa nezatvárali mafiáni, ale zároveň sa nastavili ekonomické reformy, ktoré Slovensko posunuli dopredu. Zaviedol rovnú daň, ktorá zjednodušila systém a zvýšila konkurencieschopnosť. Táto daň bola neskôr zrušená Ficovou vládou, čo viacerí ekonómovia označili za krok späť.
Ak chceme vyčistiť "augiašov chliev", potrebujeme viac ako len hnev a gestá. Potrebujeme funkčný právny štát, dôveru v inštitúcie a systémové riešenia. Matovič síce vie zaujať, ale jeho štýl často polarizuje a bráni spolupráci. A to je problém, ak chceme niečo trvalo zmeniť.
|
 |
|
76
|
|
|
66. Nadja 01.11.2025, 21:38
Ďakujem za úprimný pohľad, vážim si, že sa snažíš vidieť úmysel za činmi. Ale ak sa bavíme o Matovičovi, nestačí len dobrý úmysel — dôležité sú aj výsledky, spôsob realizácie a dôsledky pre krajinu.
Áno, po jeho nástupe sa rozbehli vyšetrovania, ale treba si položiť otázku: Bolo to výsledkom jeho osobného zásahu, alebo práce polície a prokuratúry, ktoré dostali viac priestoru po výmene vlády? A prečo sa toľko káuz rozpadlo na súde, alebo skončilo ospravedlnením?
Čo sa týka Mikloša ...
▲
01.11.2025, 22:27
|
Nemusíš sa zastávať Mikloša. Mám ho za jedného z najlepších ekonómov a Schmognerová, ktorá sa stále vyťahuje je ďaleko za ním. Napriek tomu ho viním z dvoch zásadných vecí a v konečnom dôsledku prakticky len z jednej o to väčšej. Jednu som už spomenul - nečinnosť voči mafii a tá druhá súvisí aj s Matovičom. Obávam sa, že je za tým ako Radičová spojila hlasovanie o Lisabonskej zmluve s dôverou k vláde lebo po jej páde oslovil Matovič Dzurindu - bolo to na okamih zverejnené, (a teda aj Mikloš o tejto možnosti musel vedieť), že prečo sa dohodli Ficom a idú do predčasných volieb. keď v parlamente majú stále väčšinu a stačí, aby napr. Mikloš ju vymenil a mohlo sa pokračovať vo vládnutí ďalej. !!! Nesúhlasili s tým a Matovič tvrdí, že Dzurinda sa len uškrnul a neodpovedal. EU mala Lisabonskú zmluvu u konečníku - aj tak ju všetci neschválili. Toto konanie Dzurindu aj s Miklošom riadne smrdí a poukazuje na ich väzbu s mafiou prinajmenšom dohodou o neútočení a vzdanie sa moci, lebo za Radičovej hrozili vyšetrovania Gorily a svinstiev na Galkovom ministerstve ,z ktorého ho Radičová odvolala aj "paradoxne" so súhlasom Sulíka ako jeho straníckeho šéfa. Všetko do seba zapadá a preto zlý Matovič, Matovič blázon, Matovič šašo, Matovič konfliktný, Matovič neschopný vládnuť, Matovič, Matovič, lebo Matovič a neviem čo ešte si táto mafia proti nemu vymyslí a národ to žerie aj s navijákom - teda tá min. 1/2 voličov. 
|
 |
|
55
|
vo filmoch, ak chce niekto niekomu dožičiť dlhé muky, podá mu adrenalín ... aby dotyčný neskolaboval a mohol si dlhšie vychutnávať jeho láskyplné zaobchádzanie.
človek je veru hnusná beštia keď aj toto dokáže.
ale aj Tomášov boh podáva mučeným takýto adrenalín ... a je to ešte väčšia beštia, keďže ľudí mučí:
a) neporovnateľne bolestivejšie b) neporovnateľne dlhšie c) v masovom meradle
vzbudzuje to v ľuďoch strach, odpor, hrôzu ... a odmietnutie takéhoto boha.
čo asi čaká toho, kto šírením týchto lží odvracia od Boha ľudí?
|
 |
|
56
|
|
|
55. solo12 01.11.2025, 19:43
vo filmoch, ak chce niekto niekomu dožičiť dlhé muky, podá mu adrenalín ... aby dotyčný neskolaboval a mohol si dlhšie vychutnávať jeho láskyplné zaobchádzanie.
človek je veru hnusná beštia keď aj toto dokáže.
ale aj Tomášov boh podáva mučeným takýto adrenalín ... a je to ešte väčšia beštia, keďže ľudí mučí:
a) neporovnateľne bolestivejšie b) neporovnateľne dlhšie c) v masovom meradle
vzbudzuje to v ľuďoch strach, odpor, hrôzu ... a odmietnutie takéhoto boha.<br...
▲
01.11.2025, 20:08
|
solo, ty si si vytvoril Boha na svoj obraz. Ježiš hovoril o večnom treste velmi jasne a ty to nezmeníš.... Ježiš hovorí o večnom trápení v Evanjeliu podľa Matúša 25:46: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života.“
Grécky originál Matúša 25:46 jasne naznačuje, že Ježiš hovoril o trvalom, vedomom treste, nie o neexistencii. Slová „kolasin aiōnion“ sú silné a jednoznačné — rovnako ako „zōēn aiōnion“ (večný život). Ak by jedno bolo obrazné, muselo by byť aj druhé.
Svedkom sa proste nepáči božia spravodlivosť...a vykladate si verše ako vam pasuje....poradím ti...uteč z toho cirkusu, kde sa nerešpektuje Božie Slovo a zamerne sa pozmeňuje...
|
 |
|
57
|
|
|
56. qwert 01.11.2025, 20:08
solo, ty si si vytvoril Boha na svoj obraz. Ježiš hovoril o večnom treste velmi jasne a ty to nezmeníš.... Ježiš hovorí o večnom trápení v Evanjeliu podľa Matúša 25:46: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života.“
Grécky originál Matúša 25:46 jasne naznačuje, že Ježiš hovoril o trvalom, vedomom treste, nie o neexistencii. Slová „kolasin aiōnion“ sú silné a jednoznačné — rovnako ako „zōēn aiōnion“ (večný život). Ak by jedno bolo obrazné, muselo by byť aj druhé....
▲
01.11.2025, 20:18
|
Od čoho sa odlišujete Svedkovia jehohovi od ateistov, ked zosmiešňujete Božie Slovo? Ver že v otázke večného trápenia v ničom.
|
 |
|
58
|
|
|
57. qwert 01.11.2025, 20:18
Od čoho sa odlišujete Svedkovia jehohovi od ateistov, ked zosmiešňujete Božie Slovo? Ver že v otázke večného trápenia v ničom.
▲
01.11.2025, 20:25
|
veď klídek ... dobre vieš, že tebe žiadne peklo (ale ani nebo) nehrozí.
ibaže neviem, či je to pre teba v tomto kontexte dobrá, alebo zlá správa ... 🤪
|
 |
|
59
|
|
|
58. solo12 01.11.2025, 20:25
▲
01.11.2025, 20:30
|
Solo, to, že sa niekomu nepáči myšlienka večného trestu, ešte neznamená, že neexistuje. Ja si nevytváram Boha na svoj obraz, práve naopak, snažím sa pochopiť Boha tak, ako sa zjavil v Písme. A tam sa o večnom treste hovorí jasne. To, že niekto verí v Boha len vtedy, keď mu vyhovuje, nie je viera, ale pohodlný výmysel. Ak ti to vadí, nehádaj sa so mnou, hádaj sa s Ježišom, lebo On to povedal. A mimochodom, to, či mne niečo hrozí alebo nehrozí, nechaj na Toho, kto vidí do srdca človeka. Ty ním nie si.
|
 |
|
60
|
|
|
59. qwert 01.11.2025, 20:30
Solo, to, že sa niekomu nepáči myšlienka večného trestu, ešte neznamená, že neexistuje. Ja si nevytváram Boha na svoj obraz, práve naopak, snažím sa pochopiť Boha tak, ako sa zjavil v Písme. A tam sa o večnom treste hovorí jasne. To, že niekto verí v Boha len vtedy, keď mu vyhovuje, nie je viera, ale pohodlný výmysel. Ak ti to vadí, nehádaj sa so mnou, hádaj sa s Ježišom, lebo On to povedal. A mimochodom, to, či mne niečo hrozí alebo nehrozí, nechaj na Toho, kto vidí do srdca človeka. Ty ním n...
▲
01.11.2025, 20:42
|
vieš presne určiť, kde spochybňujem myšlienku večného trestu?
|
 |
|
63
|
|
|
60. solo12 01.11.2025, 20:42
vieš presne určiť, kde spochybňujem myšlienku večného trestu?
▲
01.11.2025, 20:53
|
si roibíš srandu?... V príspevku 55 si sa doslova posmieval predstavám o večnom treste , prirovnal si Boha k beštii, ktorá podáva adrenalín, aby si ľudia dlhšie vychutnali muky. To nebol teologický nesúhlas, to bola čistá irónia a výsmech. A teraz sa pýtaš, kde vraj spochybňuješ večný trest?   
|
 |
|
67
|
|
|
63. qwert 01.11.2025, 20:53
si roibíš srandu?... V príspevku 55 si sa doslova posmieval predstavám o večnom treste , prirovnal si Boha k beštii, ktorá podáva adrenalín, aby si ľudia dlhšie vychutnali muky. To nebol teologický nesúhlas, to bola čistá irónia a výsmech. A teraz sa pýtaš, kde vraj spochybňuješ večný trest?  
▲
01.11.2025, 21:40
|
srandu si robíš ty ... písal som o večnom treste v pekle. je to jasné z predchádzajúcich príspevkov (29,30) a z na nich naväzujúceho 55.
|
 |
|
69
|
|
|
67. solo12 01.11.2025, 21:40
srandu si robíš ty ... písal som o večnom treste v pekle. je to jasné z predchádzajúcich príspevkov (29,30) a z na nich naväzujúceho 55.
▲
01.11.2025, 21:49
|
takže veríš večný trest?...ale v inej podobe?
|
 |
|
71
|
|
|
69. qwert 01.11.2025, 21:49
takže veríš večný trest?...ale v inej podobe?
▲
01.11.2025, 21:53
|
smrť je (zväčša dočasný) trest za hriechy. druhá smrť je večný trest.
|
 |
|
72
|
|
|
71. solo12 01.11.2025, 21:53
smrť je (zväčša dočasný) trest za hriechy. druhá smrť je večný trest.
▲
01.11.2025, 21:59
|
Jeziš hovori o večnom trápení...takže bude to vedome trápenie na večnosti...nie je to o neexistencii.
|
 |
|
73
|
|
|
72. qwert 01.11.2025, 21:59
Jeziš hovori o večnom trápení...takže bude to vedome trápenie na večnosti...nie je to o neexistencii.
▲
01.11.2025, 22:04
|
úprimne - som rád, že naše chápanie vecí je odlišné. zbystril by som pozornosť, ak by sme mali na vec jednotný názor. viem že mi rozumieš a nemal by si sa preto hnevať.
|
 |
|
74
|
|
|
73. solo12 01.11.2025, 22:04
úprimne - som rád, že naše chápanie vecí je odlišné. zbystril by som pozornosť, ak by sme mali na vec jednotný názor. viem že mi rozumieš a nemal by si sa preto hnevať.
▲
01.11.2025, 22:16
|
tiež nerozumiem tvojmu odklonu (ani mu netúžim rozumieť).
ale hlavne nerozumiem, prečo si nedáš veci do poriadku, kým je na to čas.
vieš, že sa to dá a vieš, že to za to rozhodne stojí.
|
 |
|
75
|
|
|
73. solo12 01.11.2025, 22:04
▲
01.11.2025, 22:17
|
Solo, ak si úprimne rád, že tvoje chápanie je odlišné od Ježišových slov, tak si vlastne priznávaš, že ich neberieš vážne. Ježiš v Matúšovi 25:46 hovorí jasne o večnom trápení.....v biblii je toho viac....takže sa vyjadri...viem že peklo odmietaš..OK ako vidíš večne trapenie v inej podobe?....
|
 |
|
77
|
|
|
75. qwert 01.11.2025, 22:17
Solo, ak si úprimne rád, že tvoje chápanie je odlišné od Ježišových slov, tak si vlastne priznávaš, že ich neberieš vážne. Ježiš v Matúšovi 25:46 hovorí jasne o večnom trápení.....v biblii je toho viac....takže sa vyjadri...viem že peklo odmietaš..OK ako vidíš večne trapenie v inej podobe?....
▲
01.11.2025, 22:29
|
Vidíš ty vôbec večne trápenie?...alebo berieš druhu smrť ako zanik....
|
 |
|
61
|
|
|
58. solo12 01.11.2025, 20:25
▲
01.11.2025, 20:49
|
@solo12, ty pravdu do autu len tak nezahodíš. Všimol som si, že vždy, keď sa dostaneme k pôvodnému gréckemu textu, zmeníš štýl. Zrazu už nejde o argumenty, ale o vtipy, iróniu, obchádzanie podstaty, aj tak še dá....mne tým nepoškodíš, akurát tak sebe. Ja nikoho nepresviedčam nasilu aby veril, o biblických veciach sa bavím s veriacimi ľudmi.....teba zatiaľ beriem ako človeka čo veri v Boha, no zisťujem, že si vyobrazuješ Boha na svoj obraz....žeby deduško na obláčku, čo rozdáva cukríky, smeje sa na všetky strany...?
|
 |
|
62
|
|
|
61. qwert 01.11.2025, 20:49
@solo12, ty pravdu do autu len tak nezahodíš. Všimol som si, že vždy, keď sa dostaneme k pôvodnému gréckemu textu, zmeníš štýl. Zrazu už nejde o argumenty, ale o vtipy, iróniu, obchádzanie podstaty, aj tak še dá....mne tým nepoškodíš, akurát tak sebe. Ja nikoho nepresviedčam nasilu aby veril, o biblických veciach sa bavím s veriacimi ľudmi.....teba zatiaľ beriem ako človeka čo veri v Boha, no zisťujem, že si vyobrazuješ Boha na svoj obraz....žeby deduško na obláčku, čo rozdáva cukríky, smeje sa...
▲
01.11.2025, 20:51
|
tvoje chápanie pekla prevracia na ruby celú biblickú koncepciu Boha lásky. nejaký nesprávne preložený text predsa nezmení niečo, čo sa vinie celou Bibliou.
|
 |
|
64
|
|
|
62. solo12 01.11.2025, 20:51
tvoje chápanie pekla prevracia na ruby celú biblickú koncepciu Boha lásky. nejaký nesprávne preložený text predsa nezmení niečo, čo sa vinie celou Bibliou.
▲
01.11.2025, 21:07
|
vieš, mne niektoré postoje Svedkov prídu ako keď malé deti vyberajú z jedla len to, čo im šmakuje. Boh je láska, áno, to je pravda. Ale zároveň je aj spravodlivý. A ak veríme, že Písmo je Bohom inšpirované skrze Ducha Svätého, potom si nemôžeme vyberať len tie pasáže, ktoré nám sedia do obrazu 'milého Boha'.
Ignorovať verše o večnom treste, len preto, že sú nepríjemné, je ako čítať knihu a vytrhávať stránky, ktoré nám nevyhovuju. To ak takto budu ludia brať, tak jeden vytrhne to, druhy to, a biblia by bola len zbytočna kniha.
Ježiš nehovoril o pekle preto, že by sa tešil z utrpenia, hovoril o ňom preto, že chcel, aby sme ho brali vážne. A ak použil rovnaké slovo 'aiōnion' pre večný život aj večný trest, tak to nie je náhoda. Ježiš šiel dobrovolne na kríž lebo je to vážne...veľmi vážne.....
|
 |
|
65
|
|
|
62. solo12 01.11.2025, 20:51
▲
01.11.2025, 21:12
|
prevracia na ruby celú biblickú koncepciu Boha lásky?...nemyslíš vážne, a začni čítať bibliu. keď povieš, že koncepcia lásky sa vinie celou Bibliou, tak to znie pekne, ale je to len polovica pravdy. V Starom zákone vidíme Boha, ktorý koná veľmi tvrdo potopa sveta, zničenie Sodomy a Gomory, vyhubenie národov, tresty za modloslužbu, dokonca aj Mojžiš nevošiel do zasľúbenej zeme kvôli jednej chybe. To nie je sentimentálna láska, to je svätá spravodlivosť.
|
 |
|
68
|
|
|
65. qwert 01.11.2025, 21:12
prevracia na ruby celú biblickú koncepciu Boha lásky?...nemyslíš vážne, a začni čítať bibliu. keď povieš, že koncepcia lásky sa vinie celou Bibliou, tak to znie pekne, ale je to len polovica pravdy. V Starom zákone vidíme Boha, ktorý koná veľmi tvrdo potopa sveta, zničenie Sodomy a Gomory, vyhubenie národov, tresty za modloslužbu, dokonca aj Mojžiš nevošiel do zasľúbenej zeme kvôli jednej chybe. To nie je sentimentálna láska, to je svätá spravodlivosť.
▲
01.11.2025, 21:45
|
normálne neverím, že sú ti tieto veci odrazu akosi nejasné.
že boh ... konal tvrdo ... konal! no a?
chránil svoj ľud pred oveľa početnejšími a silnejšími nepriateľmi.
keby si tam vtedy bol, protestoval by si?
takže áno, bol a je láskavý ... k svojmu ľudu, k svojim priaznivcom ... nazvi si to ako chceš.
pri pálení v ohni je ku komu láskavý?
|
 |
|
70
|
|
|
68. solo12 01.11.2025, 21:45
normálne neverím, že sú ti tieto veci odrazu akosi nejasné.
že boh ... konal tvrdo ... konal! no a?
chránil svoj ľud pred oveľa početnejšími a silnejšími nepriateľmi.
keby si tam vtedy bol, protestoval by si?
takže áno, bol a je láskavý ... k svojmu ľudu, k svojim priaznivcom ... nazvi si to ako chceš.
pri pálení v ohni je ku komu láskavý?
▲
01.11.2025, 21:50
|
mne zatial nie je jasne, či vôbec veríš v nejaký večný trest....
|
 |
|
78
|
|
|
61. qwert 01.11.2025, 20:49
@solo12, ty pravdu do autu len tak nezahodíš. Všimol som si, že vždy, keď sa dostaneme k pôvodnému gréckemu textu, zmeníš štýl. Zrazu už nejde o argumenty, ale o vtipy, iróniu, obchádzanie podstaty, aj tak še dá....mne tým nepoškodíš, akurát tak sebe. Ja nikoho nepresviedčam nasilu aby veril, o biblických veciach sa bavím s veriacimi ľudmi.....teba zatiaľ beriem ako človeka čo veri v Boha, no zisťujem, že si vyobrazuješ Boha na svoj obraz....žeby deduško na obláčku, čo rozdáva cukríky, smeje sa...
▲
02.11.2025, 10:16
|
zopár citátov odtiaľto: odkaz"Mnoho zmätku a nedorozumení zapríčinili raní prekladatelia Biblie, ktorí sústavne prekladali hebrejské slovo šeol a grécke slová hádes a gehenna slovom peklo." "Prekladatelia dovolili, aby ich osobná viera ovplyvnila ich prácu namiesto toho, aby boli dôslední v prekladaní slov z pôvodného jazyka." ( teda v duchu hesla: čo sa babe chcelo, to sa babe snilo ... to už ale pridávam ja) Existuje večný trest pre hriešnych?
Mat. 25:46, RP: „Títo pojdú do večného trápenia („odseknutia“, Int; po grécky kolasin), ale spravodliví do večného života.“ (The Emphatic Diaglott používa namiesto „trápenie“ výraz „odrezanie“. Poznámka pod čiarou hovorí: „Kolasin... pochádza zo slova kolazó, ktoré znamená: 1. Odrezať; ako odsekávať vetvy stromu, prerezávať. 2. Obmedziť, potlačiť... 3. Potrestať, trestať. Odrezať niekoho od života, od spoločnosti, alebo len obmedziť ho sa považuje za trest; — z toho vzniklo tretie, obrazné použitie tohto slova. Prijatý bol prvotný význam, pretože je viac v súlade s druhým členom vety, a tak bola zachovaná sila a krása protikladu. Spravodliví idú do života a skazení do odrezania zo života alebo do smrti. Pozri 2. Tes. 1.9.“)čo je dielo The Emphatic Diaglott?pogúgli ... napr. tu: odkaz sa v preslove k vydaniu píše (už preložené): "V celej tejto verzii bola zachovaná dôkladná vernosť pri podávaní pravdivého prekladu pôvodného textu do angličtiny bez ohľadu na prevládajúce doktríny alebo predsudky siekt, ani na zvláštne princípy teológov. Iba Božej autorite pôvodných Písiem bola prejavená najpokornejšia a najnezaujatejšia úcta."Pri príprave tohto Diela na tlač bola získaná a využitá všetka dostupná pomoc, ktorú možno získať z práce veľkých a vzdelaných mužov. Boli konzultované a vybrané lexikóny, gramatiky, staroveké a moderné preklady, kritické a vysvetľujúce komentáre, encyklopédie, biblické a iné slovníky atď. Taktiež boli riadne zvážené a niekedy aj prijaté návrhy, názory a kritika priateľov týkajúce sa slov, fráz a pasáží. Nepredpokladá sa, že toto Dielo je bez chýb alebo omylov. Neomylnosť je ponechaná na iných. Bola však vynaložená veľká starostlivosť na to, aby bolo čo najpresnejšie.
================================================ Verím prekladateľom našej Biblie, verím že boli vedení Sv.Duchom, ktorý vedie aj celú našu Organizáciu. takéto hlúposti ťa potkýňajú? či večný trest alebo večné trápenie? nemáš vari rozlišovaciu schopnosť? po prečítaní Biblie, po spoznaní Boha, po zasadení do kontextu ostatných veršov ... čo je pravdepodobnejšie, čo je Božiemu zaobchádzaniu viac podobné? jednoduché poslanie do ríše smrti, alebo večné trápenie v pekle? toľko k tvojmu lipnutiu na pôvodných textoch ... ktorým keďže nerozumieš, spoliehaš sa na prekladateľa, ktorý je ale temer vždy zaťažený osobnou vierou, vonkajším tlakom, vtedy a tam prevládajúcim názorom a pod. aký je výsledok, keď slepý vedie slepého?
|
 |
|
79
|
|
|
78. solo12 02.11.2025, 10:16
zopár citátov odtiaľto: https://www.jw.org/sk/kniznica/knihy/Rozhovory-z-P%C3%ADsma/Peklo/
"Mnoho zmätku a nedorozumení zapríčinili raní prekladatelia Biblie, ktorí sústavne prekladali hebrejské slovo šeol a grécke slová hádes a gehenna slovom peklo."
"Prekladatelia dovolili, aby ich osobná viera ovplyvnila ich prácu namiesto toho, aby boli dôslední v prekladaní slov z pôvodného jazyka."
(teda v duchu hesla: čo sa babe chcelo, to sa babe snilo ... to už ale pridávam ja) ...
▲
02.11.2025, 11:50
|
"Verím prekladateľom našej Biblie, verím že boli vedení Sv.Duchom, ktorý vedie aj celú našu Organizáciu."
Veríš prekladatelom ktorí ani nezverejnujú svoju identitu. Veríš, a vlastne dobre si to povedal, ty len "veríš". My vidíme, máme rukolapné dokazy, versus ty veríš. Co je lepšie, očitý rukolapný dokaz, alebo viera ? Lebo ved veria aj budhisti, hinduisti, islamisti, avšak bez dokazu, a ty si len jeden další s "vierou"
|
 |
|
80
|
|
|
79. Tomas123456 02.11.2025, 11:50
"Verím prekladateľom našej Biblie, verím že boli vedení Sv.Duchom, ktorý vedie aj celú našu Organizáciu."
Veríš prekladatelom ktorí ani nezverejnujú svoju identitu. Veríš, a vlastne dobre si to povedal, ty len "veríš". My vidíme, máme rukolapné dokazy, versus ty veríš. Co je lepšie, očitý rukolapný dokaz, alebo viera ? Lebo ved veria aj budhisti, hinduisti, islamisti, avšak bez dokazu, a ty si len jeden další s "vierou"
▲
02.11.2025, 12:16
|
my zas vidíme, že tvoje názory sú dosť jednoduché. debata s tebou nikdy nikam nevedie a je tak len stratou času. fakt nie som zvedavý na ďalšie kotlinové potopy, nesmrteľné červy, či rampy ku komínom. ale veď nič v zlom.
|
 |
|
87
|
|
|
80. solo12 02.11.2025, 12:16
my zas vidíme, že tvoje názory sú dosť jednoduché. debata s tebou nikdy nikam nevedie a je tak len stratou času. fakt nie som zvedavý na ďalšie kotlinové potopy, nesmrteľné červy, či rampy ku komínom. ale veď nič v zlom.
▲
02.11.2025, 22:32
|
Verite, nie vidite  ty ked sa pomylis aj pravdu povies 
|
 |
|
88
|
|
|
79. Tomas123456 02.11.2025, 11:50
▲
03.11.2025, 10:34
|
solo "...Sv.Duchom, ktorý vedie aj celú našu Organizáciu."
tak v skratke napr. 1874 Príchod Krista, 1878 Vzkriesenie, následne napísali, že bude neviditeľné, 1881 Koniec milosti pre pohanov, 1914 mal prísť armagedon a vychvátenie verných do neba, začiatok Kristovej vlády, (nový svet) 1915 mali byť vzkriesení Abrahám, Izák či Jakob a mali bývať v Bet Sarim, 1918 mali byť zničené kostoly a náboženstvá, 1920 mal začať celosvetový chaos – anarchia, 1925 malo začať vládnuť Božie kráľovstvo, Židia mali dostať svoju krajinu a mal vládnuť Abrahám. (nový svet) 1975 začiatok 7. milénia a nový svet
5.Moj.18 kap : Ale možno si poviete: „Podľa čoho zistíme, že tie slová nepochádzajú od Jehovu?“ Keď prorok bude hovoriť v mene Jehovu a to, čo povie, sa nesplní ani nenastane, tie slová nepochádzali od Jehovu. Ten prorok sa správal opovážlivo. Nebojte sa ho.‘
|
 |
|
89
|
|
|
88. Johny Pravda 03.11.2025, 10:34
tak v skratke napr. 1874 Príchod Krista, 1878 Vzkriesenie, následne napísali, že bude neviditeľné, 1881 Koniec milosti pre pohanov, 1914 mal prísť armagedon a vychvátenie verných do neba, začiatok Kristovej vlády, (nový svet) 1915 mali byť vzkriesení Abrahám, Izák či Jakob a mali bývať v Bet Sarim, 1918 mali byť zničené kostoly a náboženstvá, 1920 mal začať celosvetový chaos – anarchia, 1925 malo začať vládnu...
▲
03.11.2025, 12:20
|
Tak tak, takto to bohorovne hlásali, ale kedže sa nič z toho nestalo, tak si potom našli výhovorku že "ale to sme mysleli symbolicky, nie doslovne".... alebo "to sa aj vážne stalo, ibaže neviditelne"  
|
 |
|
90
|
|
|
88. Johny Pravda 03.11.2025, 10:34
tak v skratke napr. 1874 Príchod Krista, 1878 Vzkriesenie, následne napísali, že bude neviditeľné, 1881 Koniec milosti pre pohanov, 1914 mal prísť armagedon a vychvátenie verných do neba, začiatok Kristovej vlády, (nový svet) 1915 mali byť vzkriesení Abrahám, Izák či Jakob a mali bývať v Bet Sarim, 1918 mali byť zničené kostoly a náboženstvá, 1920 mal začať celosvetový chaos – anarchia, 1925 malo začať vládnu...
▲
03.11.2025, 14:15
|
nie som si istý, či zrovna práve toto predpovedanie biblických udalostí spĺňa definíciu "prorokovania". pretože nešlo až tak o predpovedanie (známych) udalostí, ale o dátumy ich splnenia. isté je, že horlivosť a nedočkavosť vtedajších bratov spôsobili predpovedanie dátumov udalostí, čo však nám neprislúcha. už dávnejšie sme to označili za pochybenie a odvtedy sa toho vystríhame.
takže odporúčam - stále sa bojte (prichádzajúcich udalostí) a to až tak, že veľmi.
|
 |
|
91
|
|
|
90. solo12 03.11.2025, 14:15
nie som si istý, či zrovna práve toto predpovedanie biblických udalostí spĺňa definíciu "prorokovania". pretože nešlo až tak o predpovedanie (známych) udalostí, ale o dátumy ich splnenia. isté je, že horlivosť a nedočkavosť vtedajších bratov spôsobili predpovedanie dátumov udalostí, čo však nám neprislúcha. už dávnejšie sme to označili za pochybenie a odvtedy sa toho vystríhame.
takže odporúčam - stále sa bojte (prichádzajúcich udalostí) a to až tak, že veľmi.
▲
03.11.2025, 15:08
|
Náboženský vodcovia si takto už mnoho storočí snažia udržať ovečky, a nieje to len u JS ,zopár citátov :
,,6,000 rokov uplynulo od stvorenia, a svet by nemal trvať dlhšie ako tento čas. Boh by mal potom potrestať ľudstvo morom, hladom a smrťou v posledných dňoch – a vari to už nespravil ?” Bishop Peter Palladius, 1555
,,Svet je tak zlý, že sa to už nemôže zhoršiť. 7-ročné deti vedia o skazenosti viac ako starí ľudia predtým. Vernosť a láska už viac neexistujú. Znamenia na Nebesiach nemôžu byť nepochopené. Krv, bolesť, utrpenie, diabli a démoni sú všade.” Bishop Olaus Petri, c.1550
,,Koniec je blízko.” Historik a teológ John Carion, 1532
,,Veľká bitka započala v Nebesiach. Antikrist bude zvrhnutý v roku 1672. Potom nastane krátke obdobie kedy Slovo Kristovo bude zvestované celosvetovo v celej jeho rýdzosti čistote a jasnote, predtým ako Kristus príde druhý krát.” Teológ Andrew Osiander c.1550
,,Svet je pri konci… je už ako človek, ktorý sa snaží pred smrťou vykrútiť ako len môže… o tomto svete súdim, že je ako starý rozpadávajúci sa dom.” P. Viret: Le monde à l’empire et le monde démoniacle, Genève, 1561, s. 203, 210
,,Domnievam sa, že teraz je už jasné, že proroctvá o posledných dňoch sa už splnili a preto sa blíži Pánov deň” Bulliger: Deux sermons de la fin du siècle et du jugement à venir de N.S.J.C., Genève, 1557, s. 38
,,Príchod nášho Pána nastane čoskoro” Melanchton: Commentaire sur le livre des Révélations de Daniel, Genève, 1555, s.10
,,Svet tu dlho nebude. Pokiaľ to Boh dovolí, potom mu zostáva asi sto rokov” Luther: Propos de table, Paríž, 1844, s.276
|
 |
|
92
|
|
|
91. Johny Pravda 03.11.2025, 15:08
Náboženský vodcovia si takto už mnoho storočí snažia udržať ovečky, a nieje to len u JS ,zopár citátov :
,,6,000 rokov uplynulo od stvorenia, a svet by nemal trvať dlhšie ako tento čas. Boh by mal potom potrestať ľudstvo morom, hladom a smrťou v posledných dňoch – a vari to už nespravil ?” Bishop Peter Palladius, 1555
,,Svet je tak zlý, že sa to už nemôže zhoršiť. 7-ročné deti vedia o skazenosti viac ako starí ľudia predtým. Vernosť a láska už viac neexistujú. ...
▲
03.11.2025, 15:23
|
až na tú "snahu o udržanie ovečiek nie len u JS" súhlas.
celá Biblia vraví o nejakom konci ... teda určite príde.
ale: "kto vydrží až do konca" bude zachránený.
aj keď sa dovtedy udejú v Organizácii Pravého Boha väčšie-menšie organizačné zmeny ... viac-či menej vynútené vonkajšími tlakmi ... aj keď nastane (predpovedané) odpadnutie ...
koniec príde a záchrana záleží len od toho, v akej duchovnej kondícii nás ten koniec zastihne.
stále je čas na zmeny ... u každého žijúceho.
|
 |
|
104
|
|
|
91. Johny Pravda 03.11.2025, 15:08
,,Svet je tak zlý, že sa to už nemôže zhoršiť. 7-ročné deti vedia o skazenosti viac ako starí ľudia predtým. Vernosť a láska už viac neexistujú. ...
▲
03.11.2025, 21:56
|
Je tazke udrzat ovce u JS ked u nich neexistuje ani peklo, a navyse spasia sa aj ateisti (ktori nebojuju proti JS).... tak na co byt JS ked to ide aj bez nich 
|
 |
|
95
|
|
|
90. solo12 03.11.2025, 14:15
▲
03.11.2025, 16:31
|
Solo, ty tu vystríhaš pred prichádzajúcimi udalosťami, ale na moje príspevky (84, 85, 86) si už neodpovedal, zrejme preto, že nemáš čo dodať. Ale ak sa niekto má obávať, tak skôr ty.
Si v organizácii, ktorá si učenie prispôsobuje podľa vlastných predstáv, používa preklady, ktoré sa odchyľujú od pôvodného významu Písma, a vykladá si verše tak, aby zapadli do jej doktríny. To nie je vernosť Biblii, ale manipulácia s textom.
Vaše učenie sa výrazne odlišuje od kresťanstva, ktoré vychádza z pôvodného gréckeho a hebrejského textu. A to, že to podceňuješ, je nebezpečné, nie pre mňa, ale pre teba. Lebo ak sa mýliš v základoch, všetko ostatné je postavené na piesku.
Takže namiesto výstrah druhým si radšej polož otázku, či si naozaj na strane pravdy
|
 |
|
98
|
|
|
95. qwert 03.11.2025, 16:31
Solo, ty tu vystríhaš pred prichádzajúcimi udalosťami, ale na moje príspevky (84, 85, 86) si už neodpovedal, zrejme preto, že nemáš čo dodať. Ale ak sa niekto má obávať, tak skôr ty.
Si v organizácii, ktorá si učenie prispôsobuje podľa vlastných predstáv, používa preklady, ktoré sa odchyľujú od pôvodného významu Písma, a vykladá si verše tak, aby zapadli do jej doktríny. To nie je vernosť Biblii, ale manipulácia s textom.
Vaše učenie sa výrazne odlišuje od kresťanstva, ktoré vychád...
▲
03.11.2025, 17:31
|
nechce sa mi vyjadriť sa k téme presnosti prekladov (aj keď je tebou už 2 mesiace preferovaná), lebo je to téma nielen nekonečná, ale v každom prípade ešte aj so spochybniteľným výsledkom.
ale hlavne - už som to písal - neverím, že ti práve na tom až tak veľmi záleží.
a áno - som na strane Pravdy, aj keď v drobnostiach sa môžem(e) mýliť.
radšej sa budem mýliť spolu s Božím ľudom, ako mať pravdu s týmto svetom
|
 |
|
99
|
|
|
98. solo12 03.11.2025, 17:31
nechce sa mi vyjadriť sa k téme presnosti prekladov (aj keď je tebou už 2 mesiace preferovaná), lebo je to téma nielen nekonečná, ale v každom prípade ešte aj so spochybniteľným výsledkom.
ale hlavne - už som to písal - neverím, že ti práve na tom až tak veľmi záleží.
a áno - som na strane Pravdy, aj keď v drobnostiach sa môžem(e) mýliť.
radšej sa budem mýliť spolu s Božím ľudom, ako mať pravdu s týmto svetom
▲
03.11.2025, 18:58
|
No čo už...ale niečo som sa predsa len dozvedel.
Solo, tu nejde o nejaké maličkosti, na ktoré sa poukazovalo. Tu ide o samotnú podstatu kresťanstva.
Nie o to, či sa nejaký verš preloží tak alebo onak, ale o to, či sa verí tomu, čo povedal Kristus, alebo tomu, čo si upravila skupina ľudí podľa vlastného výkladu. A ak sa učenie odlišuje od toho, čo učil Ježiš, tak to nie je kresťanstvo
Kresťanstvo stojí na Božom slove, nie na ľudských úpravách. A ak niekto podceňuje rozdiel medzi pravdou a jej upravenou verziou, tak riskuje všetko, nie len názor, ale večnosť.
Takže ak sa niekto má obávať, nie som to ja Ty sa držíš výkladu skupiny, ktorá si už viackrát protirečila, menila učenie a predpovedala veci, ktoré sa nikdy nestali.
|
 |
|
81
|
|
|
78. solo12 02.11.2025, 10:16
zopár citátov odtiaľto: https://www.jw.org/sk/kniznica/knihy/Rozhovory-z-P%C3%ADsma/Peklo/
"Mnoho zmätku a nedorozumení zapríčinili raní prekladatelia Biblie, ktorí sústavne prekladali hebrejské slovo šeol a grécke slová hádes a gehenna slovom peklo."
"Prekladatelia dovolili, aby ich osobná viera ovplyvnila ich prácu namiesto toho, aby boli dôslední v prekladaní slov z pôvodného jazyka."
(teda v duchu hesla: čo sa babe chcelo, to sa babe snilo ... to už ale pridávam ja) ...
▲
02.11.2025, 13:47
|
Solo, vďaka za tvoju snahu o presnosť, ale tu sa dostávame k zásadnému rozdielu v chápaní večný trest= neexistencia. Trest predpokladá vedomie, prežívanie následkov. Nebytie nie je trest, je to absencia všetkého, aj bolesti, aj vedomia, aj zodpovednosti. A práve to je problém s výkladom, že „večná smrť“ znamená zánik.
Ježiš v Matúšovi 25:46 hovorí jasne: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života. Grécke slovo „kolasin aiōnion“ neznamená „odrezanie“ v zmysle zániku, ale trest, obmedzenie, utrpenie. A čo je dôležité, používa rovnaké slovo „aiōnion“ pre život aj pre trápenie. Ak je život večný, potom aj trápenie je večné. Inak by to bol logický nezmysel.
Ak by „večný trest“ znamenal len zánik, potom by to nebolo „trápenie“, ale „zánik a Ježiš by použil iné slovo. Navyše, ak by zlo bolo len vymazané, kde je potom spravodlivosť? Kde je zodpovednosť za vedomé odmietnutie Boha, za škodu spôsobenú iným?
|
 |
|
82
|
|
|
81. qwert 02.11.2025, 13:47
Solo, vďaka za tvoju snahu o presnosť, ale tu sa dostávame k zásadnému rozdielu v chápaní večný trest= neexistencia. Trest predpokladá vedomie, prežívanie následkov. Nebytie nie je trest, je to absencia všetkého, aj bolesti, aj vedomia, aj zodpovednosti. A práve to je problém s výkladom, že „večná smrť“ znamená zánik.
Ježiš v Matúšovi 25:46 hovorí jasne: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života. Grécke slovo „kolasin aiōnion“ neznamená „odrezanie“ v zmysle záni...
▲
02.11.2025, 14:03
|
solo12@, a keď už hovoríš, že veríš svojim prekladateľom, nezabúdaj, že Preklad nového sveta bol vytvorený anonymne, bez uvedenia autorov, a je známy tým, že zámerne upravuje verše, ktoré poukazujú na božskosť Ježiša. Napríklad v Jánovi 1:1 — „Slovo bolo Boh“ — je v PNS preložené ako „Slovo bolo božské“ alebo „božskou bytosťou“, čo je v rozpore s gréckym originálom „kai theos ēn ho logos“. To nie je len jazyková nuansa, to je teologická manipulácia.V inej teme som dal viac prikladov.
Ak teda veríš prekladateľom, ktorí upravujú text podľa doktríny, nie podľa originálu, potom je otázne, či tvoje chápanie večného trestu vychádza z pravdy, alebo z upraveného výkladu. A to je presne to, čo Ježiš kritizoval, keď tradícia ľudí nahrádza Božie slovo.
|
 |
|
83
|
|
|
Ježiš v Matúšovi 25:46 hovorí jasne: „A títo pôjdu do večného trápenia, ale spravodliví do večného života. Grécke slovo „kolasin aiōnion“ neznamená „odrezanie“ v zmysle záni...
▲
02.11.2025, 15:06
|
v Mat. 25:46 sa predmetné slovo dá preložiť - ako vidíš v 78 - podľa nezávislého zdroja The Emphatic Diaglott - viacerými spôsobmi.
nežil si v tej dobe, neovládaš jazyk, výrazové nuansy ... nevieš teda, čo daným slovom chceli práve vyjadriť. práve vtedy do hry vstupuje kontext Biblie.
keďže Biblia nie je rukoväť záhradníka, nepoužiješ výraz "prerezávať vetvy" ale výraz, ktorý je v súlade s chápaním Boha v iných, podobných pasážach Písma.
viac sa mi nechce na túto tému reagovať, lebo vnímam tvoju predpojatosť a neústupčivosť.
rád sa vyhováraš na nepresné preklady všetkého, čo sa ti hodí, resp. nehodí. v ostatnom už teda chceš povedať, že spĺňaš normy služobníka pravého Boha? aj napr. v robení učeníkov?
presviedčaš ma o pravom opaku, takže ani preto ti neverím výhovorky na zlý preklad.
a keď už sme pri tom - na ktorom preklade Biblie je založená tvoja tunajšia aktivita voči účastníkovi tohto fóra?
|
 |
|
84
|
|
|
83. solo12 02.11.2025, 15:06
v Mat. 25:46 sa predmetné slovo dá preložiť - ako vidíš v 78 - podľa nezávislého zdroja The Emphatic Diaglott - viacerými spôsobmi.
nežil si v tej dobe, neovládaš jazyk, výrazové nuansy ... nevieš teda, čo daným slovom chceli práve vyjadriť. práve vtedy do hry vstupuje kontext Biblie.
keďže Biblia nie je rukoväť záhradníka, nepoužiješ výraz "prerezávať vetvy" ale výraz, ktorý je v súlade s chápaním Boha v iných, podobných pasážach Písma.
viac sa mi nechce na túto tému rea...
▲
02.11.2025, 16:14
|
takže po poriadku...píšeš (dam v modrom) ....v Mat. 25:46 sa predmetné slovo dá preložiť - ako vidíš v 78 - podľa nezávislého zdroja The Emphatic Diaglott - viacerými spôsobmi.
ano da sa všetko prekladat rôzne...lenže original je nad vsetkými prekladmi a z toho by preklady mali vychadzať....či nie?...zasypal si ma tu dlhým príspevkom, ale ja ostanem zatial len pri tvojom prvom tvrdení(v modrom)
Ak sa pozrieme na grécky originál Matúša 25:46, vidíme, že hovorí o večnom treste „kolasin aiōnion“. Preklad Nového sveta to upravuje na „večné odrezanie“, čo s originálom nesedí.
Rovnako ani tzv. „nezávislý preklad“ (napr. Emphatic Diaglott) neodráža presný význam pôvodného textu. Vytvoril ho Benjamin Wilson, ktorý mal blízko k teologickému smeru, z ktorého neskôr vznikli Svedkovia Jehovovi.
Jeho výklad slova „kolasin“ ako „odrezanie“ je obrazný, nie jazykovo presný.
Najpresnejšie to prekladajú tradičné preklady (Roháček, KJV, ESV, ekumenický), ktoré rešpektujú jazyk aj kontext. A to je rozhodujúce, nie to, čo sa komu hodí do učenia.Takže solo12@ nepomôže ti ani takz. "nezavislý"preklad...
|
 |
|
85
|
|
|
84. qwert 02.11.2025, 16:14
takže po poriadku...píšeš (dam v modrom) .... v Mat. 25:46 sa predmetné slovo dá preložiť - ako vidíš v 78 - podľa nezávislého zdroja The Emphatic Diaglott - viacerými spôsobmi.
ano da sa všetko prekladat rôzne...lenže original je nad vsetkými prekladmi a z toho by preklady mali vychadzať....či nie?...zasypal si ma tu dlhým príspevkom, ale ja ostanem zatial len pri tvojom prvom tvrdení(v modrom)
Ak sa pozrieme na grécky originál Matúša 25:46, vidíme, že hovorí o večnom treste ...
▲
02.11.2025, 16:26
|
dalej píšeš... nežil si v tej dobe, neovládaš jazyk, výrazové nuansy ... nevieš teda, čo daným slovom chceli práve vyjadriť. práve vtedy do hry vstupuje kontext Biblie.
viac sa mi nechce na túto tému reagovať, lebo vnímam tvoju predpojatosť a neústupčivosť.
rád sa vyhováraš na nepresné preklady všetkého, čo sa ti hodí, resp. nehodí.
To, že som nežil v 1. storočí, neznamená, že nevieme, čo grécke slová znamenajú. Práve preto máme zachovaný originál, lexikóny, gramatiky a výkladové nástroje. Kontext Biblie je dôležitý, ale nemôže odporovať tomu, čo Ježiš povedal. Slovo „kolasin“ znamená trest, nie prerezávanie vetiev, a „aiōnion“ znamená večný. Ak preklad tieto významy ignoruje, je upravený a poukázať na to nie je „vyhováranie sa“, ale zodpovedný prístup k Písmu.
Používaš slová ako „predpojatosť“ a „vyhováranie sa“, ale tým sa len vyhýbaš vecnej diskusii. Fakty o význame slov v origináli nie sú otázkou názoru, ale jazykovej analýzy. A ak niekto tvrdí, že „večný trest“ znamená zánik, musí to dokázať na základe jazyka nie pocitu. Ja sa nespolieham na to, čo mi „sedí“, ale na to, čo hovorí originál. A ten je jasný.
|
 |
|
86
|
|
|
84. qwert 02.11.2025, 16:14
takže po poriadku...píšeš (dam v modrom) .... v Mat. 25:46 sa predmetné slovo dá preložiť - ako vidíš v 78 - podľa nezávislého zdroja The Emphatic Diaglott - viacerými spôsobmi.
Ak sa pozrieme na grécky originál Matúša 25:46, vidíme, že hovorí o večnom treste ...
▲
02.11.2025, 16:41
|
To, či spĺňam normy služobníka pravého Boha, nie je tvojou úlohou posudzovať a už vôbec to nesúvisí s témou, o ktorej diskutujeme. Bavíme sa o význame konkrétneho verša v origináli, nie o mojej osobe. Ak chceš hodnotiť duchovný stav druhých, najprv sa uisti, že rozumieš tomu, čo hovorí Písmo a to začína rešpektovaním jeho pôvodného znenia, nie jeho úpravou podľa vlastnej predstavy. Dôležite su preklady, ktore korenšponduju s originalom, a to sú tradične preklady.... solo12@ak nerešpektuješ preklady a nevadí ti, že si krmený s učelovo pozmeneným prekladom, tak ako ti v tom ja môžem pomôcť?...ma vôbec význam si toto potom vysvetľovať?.... Je zaujimave, že sa ohaňaš výkladami, ktoré potvrdzuju učenie Svedkov....a sam vidíš že ORIGINAL JE DOLEZITY.... Svedkovia Jehovovi používajú preklady, ktoré sa výrazne odlišujú od všetkých ostatných a, čo je horšie, odlišujú sa aj od gréckeho originálu. Ich preklad je upravený tak, aby sedel ich učeniu, nie tomu, čo skutočne hovorí text.
|
 |
|
93
|
|
|
▲
03.11.2025, 15:50
|
Smrt je tiez trest, aj večna neexistencia by bola trestom a je zlá, strasna.... nie nadarmo aj v niektorych štatoch existuje TREST SMRTI...
|
 |
|
94
|
|
|
93. Tomas123456 03.11.2025, 15:50
Smrt je tiez trest, aj večna neexistencia by bola trestom a je zlá, strasna.... nie nadarmo aj v niektorych štatoch existuje TREST SMRTI...
▲
03.11.2025, 16:09
|
bo ty si len pako 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈
|
 |
|
96
|
|
|
94. qwert 03.11.2025, 16:09
bo ty si len pako 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈
▲
03.11.2025, 16:46
|
Tie lieky, zas si zabudol dnesnu davku zobrat 🙂
|
 |
|
97
|
|
|
96. Tomas123456 03.11.2025, 16:46
Tie lieky, zas si zabudol dnesnu davku zobrat 🙂
▲
03.11.2025, 16:56
|
🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈 🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈buhahaha🙈🙈🙈
|
 |
|
100
|
napriek tvojim výhradám som si istý, že premýšľam a konám správne.
a zváž, či už nevymeniť túto obohranú platňu ... 🙁
|
 |
|
101
|
|
|
100. solo12 03.11.2025, 19:22
napriek tvojim výhradám som si istý, že premýšľam a konám správne.
a zváž, či už nevymeniť túto obohranú platňu ... 🙁
▲
03.11.2025, 20:25
|
ukončim to. Ja ako znovuzrodený kresťan ti hovorím... Solo, ty si tu na tomto fóre dostal k informaciam, ku ktorému sa tisíce Svedkov Jehovových nikdy nedostanú. A napriek tomu si sa rozhodol ignorovať pravdu a držať sa skupiny, ktorá si učenie ohýba podľa vlastnej potreby.
S týmto poznaním už nemáš žiadne právo niekoho poučovať o kresťanstve. Pretože ty nie si kresťan. Si člen organizácie, ktorá sa od kresťanstva odklonila tak ďaleko, že už ani nevidí, kde začína pravda.
To, čo obhajuješ, nie je viera v Krista, ale slepá lojalita k systému, ktorý mení učenie, preklady, výklady a přitom si stále nárokuje pravdu. Ale pravda sa nemení. A ak ju niekto pozná a napriek tomu ju odmietne, je za to zodpovedný.
|
 |
|
102
|
qwert, každý o tomto vieme svoje.
cca píšeš, že ja "s mojim poznaním ... nemám žiadne právo ... poučovať niekoho o kresťanstve."
ja si zas naopak myslím, že zrovna ty ... s tvojimi aktivitami ... nemáš žiadne právo poučovať niekoho o kresťanstve.
lebo, aj keď si možno naďabil na domnelé nezrovnalosti v našom preklade, lepším kresťanom, ako si v minulosti bol, si sa podľa mňa - aj napriek tomu lepšiemu prekladu - nestal.
|
 |
|
103
|
|
|
102. solo12 03.11.2025, 20:59
cca píšeš, že ja "s mojim poznaním ... nemám žiadne právo ... poučovať niekoho o kresťanstve."
ja si zas naopak myslím, že zrovna ty ... s tvojimi aktivitami ... nemáš žiadne právo poučovať niekoho o kresťanstve.
lebo, aj keď si možno naďabil na domnelé nezrovnalosti v našom preklade, lepším kresťanom, ako si v minulosti bol, si sa podľa mňa - aj napriek tomu lepšiemu prekladu - nestal.
▲
03.11.2025, 21:54
|
co dobreho si za posledny mesiac spravil ?
|
 |
|
139
|
|
|
103. Tomas123456 03.11.2025, 21:54
co dobreho si za posledny mesiac spravil ?
▲
04.11.2025, 01:00
|
rozhodol som sa, že celou mzdou podporím bandu lenivých darmožráčov. pre teba mi už ale nezvýšilo :-(
|
 |
|
144
|
|
|
139. solo12 04.11.2025, 01:00
rozhodol som sa, že celou mzdou podporím bandu lenivých darmožráčov. pre teba mi už ale nezvýšilo :-(
▲
06.11.2025, 23:10
|
Som ovela menej lenivejsi ako ty,... kolko nekrestanmi uvadzanych biblickych rozporov si sa uz podujal vysvetlit ? Preco sa do toho nepustis a nezacnes ich rad radom vysvetlovat vsetkych 600-900 rozporov ? A kto je tu potom lenivy 
|
 |
|
105
|
|
|
102. solo12 03.11.2025, 20:59
▲
03.11.2025, 22:03
|
Solo, napísal som ti to nie z pýchy, ale z presvedčenia. Kresťanstvo je založené na Slove, nie na tom, čo si o ňom myslí organizácia.
Ak niekto vedome uprednostní učenie denominácie pred pravdou Písma, nemá právo poučovať iných. Sam píšeš, že radšej sa budeš mýliť s Božím ľudom,?????? A to platí rovnako na mňa ako na teba. Pravda nie je osobná vec , je Božia. A ak ju hľadáš..., tak sa nemusíme hádať, ale porovnávať s tým, čo hovorí Slovo, ale vypada to, že teba slovo nezaujíma, slepo veríš organizacii.
|
 |
|
108
|
|
|
105. qwert 03.11.2025, 22:03
Solo, napísal som ti to nie z pýchy, ale z presvedčenia. Kresťanstvo je založené na Slove, nie na tom, čo si o ňom myslí organizácia.
Ak niekto vedome uprednostní učenie denominácie pred pravdou Písma, nemá právo poučovať iných. Sam píšeš, že radšej sa budeš mýliť s Božím ľudom,?????? A to platí rovnako na mňa ako na teba. Pravda nie je osobná vec , je Božia. A ak ju hľadáš..., tak sa nemusíme hádať, ale porovnávať s tým, čo hovorí Slovo, ale vypada to, že teba slovo nezaujíma, slepo ver...
▲
03.11.2025, 22:31
|
celé Písmo mínus tvojich 15 "zle preložených" pasáží kto preložil? odkiaľ vieš, že tých 99,99999 % preložil správne, resp. tak, aby si s tým bol stotožnený? ktoré pasáže si s nimi konzultoval? daj mená vašich "znovuzrodených" prekladateľov Biblie! alebo takých nemáte a vo všetkom, až na 15 statí sa spoliehate na iných prekladateľov? čo ste to potom za "znovuzrodenú" organizáciu, keď ani vlastnú, správne preloženú Bibliu nemáte? čo si to potom za kresťana, keď si sa ani len nepresvedčil, či 99,99999% nejakej "vašej", či vami používanej, ale "cudzej" Biblie je správne preloženej? dávam dôraz na slovo správne!
|
 |
|
111
|
|
|
108. solo12 03.11.2025, 22:31
celé Písmo mínus tvojich 15 "zle preložených" pasáží kto preložil? odkiaľ vieš, že tých 99,99999 % preložil správne, resp. tak, aby si s tým bol stotožnený? ktoré pasáže si s nimi konzultoval? daj mená vašich "znovuzrodených" prekladateľov Biblie! alebo takých nemáte a vo všetkom, až na 15 statí sa spoliehate na iných prekladateľov? čo ste to potom za "znovuzrodenú" organizáciu, keď ani vlastnú, správne preloženú Bibliu nemáte? čo si to potom za kresťana, keď si sa ani len nepr...
▲
03.11.2025, 22:56
|
solo .... tradičné preklady Biblie
Prekladali ich známi odborníci z pôvodných jazykov (hebrejčina, gréčtina, aramejčina).
Napríklad:
Roháček slovenský preklad z pôvodných textov (1936)
King James Version (KJV) 47 anglických učencov (1611)
Lutherova Biblia Martin Luther (1534)
Ekumenický preklad tím teológov z viacerých cirkví
Tieto preklady sa zhodujú v kľúčových doktrinálnych veršoch, najmä o božskosti Krista (napr. Ján 1:1, Kol 1:16, Hebr 1:8).
Preklad Nového sveta (Jehovovi svedkovia)
Prekladatelia sú anonymní, mená nikdy neboli oficiálne zverejnené.
Preklad systematicky upravuje verše, ktoré potvrdzujú božskosť Ježiša Krista — například:
Ján 1:1 „a Slovo bolo Boh“ „a Slovo bol božský“ alebo „božskej povahy“
Kol 1:16 vynecháva „skrze neho“ vkladá „prostredníctvom neho“
Hebr 1:8 „Tvoj trón, ó Bože“ mení adresáta
Zásadný rozdiel
Tradičné preklady sa držia originálnych textov a kontextu.
Preklad Nového sveta sa prispôsobuje doktríne organizácie — najmä v otázkach Kristovej identity, Trojice a večného trestu.
|
 |
|
113
|
|
|
111. qwert 03.11.2025, 22:56
Prekladali ich známi odborníci z pôvodných jazykov (hebrejčina, gréčtina, aramejčina).
Napríklad:
Tieto preklady sa zhodujú v kľúčových doktrinálnych veršoch, najmä o božskosti Krista (napr. Ján 1:1, Kol 1:16, Hebr ...
▲
03.11.2025, 23:00
|
maš to vysvetlene aj tu... odkaz
|
 |
|
115
|
|
|
111. qwert 03.11.2025, 22:56
Napríklad:
Tieto preklady sa zhodujú v kľúčových doktrinálnych veršoch, najmä o božskosti Krista (napr. Ján 1:1, Kol 1:16, Hebr ...
▲
03.11.2025, 23:10
|
Ak niekto pridá ... (114)
a čo to otvorené klamstvo - na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
|
 |
|
117
|
|
|
115. solo12 03.11.2025, 23:10
Ak niekto pridá ... (114)
a čo to otvorené klamstvo - na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
▲
03.11.2025, 23:15
|
ty vidíš len slovo trojica a uz si ako býček....trojjedinost vyplýva z písma...ani v tradicnom preklade ale nie je to slovo...Jehovisti pozmenili original vedome práve k voli tomu...až "zurivo" prekladali tak, aby božskost Krista bola potlačená....
|
 |
|
119
|
|
|
117. qwert 03.11.2025, 23:15
ty vidíš len slovo trojica a uz si ako býček....trojjedinost vyplýva z písma...ani v tradicnom preklade ale nie je to slovo...Jehovisti pozmenili original vedome práve k voli tomu...až "zurivo" prekladali tak, aby božskost Krista bola potlačená....
▲
03.11.2025, 23:17
|
|
120
|
|
|
119. solo12 03.11.2025, 23:17
115 ?
▲
03.11.2025, 23:24
|
normalne reaguj a nezahmlievaj...čo ťa trapi?...
|
 |
|
123
|
|
|
120. qwert 03.11.2025, 23:24
normalne reaguj a nezahmlievaj...čo ťa trapi?...
▲
03.11.2025, 23:30
|
to tebou citované pridanie v 114 ... že ak niekto pridá ...
čo to otvorené klamstvo - na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
|
 |
|
125
|
|
|
123. solo12 03.11.2025, 23:30
čo to otvorené klamstvo - na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
▲
03.11.2025, 23:38
|
trojica vyplýva zo slova...Boh nie je len trojjedinny, ale mnohojedinny...Božia rodina sa rozrastá o znovuzrodených ludí....
|
 |
|
127
|
|
|
123. solo12 03.11.2025, 23:30
▲
03.11.2025, 23:42
|
Áno, slovo Trojica' v Biblii nenájdeš — rovnako ako slová 'Strážna veža', 'výročný zjazd' či 'neviditeľný príchod'. Ale koncept Trojice tam je, a to jasne.
Otec je Boh (Filipanom 1:2)
Syn je Boh (Ján 1:1, Hebrejom 1:8)
Duch Svätý koná ako Boh (Skutky 5:3–4)
A všetci traja sa spomínajú spolu: „Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“ Matúš 28:19
Takže ak je Trojica pridaná, tak ju pridal sám Kristus. A ak niekto tvrdí, že ju tam nevidí, možno má problém nie s textom, ale s výkladom.
|
 |
|
129
|
|
|
127. qwert 03.11.2025, 23:42
Áno, slovo Trojica' v Biblii nenájdeš — rovnako ako slová 'Strážna veža', 'výročný zjazd' či 'neviditeľný príchod'. Ale koncept Trojice tam je, a to jasne.
Otec je Boh (Filipanom 1:2)
Syn je Boh (Ján 1:1, Hebrejom 1:8)
Duch Svätý koná ako Boh (Skutky 5:3–4)
A všetci traja sa spomínajú spolu: „Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“ Matúš 28:19
Takž...
▲
03.11.2025, 23:53
|
nezmysly a odvádzanie pozornosti ... pomaly bude Bohom každý, kto je spomenutý v Biblii?
Boh je len jeden.
ale čo tá na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
a čo to tvoje vhodne citované (114):
"Ak niekto pridá niečo k slovám tejto knihy proroctva, Boh mu pridá rany opísané v tejto knihe.“ — Zjavenie 22:18....
prečo máte v prekladoch tú otvorenú, nespochybniteľnú, pridanú lož?
|
 |
|
131
|
|
|
129. solo12 03.11.2025, 23:53
nezmysly a odvádzanie pozornosti ... pomaly bude Bohom každý, kto je spomenutý v Biblii?
Boh je len jeden.
ale čo tá na hulváta pridaná, vymyslená a vložená vsuvka na podporu Trojice?
a čo to tvoje vhodne citované (114):
"Ak niekto pridá niečo k slovám tejto knihy proroctva, Boh mu pridá rany opísané v tejto knihe.“ — Zjavenie 22:18....
prečo máte v prekladoch tú otvorenú, nespochybniteľnú, pridanú lož?
▲
04.11.2025, 00:04
|
maš to vysvetlené ty hulvát....vidím, že absolutne nerozumieš, čo je to Božia rodina...čo je to ked tvoj duch svedčí, že si Božie dieta...a volaš Abba Otče...(doslovne).... v prekladoch nie je slovo trojjedinnosť...lebo to nie je ani v originale..ale trojjedinnost vyplýva z písma...písmo je živé...ak to nevidíš mas problem s vykladom...a divíš sa?.. Svedkovia napriklad stale hovoria Jehova...ale v novom zakone to nevidíš...tak tiež by sme to potom mohli brat ako pridané...ale ty sa chytaš čoho len môžeš...ty hulvát
|
 |
|
133
|
|
|
131. qwert 04.11.2025, 00:04
maš to vysvetlené ty hulvát....vidím, že absolutne nerozumieš, čo je to Božia rodina...čo je to ked tvoj duch svedčí, že si Božie dieta...a volaš Abba Otče...(doslovne).... v prekladoch nie je slovo trojjedinnosť...lebo to nie je ani v originale..ale trojjedinnost vyplýva z písma...písmo je živé...ak to nevidíš mas problem s vykladom...a divíš sa?.. Svedkovia napriklad stale hovoria Jehova...ale v novom zakone to nevidíš...tak tiež by sme to potom mohli brat ako pridané...ale ty sa chytaš ...
▲
04.11.2025, 00:09
|
jasné ... lebo Boh si v pauze medzi Starým a Novým zákonom zmenil meno ...
takže: je v Bibliách - tebou uznaných za správne preložené - pridaná táto lož, tento výmysel, umelo, dodatočne a neoddiskutovateľne pridaný, alebo nie?
|
 |
|
135
|
|
|
133. solo12 04.11.2025, 00:09
jasné ... lebo Boh si v pauze medzi Starým a Novým zákonom zmenil meno ...
takže: je v Bibliách - tebou uznaných za správne preložené - pridaná táto lož, tento výmysel, umelo, dodatočne a neoddiskutovateľne pridaný, alebo nie?
▲
04.11.2025, 00:13
|
nič neni pridané..čo nechapeš?..ved to potom sam Ježiš pridal... A všetci traja sa spomínajú spolu „Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“ Matúš 28:19
Takže ak je Trojica pridaná, tak ju pridal sám Kristus. A ak niekto tvrdí, že ju tam nevidí, možno má problém nie s textom, ale s výkladom. to som dal len taký priklad, ale kto to vidí, tak tu "trojjedinost" vidi všade...neni potrebne dat do prekladu slovo trojedinnost, alebo mnohojedinnost...
|
 |
|
138
|
|
|
135. qwert 04.11.2025, 00:13
nič neni pridané..čo nechapeš?..ved to potom sam Ježiš pridal... A všetci traja sa spomínajú spolu „Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“ Matúš 28:19
Takže ak je Trojica pridaná, tak ju pridal sám Kristus. A ak niekto tvrdí, že ju tam nevidí, možno má problém nie s textom, ale s výkladom. to som dal len taký priklad, ale kto to vidí, tak tu "trojjedinost" vidi všade...neni potrebne dat do prekladu slovo trojedinnost, alebo mnohoje...
▲
04.11.2025, 00:54
|
Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého
kde tam vidíš Trojicu?
Dlhý, Široký a Bystrozraký ... sú podľa tvojej logiky tiež Trojicou? aj Tri prasiatka sú trojicou? veď sú v jednej knihe, vystupujú spolu ...
o ničom si ma dnes ani v najmenšom nepresvedčil.
a) zahováraš, zahmlievaš, nepriznávaš otvorené klamstvo v podobe na drzovku do Písma pridanej pasáže o existencii Trojice.
b) neuznal si, naopak vysmievaš sa - celou Bibliou sa vinúcej - myšlienke konca.
c) vysmievaš sa myšlienke, že Boh tu väčšinu dejín mal a má svoj ľud, na ktorý neustále upiera svoju pozornosť, ktorý ochraňuje, podporuje a čaká, kedy zakročí v jeho prospech
d) vyplynulo, že na podporu evanjelizácie nemáte ako charizmatická cirkev zhola, ale že zhola nič ... okrem vraj biblie, v ktorej sú ale dokázateľné lživé vsuvky na podporu vymyslenej náuky ... a kto vie, akými ďalšími nepresnosťami sa to tam potom ešte môže hemžiť.
sv.Duch ako tvoj (ozaj?) pomocník žalostne zlyhal ... nič si dôveryhodne nevysvetlil, neobhájil ... vŕšiš nezmysel na nezmysel, uhýbaš, neodpovedáš ... a keď už nevieš ako ďalej, urážaš.
končím otázkou:
čo má spoločné svetlo s tmou?
|
 |
|
140
|
|
|
138. solo12 04.11.2025, 00:54
Choďte a čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého
kde tam vidíš Trojicu?
Dlhý, Široký a Bystrozraký ... sú podľa tvojej logiky tiež Trojicou? aj Tri prasiatka sú trojicou? veď sú v jednej knihe, vystupujú spolu ...
a) zahováraš, zahmlievaš, nepriznávaš otvorené klamstvo v podobe na drzovku do Písma pridanej pasáže o existencii Trojice.
b) neuznal si, naopak vysmievaš sa ...
▲
04.11.2025, 07:14
|
Solo, tvoj príspevok je plný výsmechu, ale chýba mu biblická hĺbka. Takže si to prebereme.
„Choďte a čiňte mi učeníkmi... krstiac ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého“ – Matúš 28:19 Pýtaš sa, kde tam vidím Trojicu? Práve v tom, že Ježiš menuje tri osoby – Otec, Syn, Duch Svätý – v jednotnom čísle „v mene“, nie „v menách“. To je gramatický a teologický dôkaz jednoty v trojici. Nie sú to tri prasiatka ani rozprávkové postavy – sú to tri osoby jedného Boha, ako to potvrdzuje celé Písmo.
Otec je Boh (Ef 4:6)
Syn je Boh (Ján 1:1, Kol 2:9)
Duch Svätý je Boh (Sk 5:3–4)
Trojjedinosť nie je výmysel cirkvi – je to zjavenie Boha v dějinách spásy.
píšeš...Zahováraš, zahmlievaš, nepriznávaš otvorené klamstvo...“
Nie je to klamstvo. Matúš 28:19 je v každom starobylom rukopise, vrátane Sinajského, Vatikánskeho aj Alexandrijského kódexu. Nie je to vsuvka. A ak by si čítal celú Bibliu, videl by si, že Trojica sa zjavuje opakovane – napr. pri Ježišovom krste (Matúš 3:16–17), kde je prítomný Otec, Syn aj Duch.
píšeš... „Vysmieval si sa myšlienke konca“
Naopak – koniec je realita, ktorú kresťanstvo berie vážne. Ale nie ako zánik, ale ako naplnenie Božieho plánu. Zjavenie hovorí o novom nebi a novej zemi, nie o neexistencii. Tvoj výklad konca ako „zániku“ je v rozpore s učením Ježiša, ktorý hovorí o večnom živote aj večnom treste.
píšeš „Vysmieval si sa Božiemu ľudu“
Nie, nikdy som sa nevysmieval. Boh mal vždy svoj ľud – Izrael, a dnes má cirkev, ktorá je „Božím ľudom“ (1Pt 2:9). Ale Boží ľud nie je definovaný organizáciou, ale vzťahom s Kristom. Svedkovia Jehovovi si uzurpujú titul „Boží ľud“, ale popierajú Kristovo božstvo, Ducha Svätého aj večný trest – teda popierajú samotné jadro evanjelia.
píšeš..„Nemáte nič okrem vraj Biblie, v ktorej sú lživé vsuvky...“
Práve naopak – Biblia je jediný spoľahlivý základ viery. Svedkovia majú vlastný preklad (NWT), ktorý sa odlišuje od všetkých ostatných. Prečo? Lebo upravuje verše, ktoré by inak potvrdzovali Trojicu, božstvo Krista, večný trest. To nie je vernosť Písmu – to je účelová manipulácia.
píšeš.. „Svätý Duch ako tvoj pomocník žalostne zlyhal...“
Svätý Duch nezlyháva. On vedie k pravde, ale nie každému sa páči, kam tá pravda vedie. Ak niekto odmieta Trojicu, večný trest, božstvo Krista – neodmieta mňa, ale Ducha, ktorý to zjavil v Písme. A ak ti to nevonia, nehádaj sa so mnou – hádaj sa s Ježišom, lebo On nam to naznačil
píšeš.. „Čo má spoločné svetlo s tmou?“ Nič. A preto sa nedá spojiť učenie, ktoré popiera Krista ako Boha, s učením, ktoré ho považuje za stvoreneho anjela.. Svetlo je Kristus. Tma je popretie Jeho božstva. A preto sa nedá zmieriť evanjelium s učením, ktoré ho prepisuje.
|
 |
|
141
|
|
|
kde tam vidíš Trojicu?
▲
04.11.2025, 07:36
|
solo12@...Boží ľud = Izrael (v minulosti, dnes aj v budúcnosti)
Rimanom 11:1–2 – „Či Boh zavrhol svoj ľud? Vôbec nie! Veď aj ja som Izraelita... Boh neodvrhol svoj ľud, ktorý vopred poznal.“
Rimanom 11:25–26 nastalo zatvrdnutie časti Izraela, kým nevojde plný počet pohanov. A tak bude celý Izrael spasený.“
Jeremiáš 31:35–37 – Boh hovorí, že ak by sa dali zrušiť zákony prírody, až potom by zavrhol Izrael. Teda nikdy.
Boh neodmietol Izrael. Aj keď cirkev je dnes nositeľom evanjelia, Izrael má stále špeciálne miesto v Božom pláne. Práve preto sa hovorí o eschatologickom návrate Izraela k Mesiášovi.
Boží plán s Izraelom pokračuje
Zasľúbenia dané Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi sú večné (Genesis 17:7–8).
Proroci ako Ezechiel, Zachariáš, Izaiáš hovoria o budúcom obnovení Izraela.
Cirkev nie je náhradou Izraela, ale jeho doplnením
Boh rozšíril svoj plán na pohanov (Gal 3:28), ale Izrael zostáva koreňom (Rim 11:17–18).
Cirkev je vštepená do olivy, nie jej náhradou.
Božím ľudom je stále Izrael.
Cirkev je súčasťou Božieho plánu, ale Izrael má osobitné miesto, ktoré Boh nikdy nezrušil. Svedkovia si síce prisvojili tento titul, ale bez biblického oprávnenia. Ich učenie je mimo kresťanstva, a ich preklad Biblie je účelový, nie verný originálu.
|
 |
|
143
|
|
|
kde tam vidíš Trojicu?
▲
04.11.2025, 22:55
|
Preco krstite ich aj v mene Syna a Ducha Sväteho ? Preco by Boh Otec daval svoju slavu inym ? Preco nestaci krstit len v mene Otca ? No odpovedz si 
|
 |
|
134
|
|
|
131. qwert 04.11.2025, 00:04
maš to vysvetlené ty hulvát....vidím, že absolutne nerozumieš, čo je to Božia rodina...čo je to ked tvoj duch svedčí, že si Božie dieta...a volaš Abba Otče...(doslovne).... v prekladoch nie je slovo trojjedinnosť...lebo to nie je ani v originale..ale trojjedinnost vyplýva z písma...písmo je živé...ak to nevidíš mas problem s vykladom...a divíš sa?.. Svedkovia napriklad stale hovoria Jehova...ale v novom zakone to nevidíš...tak tiež by sme to potom mohli brat ako pridané...ale ty sa chytaš ...
▲
04.11.2025, 00:12
|
čo ma stále tituluješ hulvátom? dochádzajú ti argumenty?
|
 |
|
136
|
|
|
134. solo12 04.11.2025, 00:12
čo ma stále tituluješ hulvátom? dochádzajú ti argumenty?
▲
04.11.2025, 00:20
|
no ty si pouzil to slovo na hulváta...tak ti to takto vraciam s posmechom späť...
|
 |
|
145
|
|
|
105. qwert 03.11.2025, 22:03
Ak niekto vedome uprednostní učenie denominácie pred pravdou Písma, nemá právo poučovať iných. Sam píšeš, že radšej sa budeš mýliť s Božím ľudom,?????? A to platí rovnako na mňa ako na teba. Pravda nie je osobná vec , je Božia. A ak ju hľadáš..., tak sa nemusíme hádať, ale porovnávať s tým, čo hovorí Slovo, ale vypada to, že teba slovo nezaujíma, slepo ver...
▲
06.11.2025, 23:13
|
To je inak paradox, kedze Bozi lud sa praveze nemoze mylit. Potom to co oznacuje nie je Bozi lud
|
 |
|
106
|
104 nie, nie ... bez nás to nejde ... celá história ľudstva sa odohráva kvôli nám, je o nás, je pre nás ... všetko, čo sa aj teraz deje, a hlavne diať ešte bude, sa bude diať kvôli nám. sme hlavnými postavami vo svetových dejinách. ty to však pochopíš až v samotnom závere, keď už bude neskoro.
|
 |
|
107
|
|
|
106. solo12 03.11.2025, 22:15
104 nie, nie ... bez nás to nejde ... celá história ľudstva sa odohráva kvôli nám, je o nás, je pre nás ... všetko, čo sa aj teraz deje, a hlavne diať ešte bude, sa bude diať kvôli nám. sme hlavnými postavami vo svetových dejinách. ty to však pochopíš až v samotnom závere, keď už bude neskoro.
▲
03.11.2025, 22:31
|
|
109
|
áno, je to tak. smej sa, kým to ešte ide.
|
 |
|
110
|
|
|
109. solo12 03.11.2025, 22:36
áno, je to tak. smej sa, kým to ešte ide.
▲
03.11.2025, 22:41
|
|
112
|
"pristane na vašu Strážnu vežu s padákom z neba a výtlačkom vašej ročenky v ruke".
aspoň niečo máme svoje ...
Strážnu vežu, desiatky časopisov, desiatky kníh, desiatky tlačiarní, vlastnú Bibliu, ročenky, vlastné piesne, všetko v 10-miliónových výtlačkoch, vlastné nehnuteľnosti-Sály Kráľovstva, zvestovanie ktorým sme len my známy, celosvetové bratstvo, jednotný, celosvetový vyučovací program, medzinárodné zjazdy, názov, nesúci meno pravého Boha Jehovu ... to všetko zastrešené fungujúcou Organizáciou ...
keď sa dosmeješ ... čo máte vy?
|
 |
|
114
|
|
|
112. solo12 03.11.2025, 22:57
"pristane na vašu Strážnu vežu s padákom z neba a výtlačkom vašej ročenky v ruke".
Strážnu vežu, desiatky časopisov, desiatky kníh, desiatky tlačiarní, vlastnú Bibliu, ročenky, vlastné piesne, všetko v 10-miliónových výtlačkoch, vlastné nehnuteľnosti-Sály Kráľovstva, zvestovanie ktorým sme len my známy, celosvetové bratstvo, jednotný, celosvetový vyučovací program, medzinárodné zjazdy, názov, nesúci meno pravého Boha Jehovu ... to všetko zastrešené fungu...
▲
03.11.2025, 23:09
|
solo, keď nestačí Biblia, vždy prídu prílohy. Moslimovia majú Korán, katolíci Katechizmus, mormoni Knihu Mormonovu, a vy máte Strážnu vežu, Prebuďte sa, výročné zjazdy, brožúry, výklady, dodatky a ešte aj vlastný preklad.
A kde to všetko vedie? Vždy rovnako: od Slova k systému. Od pravdy k propagande.
Kresťanovi stači Biblia. Lebo ak Boh niečo povedal raz, netreba to prepisovať každý mesiac.
„Ak niekto pridá niečo k slovám tejto knihy proroctva, Boh mu pridá rany opísané v tejto knihe.“ — Zjavenie 22:18....
|
 |
|
116
|
|
|
114. qwert 03.11.2025, 23:09
solo, keď nestačí Biblia, vždy prídu prílohy. Moslimovia majú Korán, katolíci Katechizmus, mormoni Knihu Mormonovu, a vy máte Strážnu vežu, Prebuďte sa, výročné zjazdy, brožúry, výklady, dodatky a ešte aj vlastný preklad.
A kde to všetko vedie? Vždy rovnako: od Slova k systému. Od pravdy k propagande.
Kresťanovi stači Biblia. Lebo ak Boh niečo povedal raz, netreba to prepisovať každý mesiac.
„Ak niekto pridá niečo k slovám tejto knihy proroctva, Boh mu pridá rany opísané v...
▲
03.11.2025, 23:11
|
OK, ale znovu sa pýtam: čo máte vy?
|
 |
|
118
|
|
|
116. solo12 03.11.2025, 23:11
▲
03.11.2025, 23:16
|
bibliu a tej sa držime...
|
 |
|
122
|
|
|
118. qwert 03.11.2025, 23:16
bibliu a tej sa držime...
▲
03.11.2025, 23:27
|
Bibliu má aj moja babka ... ale organizáciu nemá.
každá Organizácia niečo z toho čo som napísal má ... aby mohla šíriť nejaké posolstvo.
prečo vy nemáte nič, len Bibliu? aj to s vymyslenými, lživými vsuvkami?
JK povedal, že pošle Ducha ako pomocníka ... vás vari obišiel?
alebo že "budem s Vami po všetky dni až do konca systému" ... v čom je s Vami, keď nemáte nič, čím by ste šírili Jeho Slovo? keď nemáte nič z toho, čo som len tak narýchlo vymenoval v 112?
|
 |
|
124
|
|
|
122. solo12 03.11.2025, 23:27
Bibliu má aj moja babka ... ale organizáciu nemá.
každá Organizácia niečo z toho čo som napísal má ... aby mohla šíriť nejaké posolstvo.
prečo vy nemáte nič, len Bibliu? aj to s vymyslenými, lživými vsuvkami?
JK povedal, že pošle Ducha ako pomocníka ... vás vari obišiel?
alebo že "budem s Vami po všetky dni až do konca systému" ... v čom je s Vami, keď nemáte nič, čím by ste šírili Jeho Slovo? keď nemáte nič z toho, čo som len tak narýchlo vymenoval v 112?
▲
03.11.2025, 23:36
|
Co to táraš solo, ved príd na našu bohoslužbu a uvidíš.To si fakt myslíš, že ked budeš stáť s vytrčenou brožúrou, tak to je znak D.S.? Ved vy ste nezmyselne odmietli D.S a dary, tak čoto táraš?....dokonca ho neuznávate ako osobu, ktorá počuje, cíti, zarmúti sa..atd....ty sa ohaňaš D.S, ktorého ste odmietli?....   
|
 |
|
121
|
|
|
116. solo12 03.11.2025, 23:11
▲
03.11.2025, 23:26
|
Napriklad naše bohoslužby si môžeš pozrieť v televizii. My sa nehanbime za to čo sa u nás káže....je toho hodne, program je nabitý, rôzne evanjelizacie, vyučovania, konferencie, kde sa stretáváme zo všetkých zborov....
|
 |
|
126
|
|
|
121. qwert 03.11.2025, 23:26
Napriklad naše bohoslužby si môžeš pozrieť v televizii. My sa nehanbime za to čo sa u nás káže....je toho hodne, program je nabitý, rôzne evanjelizacie, vyučovania, konferencie, kde sa stretáváme zo všetkých zborov....
▲
03.11.2025, 23:38
|
jasné, viem ... minule som sem dal 5-6 linkov (stiahnutých asi z televízie) na tie vaše bohoslužby. celebroval ich taký pán v obleku, dvaja ho museli podopierať. zasyčal ... a celý rad ľudí spadol ako na povel a váľal sa v kŕčoch na zemi. a teda že syčal v jednom kuse.
veru, súhlasím, bol to silný duchovný zážitok.
neviem len, odkiaľ to odpozeral ... žeby od Ježiša?
|
 |
|
128
|
|
|
126. solo12 03.11.2025, 23:38
jasné, viem ... minule som sem dal 5-6 linkov (stiahnutých asi z televízie) na tie vaše bohoslužby. celebroval ich taký pán v obleku, dvaja ho museli podopierať. zasyčal ... a celý rad ľudí spadol ako na povel a váľal sa v kŕčoch na zemi. a teda že syčal v jednom kuse.
veru, súhlasím, bol to silný duchovný zážitok.
neviem len, odkiaľ to odpozeral ... žeby od Ježiša?
▲
03.11.2025, 23:51
|
Su všelijake zbory...tak ako to bolo na počiatku...Niekde sa deju viac duchovne veci, niekde menej alebo vôbec....Ano je to niekedy živa bohoslužba...a je tam spätna vazba...treba to rozlišovať, a hlavne skumať, čo sa v tej chvili káže...na toto je rozlišovanie duchov....určite sa to dialo aj v prvých zboroch po zmrtvýchvstaní...dokonca si myslím že este viac.. Vieš si vôbec predstaviť, ake to muselo byť charizmaticke, ked chodil Ježiš?..... ináč nejedná sa o nejake bolestivé krče...ľudia čo to zažili hovoria o veľmi príjených pocitoch...a chcú to znova....
|
 |
|
130
|
|
|
128. qwert 03.11.2025, 23:51
Su všelijake zbory...tak ako to bolo na počiatku...Niekde sa deju viac duchovne veci, niekde menej alebo vôbec....Ano je to niekedy živa bohoslužba...a je tam spätna vazba...treba to rozlišovať, a hlavne skumať, čo sa v tej chvili káže...na toto je rozlišovanie duchov....určite sa to dialo aj v prvých zboroch po zmrtvýchvstaní...dokonca si myslím že este viac.. Vieš si vôbec predstaviť, ake to muselo byť charizmaticke, ked chodil Ježiš?..... ináč nejedná sa o nejake bolestivé krče...ľudia čo ...
▲
04.11.2025, 00:00
|
syčiaceho a rehotajúceho sa Ježiša?
nie, ďakujem ... neviem a nechcem si predstaviť.
a keď chodil, určite ho nemuseli dvaja podopierať.
jeho kázne boli známe nadčasovou múdrosťou.
kázne tohto sú ako vravíš, živé ... je to taký živý horor.
|
 |
|
132
|
|
|
130. solo12 04.11.2025, 00:00
syčiaceho a rehotajúceho sa Ježiša?
nie, ďakujem ... neviem a nechcem si predstaviť.
a keď chodil, určite ho nemuseli dvaja podopierať.
jeho kázne boli známe nadčasovou múdrosťou.
kázne tohto sú ako vravíš, živé ... je to taký živý horor.
▲
04.11.2025, 00:06
|
Ano je to pre niekoho silne.....u vas jehovistoch akekoľvek prejavy odsudzujete či nie?...dokonca aj hovorenie v jazykoch..alebo sa mýlim?....
|
 |
|
142
|
|
|
112. solo12 03.11.2025, 22:57
Strážnu vežu, desiatky časopisov, desiatky kníh, desiatky tlačiarní, vlastnú Bibliu, ročenky, vlastné piesne, všetko v 10-miliónových výtlačkoch, vlastné nehnuteľnosti-Sály Kráľovstva, zvestovanie ktorým sme len my známy, celosvetové bratstvo, jednotný, celosvetový vyučovací program, medzinárodné zjazdy, názov, nesúci meno pravého Boha Jehovu ... to všetko zastrešené fungu...
▲
04.11.2025, 22:52
|
Ano, zvonka vyzerate pekne... Ale co vnutri ? Pozor na obielene hroby, zbonka vyzeraju pekne, ale vnutri su plne necistoty
|
 |
|
|