1
|
Tento výrok nie je len hocijaky výrok. Je to duchovná podmienka spásy. Ježiš tu nehovorí: „Ak neuveríte, že som učiteľ“ alebo „že som prorok“. Hovorí: „Ja Som“ — ἐγώ εἰμι v gréčtine, rovnaký výraz, aký Boh použil, keď sa zjavil Mojžišovi v Exode 3:14:
„Ja Som, ktorý Som.“
Ježiš týmto výrokom jasne poukazuje na svoju božskú identitu. Nehovorí, že je len poslaný Bohom, hovorí, že je Boh, ktorý prišiel v tele. A práve preto je také extrémne dôležité uveriť jeho vyjadreniu. Lebo ak niekto neuverí, že Ježiš je Boh, zomrie vo svojich hriechoch, teda nebude spasený.
Spása nie je o tom, či máme radi Ježiša ako osobnosť. Je o tom, či ho prijímame ako Boha, ktorý jediný má moc odpustiť hriechy, dať večný život a prijať uctievanie.
A čo teda Svedkovia Jehovovi? @solo12
Svedkovia Jehovovi vedome odopierajú, že Ježiš je Boh. Tvrdia, že je len „Boží Syn“ v zmysle duchovnej bytosti nižšej než Boh Otec. Ale tým popierajú jeho božskú identitu, ktorú Ježiš sám potvrdil a nie len v tom verši.
Prečo teda tomu neveria? no je to v podstate jednoduche...pretože ich Preklad nového sveta je vedome? pozmenený. V Jánovi 8:24 nepreložili Ježišove slová ako „Ja Som“, ale ako:
„Ak neveríte, že som tým, kým tvrdím, že som, zomriete vo svojich hriechoch.“ alebo najnovsie ...Skôr ako bol Abrahám, bol som ja.“ Už tu vidíme že bol problem v tomto mieste v porovnani s originalom....dá sa jasne vidieť, že pôvodná verzia bola príliš vzdialená od originálu, a tak ju pozmenili, aby vyzerala „pravdivejšie“ ale stále nevyjadruje to, čo Ježiš skutočne povedal. Je to fikaný kompromis, ktorý má zakryť božskú identitu Krista Týmto menia prítomný čas „Ja Som“ na minulý „bol som“, čím odstraňujú božský význam výroku. Ak by sme tento preklad spätne preložili do gréčtiny, vyzeral by asi takto:
„πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι, ἐγώ ἦμην“ (prin Abraam genesthai, ego ēmēn) čo znamená: „Skôr ako bol Abrahám, bol som.“
Ale to Ježiš nepovedal. On nepoužil minulý čas. Použil prítomný čas, aby vyjadril, že je večne existujúci — „Ja Som“, rovnako ako Boh v Exode 3:14.
Týmto vložili do textu výklad, ktorý v origináli neexistuje. Grécky text je jasný: ἐγώ εἰμι — „Ja Som“. A to je Božie meno. Ich preklad ho zámerne oslabuje, aby sa vyhli uznaniu Ježišovej božskej identity.
|
 |
|
2
|
|
|
1. qwert 16.09.2025, 16:07
Tento výrok nie je len hocijaky výrok. Je to duchovná podmienka spásy. Ježiš tu nehovorí: „Ak neuveríte, že som učiteľ“ alebo „že som prorok“. Hovorí: „Ja Som“ — ἐγώ εἰμι v gréčtine, rovnaký výraz, aký Boh použil, keď sa zjavil Mojžišovi v Exode 3:14: „Ja Som, ktorý Som.“ Ježiš týmto výrokom jasne poukazuje na svoju božskú identitu. Nehovorí, že je len poslaný Bohom, hovorí, že je Boh, ktorý prišiel v tele. A práve preto je také extrémne dôležité uveriť jeho vyjadreniu. Lebo ak niekto neuverí...
▲
17.09.2025, 06:01
|
No tak neviem… hodil som sem tému, ktorá podľa mňa nie je len nejaké náboženské mudrovanie. Je to výrok, čo rozhoduje o večnosti „Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch. A nič. Ticho. Ani Svedkovia, ani katolíci, ani nikto. Ako keby to nikoho netrápilo.
A ešte horšie, tí, čo tomu veria, že Ježiš je Boh, že prišiel v tele, že je ten Ja Som, tí mlčia tiež. Nepodporite, neozvete sa, nič. To je čo? Strach? Pohodlnosť? Alebo len čistá lahostajnosť? Dokonca elemír ako katolík tu zlyháva, a čo katolíci nepomôžete mu?....Je vám to jedno?
Ak sa tu neda hovoriť o veciach ktore rozhoduju o večnosti, tak potom fakt neviem, či ma zmysel tu byť. Ale ešte verím, že sú tu ľudia, kterých to zaujíma. nevravím, že ľahké témy tu nemajú miesto. Jasné, že majú. Niekedy človek potrebuje vypustiť paru, dať si cigu, pokecať o šošovkách alebo o tom, čo ulovil. Aj to patrí k životu. Ale keď sa objaví téma, ktorá ktora je tak dôležitá, tak by sa patrilo, aby sa aspoň niekto ozval. Nie preto, že musí, ale preto, že mu to nie je jedno...Niekedy sa tu viac diskutovalo o Bohu, aj admin sa viac zapajal do takýchto tém.
|
 |
|
3
|
|
|
2. qwert 17.09.2025, 06:01
No tak neviem… hodil som sem tému, ktorá podľa mňa nie je len nejaké náboženské mudrovanie. Je to výrok, čo rozhoduje o večnosti „Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch. A nič. Ticho. Ani Svedkovia, ani katolíci, ani nikto. Ako keby to nikoho netrápilo.
A ešte horšie, tí, čo tomu veria, že Ježiš je Boh, že prišiel v tele, že je ten Ja Som, tí mlčia tiež. Nepodporite, neozvete sa, nič. To je čo? Strach? Pohodlnosť? Alebo len čistá lahostajnosť? Dokonca elemír ako katolík t...
▲
17.09.2025, 11:09
|
Zdá sa, že tieto "témy" momentálne už zaujímajú "len" teba 😉
|
 |
|
4
|
|
|
3. EnaXnaY 17.09.2025, 11:09
Zdá sa, že tieto "témy" momentálne už zaujímajú "len" teba 😉
▲
17.09.2025, 11:26
|
Mna zaujímajú, len sa bojím dať nejaky argument že mi napíše "buhahahahahaha" 
|
 |
|
5
|
|
|
4. Tomas123456 17.09.2025, 11:26
▲
17.09.2025, 11:41
|
Strach je mostom k temnej stránke sily (Obi Van Kenobi, asi) 😉
|
 |
|
6
|
|
|
▲
17.09.2025, 12:11
|
tomaško tak naposledy...sledujem tvoje debaty už roky a poviem ti to ako ty debatiš., Tvoj vzorec debatenia sa opakuje až podozrivo presne... položíš otázku, nastavíš si pravidla, do ktorého musí odpoveď zapadnúť, a keď niekto odpovie mimo tvojej šablóny, vyhlásiš, že neodpovedal. A čo je horšie, často si otázku položíš tak, že si na ňu vlastne sám odpovieš, a potom už len čakáš, či ti niekto potvrdí tvoju verziu. Ak nie, označíš ho za politika, vyhýbača, alebo že zakecáva. Ale takto sa pravda nehľadá. odpovedal som ti jasne a opakovane! a nie raz. duchovne, vecne, a s dôrazom na podstatu. Vysvetlil som ti, že Ježiš používa výrazy ako červ a oheň, lebo človek chápe bolesť, chápe rozklad. Maš to v prvom prispevku. To nie je fyzická komora, ale duchovný stav odlúčenia. A keď som ti povedal, že všetko viditeľné pominie, ty si vytiahol 2 Kor 4:17–18 a tvrdil, že viditeľné znamená len hriešne veci. Ale to je tvoj výklad, nie Pavlov. Pavol hovorí o kontraste medzi dočasným a večným. Viditeľné je všetko, čo je dočasné, aj obrazy pekla, aj telesné utrpenie. Neviditeľné je to, čo je večné, Božie, duchovné. To zahŕňa aj gehenna smetisko, ktoré Ježiš použil, lebo ľudia ho poznali. Nie preto, že peklo je smetisko, ale preto, že obraz geheny zasiahne svedomie. Ja ti nehovorím, že peklo neexistuje. Akurat ti vysvetlujem, že to vidim trochu inač ako ty... ty vidíš doslova oheň..možno čertov ako prikladaju do kotla.... A že je jedno, či si ho človek predstaví ako plameň alebo ako temnotu, lebo spaľovanie ostáva. Posolstvo sa nenaruší. Ale keď príde na príbeh o Lazarovi a boháčovi, tam už ide o viac. Ak by sme to brali len ako podobenstvo, stratí sa večnosť, stratí sa vedomie, stratí sa zodpovednosť. Lebo v tom príbehu Ježiš hovorí o vedomom stave po smrti. Boháč si pamätá, prosí, trpí, chce varovať bratov. Abraham mu odpovedá. To nie je podobenstvo o morálke. To je zjavenie duchovnej reality. A preto som ten príbeh vytiahol aby som ti ukázal, že nie všetko, čo znie obrazne, je obraz. A že je rozdiel, kedy obraz zachová podstatu, a kedy ju mení. V prípade pekla, či ho vidíš telesne alebo obrazne, spaľovanie ostáva. Ale v prípade Lazarovho príbehu, ak to zľahčíš na podobenstvo, už sa mení posolstvo. A to je rozdiel. ty nevedieš debatu, ty kontroluješ, či druhy hra podla tvojich pravidiel. A keď ti niekto odpovie inak, vyhlásiš ho za vyhýbača. Ale ak ti ide o pravdu, nie o víťazstvo, potom si ju už dostal. Nie cez bod 1–3, ale aby si chapal duchovne. A ak Ježiš povedal: Kto má uši, nech počuje, potom sa pýtam, či si počul. Ak nie, nevadí. Ale potom nehovor, že nedostavaš odovede..dostávaš. Takto nedebatiš len so mnou ale s každým...a zaver je furt rovnaký..Ak už toto nestači tomaško tak slubujem, že odteraz už bude len..buhahaha..a teraz to myslim važne...za každym jednym tvojim príspevkom to bude..za každým..
|
 |
|
19
|
|
|
6. qwert 17.09.2025, 12:11
tomaško tak naposledy...sledujem tvoje debaty už roky a poviem ti to ako ty debatiš., Tvoj vzorec debatenia sa opakuje až podozrivo presne... položíš otázku, nastavíš si pravidla, do ktorého musí odpoveď zapadnúť, a keď niekto odpovie mimo tvojej šablóny, vyhlásiš, že neodpovedal. A čo je horšie, často si otázku položíš tak, že si na ňu vlastne sám odpovieš, a potom už len čakáš, či ti niekto potvrdí tvoju verziu. Ak nie, označíš ho za politika, vyhýbača, alebo že zakecáva. Ale takto sa pravda...
▲
17.09.2025, 17:53
|
veď Tomášovi qwert pošli link na vašu stránku, alebo na vašu literatúru. nech si tvoj budúci brat upresní, ako má chápať vaše aspoň základné náuky. my takú stránku máme ... aj vy?mal by si si s ním študovať Bibliu, aby jej správne rozumel ... prejdite si vaše rozdielne chápanie dlhých modlitieb, kremácii, kotlinovej potopy, samokrstu, pekla, Vianoc, božieho mena (Ja Som?), niečo o "duchovnej zemi" ... hlavne sa v tom už zjednoťte. aspoň my to tak robíme ... aj vy? nepoužívaj pri tom prosím Bibliu preloženú nejakými nevzdelancami ... prísne dbaj na preklad slov, ktoré aj keď skresľujú myšlienku, ale veď to snáď toľko nevadí. nevadí ani, keď tam budú drzo vložené celé vymyslené verše na podporu ... ááále veď, čo tam potom. my také Biblie nemáme, ale u vás sa také určite nájdu. vieš ... aby ste v "službe v meste" vystupovali jednotne ... aby ste nehlásali každý niečo iné inak to bude vrhať zlé svetlo na vášho spoločného Boha a stratíte u ľudí úctu a vážnosť. my tak postupujeme ... na celom svete zvestujeme to isté ... aj vy?aby si ty v službe v meste nehlásal ako evanjelium napr. doslovné spálenie nebies, vesmíru, zeme, času, gravitácie, rotácie, dňa, noci ... a tvoj brat Tomáš bude za rohom hlásať len zhorenie zeme do 1/2 metra + zhorenie vtákmi zneuctenej atmosféry. alebo že ty budeš dávať ľuďom ako odstrašujúci príklad celosvetovú potopu, a mladý bude evanjelizovať jej oklieštenú light verziu, tzv. potopu kotlinovú, o ktorej ešte nikto nikdy nikde nepočul, lebo si ju vymyslel len toť nedávno. ľudia by vám neverili a vaša evanjelizácia by bola kontroverzná, zbytočná, rast nulový. aj ho vezmi na vaše zhromaždenia ... nech sa zoznámi s rovesníkmi, rovesníčkami ... podporí to jeho odhodlanie pokračovať na nastúpenej ceste do ... ááále, čo tam potom. my to takto robíme ... aj vy?študujúcich záujemcov brávame na zhromaždenia, zjazdy, zvlášť vtedy, keď k nám príde niekto zo zahraničia, z vedenia našej Spoločnosti. my to tak robíme ... aj vy?ty by si ho mohol vziať na vaše zhromaždenie, keď vás príde povzbudiť ten milý smejúci sa a syčiaci pán ... (fakt neviem, ako ho inak nazvať). ak ho tam z časových dôvodov nebudeš môcť vziať, prepošli mu aspoň videá z týchto vašich povzbudzujúcich, nezabudnuteľných stretnutí s vašim vedením: odkazodkazodkazodkazodkazodkazrád som s tebou podelil o niektoré naše skúsenosti ... máme ich vyskúšané, prinášajú výsledky. budú aj vám?
|
 |
|
35
|
|
|
6. qwert 17.09.2025, 12:11
tomaško tak naposledy...sledujem tvoje debaty už roky a poviem ti to ako ty debatiš., Tvoj vzorec debatenia sa opakuje až podozrivo presne... položíš otázku, nastavíš si pravidla, do ktorého musí odpoveď zapadnúť, a keď niekto odpovie mimo tvojej šablóny, vyhlásiš, že neodpovedal. A čo je horšie, často si otázku položíš tak, že si na ňu vlastne sám odpovieš, a potom už len čakáš, či ti niekto potvrdí tvoju verziu. Ak nie, označíš ho za politika, vyhýbača, alebo že zakecáva. Ale takto sa pravda...
▲
18.09.2025, 19:21
|
Nie.... ale tam kde nevies argumentovat
|
 |
|
37
|
|
|
35. Tomas123456 18.09.2025, 19:21
Nie.... ale tam kde nevies argumentovat
▲
18.09.2025, 19:26
|
buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha
|
 |
|
7
|
|
|
▲
17.09.2025, 12:19
|
mohli by ste dať tú, čo minule ... ako si Boh sám pod sebou podpáli nebesia ... tá bola dobrá. 
|
 |
|
8
|
|
|
7. solo12 17.09.2025, 12:19
mohli by ste dať tú, čo minule ... ako si Boh sám pod sebou podpáli nebesia ... tá bola dobrá. 
▲
17.09.2025, 12:23
|
alebo tú, ako už onedlho nebudú nielen nebesia, ale ani vesmír, ani Slnko, ani Zem, ani čas, ani gravitácia či rotácia, ba ani deň či noc ... a aby ste tam v tej tme nepopadali na huby, tak vám popod nohy bude svietiť baránok.
|
 |
|
10
|
|
|
▲
17.09.2025, 12:46
|
Ale ale,@solo12... ale čo tak sa vyjadriť k téme, ktorá rozhoduje o večnosti? Táto tema je pre teba ešte dôležitejšia. Lebo ak Ježiš povedal Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch, tak to nie je sranda, ale realita. A ak ty tvrdíš, že Ježiš nie je Boh, tak by si mal aspoň vysvetliť, ako potom môže odpúšťať hriechy, keď podľa Písma to môže len Boh. Alebo sa tejto téme radšej vyhneš, lebo vieš, že tu už nejde len o rotáciu planét, ale o tvoju dušu?
|
 |
|
11
|
|
|
10. qwert 17.09.2025, 12:46
Ale ale,@solo12... ale čo tak sa vyjadriť k téme, ktorá rozhoduje o večnosti? Táto tema je pre teba ešte dôležitejšia. Lebo ak Ježiš povedal Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch, tak to nie je sranda, ale realita. A ak ty tvrdíš, že Ježiš nie je Boh, tak by si mal aspoň vysvetliť, ako potom môže odpúšťať hriechy, keď podľa Písma to môže len Boh. Alebo sa tejto téme radšej vyhneš, lebo vieš, že tu už nejde len o rotáciu planét, ale o tvoju dušu?
▲
17.09.2025, 13:27
|
JA SOM už raz písal, že mám túto tému uzavretú, nikto a nič ňou už nepohne. v našej Biblii je Ján 8:24 preložený presne a zrozumiteľne, a tvojmu upravenému, zavádzajúcemu a nezrozumiteľnému prekladu (v 1) neverím, a už to tak zostane ... zmier sa s tým. ani s časovaním slovesa byť v jednotnom čísle prítomného času problém nemám. uzavreté ešte nemám témy zo 7 a 8 ... nádejám sa ale, že vy dvaja sa o tom vo vzájomne sa obohacujúcich  dialógoch aspoň okrajovo zmienite. veď ide o vašu budúcnosť! 🌍
|
 |
|
12
|
|
|
11. solo12 17.09.2025, 13:27
JA SOM už raz písal, že mám túto tému uzavretú, nikto a nič ňou už nepohne.
v našej Biblii je Ján 8:24 preložený presne a zrozumiteľne, a tvojmu upravenému, zavádzajúcemu a nezrozumiteľnému prekladu (v 1) neverím, a už to tak zostane ... zmier sa s tým.
ani s časovaním slovesa byť v jednotnom čísle prítomného času problém nemám.
uzavreté ešte nemám témy zo 7 a 8 ... nádejám sa ale, že vy dvaja sa o tom vo vzájomne sa obohacujúcich dialógoch aspoň okrajovo zmienite. <b...
▲
17.09.2025, 14:47
|
@solo12 po poriadku, lebo mam dojem že fakt ani netušiš ako to je, nakoniec si to môžeš všetko overiť, ak budeš chcieť ukazem ti ako .
Exodus 3:14
Grécky originál (Septuaginta): καὶ εἶπεν ὁ θεὸς πρὸς Μωυσῆν· ἐγώ εἰμι ὁ ὤν. καὶ εἶπεν· οὕτως ἐρεῖς τοῖς υἱοῖς Ισραηλ· ὁ ὢν ἀπέσταλκέν με πρὸς ὑμᾶς.
Najpresnejší preklad do slovenčiny:
„Ja Som Ten, Ktorý Je.“ „Takto povieš synom Izraela: Ten, Ktorý Je ma poslal k vám.“
Výraz „ἐγώ εἰμι ὁ ὤν“ doslova znamená: „Ja Som Ten, Ktorý Je“ alebo „Ja Som Bytím“ — teda večná, nezávislá existencia.
Roháčkov preklad
„SOM, KTORÝ SOM.“ „Takto povieš synom Izraelovým: SOM ma poslal k vám.“
Preklad nového sveta (Svedkovia Jehovovi, 2019):
DOKÁŽEM, ŽE SOM TÝM, ČÍM DOKÁŽEM, ŽE SOM.“ „Tak máš povedať synom Izraela: ‚DOKÁŽEM, ŽE SOM ma poslal k vám.
|
 |
|
13
|
|
|
12. qwert 17.09.2025, 14:47
@solo12 po poriadku, lebo mam dojem že fakt ani netušiš ako to je, nakoniec si to môžeš všetko overiť, ak budeš chcieť ukazem ti ako .
Grécky originál (Septuaginta): καὶ εἶπεν ὁ θεὸς πρὸς Μωυσῆν· ἐγώ εἰμι ὁ ὤν. καὶ εἶπεν· οὕτως ἐρεῖς τοῖς υἱοῖς Ισραηλ· ὁ ὢν ἀπέσταλκέν με πρὸς ὑμᾶς.
„Ja Som Ten, Ktorý Je.“ „Takto povieš synom Izraela: Ten, Ktorý Je ma poslal k vám.“
Výraz „ἐγώ εἰμι ὁ ὤν“ doslova znamená: „Ja So...
▲
17.09.2025, 15:07
|
Načo tam dali „DOKÁŽEM“, keď v origináli to vôbec nie je? Rozmyšlal som nad tým fakt načo!!!!
Lebo ak by nechali „Ja Som“, museli by uznať, že Boh sa tak predstavil Mojžišovi a Ježiš neskôr použil presne ten istý výraz. A to by znamenalo, že Ježiš je Boh. Ale keďže to ich učenie neuznáva, museli Božie meno preložiť inak, aby sa to nedalo spojiť. Ale original nepusti. Svedkovia si tie preklady urobia proste tak, aby to nenaburalo ich učenie.... a to sme len u jedneho versa zatial a uvidíme dalej ako je preklad "šitý na mieru"
|
 |
|
15
|
|
|
13. qwert 17.09.2025, 15:07
Načo tam dali „DOKÁŽEM“, keď v origináli to vôbec nie je? Rozmyšlal som nad tým fakt načo!!!!
Lebo ak by nechali „Ja Som“, museli by uznať, že Boh sa tak predstavil Mojžišovi a Ježiš neskôr použil presne ten istý výraz. A to by znamenalo, že Ježiš je Boh. Ale keďže to ich učenie neuznáva, museli Božie meno preložiť inak, aby sa to nedalo spojiť. Ale original nepusti. Svedkovia si tie preklady urobia proste tak, aby to nenaburalo ich učenie.... a to sme len u jedneho versa zatial a uv...
▲
17.09.2025, 15:13
|
ak máš pravdu  , budeme potrestaní  ... spokojný?
|
 |
|
16
|
|
|
15. solo12 17.09.2025, 15:13
ak máš pravdu , budeme potrestaní ... spokojný?
▲
17.09.2025, 16:32
|
?????@solo12 Normálne si ma zaskočil. Tým, čo si napísal... Ak máš pravdu, budeme potrestaní.... spokojný?“, si vlastne priznal, že ak je Ježiš naozaj Ja Som, tak ide o vážnu vec. A to je presne to, o čo tu ide, o spasenie o večnosť.
Jasné, že nechcem, aby si bol potrestaný. Ani ty, ani nikto. Ale ak si zatvoríš pred touto pravdou dvere, tak si ich zatváraš pred Bohom, nie predo mnou. A to už je tvoja kapusta. Ved ty vôbec nechapeš o čo tu ide.
chlope...
Keby mi niekto ukázal, že v mojom učení niekto v minulosti vedome zmanipuloval preklad Božieho slova, tak sa tam už ani nepozriem. Ani len okom. Lebo tam, kde sa taketo niečo deje, tam nie je Duch Svätý, ale niečo úplne iné. A mne ide o pravdu, nie o to, aby som bol verný nejakej organizácii za každú cenu. aj preto som odisiel z RKC
Možno to bol len jeden človek, ktorý to celé začal. Možno to bol niekto, kto si rovnako ako ty teraz nechce priznať chybu. Ale ak raz zistíš, že ten preklad je upravený tak, aby sedel učeniu, nie originálu, tak čo spravíš? Zatvoríš oči? Povieš si už je to uzavreté?
Lebo ak je to uzavreté v tvojej hlave, tak to môže byť uzavreté aj pred Bohom. A to už nie je sranda. Ja som si dal tú námahu, porovnal som originály, ukázal rozdiely, vysvetlil kontext. Nie preto, že sa nudím, ale preto, že mi záleží na tom, čo Ježiš povedal a ľudia ktorí veria ako aj ty, si nezaslúžia byť klamaní.
|
 |
|
18
|
|
|
16. qwert 17.09.2025, 16:32
?????@solo12 Normálne si ma zaskočil. Tým, čo si napísal... Ak máš pravdu, budeme potrestaní.... spokojný?“, si vlastne priznal, že ak je Ježiš naozaj Ja Som, tak ide o vážnu vec. A to je presne to, o čo tu ide, o spasenie o večnosť.
Jasné, že nechcem, aby si bol potrestaný. Ani ty, ani nikto. Ale ak si zatvoríš pred touto pravdou dvere, tak si ich zatváraš pred Bohom, nie predo mnou. A to už je tvoja kapusta. Ved ty vôbec nechapeš o čo tu ide.
chlope...
Keby mi niekto ukáza...
▲
17.09.2025, 17:44
|
vymyslel si si príbeh o našej zmanipulovanej Biblii. už si ho toľko krát zopakoval, že ho vieš tuším aj naspamäť. výborne, gratulácia!
skús teraz o tej vašej pravdivej Biblii, kde je 7000x zamlčané-ignorované Božie meno Jehova, alebo kde sú vložené nieže slová, ale rovno celé vymyslené verše. skús teraz tento príbeh, nech je to vyvážené.
|
 |
|
20
|
|
|
18. solo12 17.09.2025, 17:44
vymyslel si si príbeh o našej zmanipulovanej Biblii. už si ho toľko krát zopakoval, že ho vieš tuším aj naspamäť. výborne, gratulácia!
skús teraz o tej vašej pravdivej Biblii, kde je 7000x zamlčané-ignorované Božie meno Jehova, alebo kde sú vložené nieže slová, ale rovno celé vymyslené verše. skús teraz tento príbeh, nech je to vyvážené.
▲
17.09.2025, 18:48
|
@solo12, Vidím, že si sa rozhodol neodpovedať na podstatu. Namiesto toho si začal rozprávať o „našej Biblii“, o Jehovovi, o vymyslených veršoch. Ale to je len odvádzanie pozornosti. Ja som ti ukázal konkrétny verš Ján 8:24 v origináli, v kontexte, v porovnaní s vaším prekladom. A ty si na to neodpovedal. Prečo? Lebo vieš, že ak Ježiš povedal „Ja Som“, tak to mení všetko. A ak to vaša Biblia upravila, aby to neznelo božsky, tak je to manipulácia. A ak je to manipulácia, tak je jedno, koľko máte stránok, zjazdov, jednoty vo svete, lebo to všetko stojí na upravenom texte.
A k tej tvojej poznámke o 7000x zamlčanom mene Jehova,už som to pisal asi si prehliadol
Božie meno v hebrejskom origináli Starého zákona je tetragram יהוה (JHWH). Židia ho považovali za tak sväté, že ho nevyslovovali nahlas, aby ho náhodou neznesvätili. Pri čítaní ho nahrádzali výrazom „Adonaj“ (Pán), aby sa im meno nevyšlo z úst nechtiac alebo neúctivo.
Prekladatelia, ktorí rešpektovali túto tradíciu, neprekladali tetragram ako „Jehova“, ale ako „PÁN“ alebo „Hospodin“. Tým vlastne pomohli židovským čitateľom, aby sa pri čítaní Písma nedostali do rozporu so svojou vierou. To nebola manipulácia, ale forma úcty.</red
Ak niekto tvrdí, že bez slova „Jehova“ je Biblia neplatná, potom nerozumie tomu, čo meno Boha skutočne znamená. Nie je to o slabike, ale o pravde, charaktere a moci toho, kto sa tým menom představuje.
|
 |
|
21
|
|
|
20. qwert 17.09.2025, 18:48
@solo12, Vidím, že si sa rozhodol neodpovedať na podstatu. Namiesto toho si začal rozprávať o „našej Biblii“, o Jehovovi, o vymyslených veršoch. Ale to je len odvádzanie pozornosti. Ja som ti ukázal konkrétny verš Ján 8:24 v origináli, v kontexte, v porovnaní s vaším prekladom. A ty si na to neodpovedal. Prečo? Lebo vieš, že ak Ježiš povedal „Ja Som“, tak to mení všetko. A ak to vaša Biblia upravila, aby to neznelo božsky, tak je to manipulácia. A ak je to manipulácia, tak je jedno, koľko máte...
▲
17.09.2025, 19:01
|
ty keď kritizuješ našu Bibliu, to je OK.
ja keď kritizujem vašu Bibliu, to je odvádzanie pozornosti.
čo dodať?
|
 |
|
23
|
|
|
@solo12, Vidím, že si sa rozhodol neodpovedať na podstatu. Namiesto toho si začal rozprávať o „našej Biblii“, o Jehovovi, o vymyslených veršoch. Ale to je len odvádzanie pozornosti. Ja som ti ukázal konkrétny verš Ján 8:24 v origináli, v kontexte, v porovnaní s vaším prekladom. A ty si na to neodpovedal. Prečo? Lebo vieš, že ak Ježiš povedal „Ja Som“, tak to mení všetko. A ak to vaša Biblia upravila, aby to neznelo božsky, tak je to manipulácia. A ak je to manipulácia, tak je jedno, koľko máte...
▲
17.09.2025, 19:28
|
tak vidíš ... ešte že sa do toho "obul" Yanko 
|
 |
|
24
|
|
|
▲
17.09.2025, 19:31
|
pre vynechanie mena Pravého Boha z jeho knihy ľudstvu neexistuje žiadne ospravedlnenie!
|
 |
|
28
|
|
|
24. solo12 17.09.2025, 19:31
pre vynechanie mena Pravého Boha z jeho knihy ľudstvu neexistuje žiadne ospravedlnenie!
▲
17.09.2025, 20:50
|
hohoho... @solo12, takže tebe vadí, že v niektorých Bibliách sa Božie meno nahradilo výrazom „PÁN“ alebo Hospodin z úcty a tvrdíš, že za to ..neexistuje ospravedlnenie... Ale počkaj zajac... to nebolo vynechanie, to bola úctivá náhrada, presne tak, ako to robili samotní Židia. Oni Božie meno יהוה (JHWH) nevyslovovali, aby ho neznesvätili. Pri čítaní ho nahrádzali slovom „Adonaj“, čo znamená „Pán“. A prekladatelia to rešpektovali, nechceli meno pokaziť, tak ho radšej nahradili úctivým výrazom!!!!
A teraz sa ťa pýtam: Odkiaľ sa vzalo slovo „Jehova“? To ste si vymysleli vy, spojili ste spoluhlásky JHWH so samohláskami zo slova Adonaj a vznikol tvar, ktorý v Biblii nikdy neexistoval. Takže ak niekto niečo pozmenil, boli ste to vy a ešte viac, než tí, kterých kritizuješ.
Takže podľa tvojej logiky by sa dalo povedať, že „Jehova“ je nepresná forma, ktorá môže urážať Boha, lebo vkladá do jeho mena niečo, čo tam nikdy nebolo.
A to už nie je úcta, ale pretvárka úcty.
Takže ak ti vadí, že niekto z úcty použil „PÁN“, ale nevadí ti, že vy ste si meno vymysleli, tak to je čo za kotrmelec ha?..a aby toho nebolo malo, ešte ste Jehova napchali aj do noveho zakona!!!....aj tak še dá
|
 |
|
30
|
|
|
28. qwert 17.09.2025, 20:50
hohoho... @solo12, takže tebe vadí, že v niektorých Bibliách sa Božie meno nahradilo výrazom „PÁN“ alebo Hospodin z úcty a tvrdíš, že za to ..neexistuje ospravedlnenie... Ale počkaj zajac... to nebolo vynechanie, to bola úctivá náhrada, presne tak, ako to robili samotní Židia. Oni Božie meno יהוה (JHWH) nevyslovovali, aby ho neznesvätili. Pri čítaní ho nahrádzali slovom „Adonaj“, čo znamená „Pán“. A prekladatelia to rešpektovali, nechceli meno pokaziť, tak ho radšej nahradili úctivým výrazom...
▲
17.09.2025, 21:31
|
ha, ha, ha ... že "úctivá náhrada" ...
prečo potom:
„Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta... Oznámil som im tvoje meno a oznámim.“ (Ján 17:6, 26)
zastávaš sa vynechávačov, nahrádzačov, utajovačov Božieho pravého mena?
práve kvôli nim sa dodnes nezanechala jeho pravá podoba!
to ten, kto je zarytým nepriateľom Boha, to ten ktorý má záujem prekrúcať jeho Slovo, to ten, kto nechce aby sa používalo jeho meno, to ten im vnukol aj túto falošnú úctivosť, z ktorej si na mäkko.
len aby z pamäte ľudstva "z úcty" k Bohu vymizla pravá podoba jeho mena!
práve pre takých ktorých tu obhajuješ, používa svet skomoleniny božieho mena, lebo zo Satanom im vnuknutej falošnej úcty sa jeho pravá podoba nezachovala.
my radšej používame hoc aj miernu skomoleninu, ako tie zažité nezmysly ... je z toho vidno aspoň našu snahu používať Božie meno, aj keby nebolo - vinou uctievačov a prekladateľov ktorých sa zastávaš- celkom presne vyslovované.
zase si raz ukázal za koho kopeš, ale už ma to neprekvapuje.
|
 |
|
33
|
|
|
30. solo12 17.09.2025, 21:31
ha, ha, ha ... že "úctivá náhrada" ...
prečo potom:
„Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta... Oznámil som im tvoje meno a oznámim.“ (Ján 17:6, 26)
zastávaš sa vynechávačov, nahrádzačov, utajovačov Božieho pravého mena?
práve kvôli nim sa dodnes nezanechala jeho pravá podoba!
to ten, kto je zarytým nepriateľom Boha, to ten ktorý má záujem prekrúcať jeho Slovo, to ten, kto nechce aby sa používalo jeho meno, to ten im vnukol aj túto falošnú úct...
▲
18.09.2025, 09:07
|
solo uz sa opakujem...
Solo, ty stále tvrdíš, že sme skomolili Božie meno. Ale pravda je taká, že vy ste si ho vymysleli. Slovo „Jehova“ vzniklo spojením spoluhlások JHWH a samohlások zo slova Adonaj. To nie je originál, to je jazyková konštrukcia. A potom ste ho ešte napchali do Nového zákona, kde nikdy nebolo.!!!! A teraz obviňuješ ostatných, že z úcty použili „PÁN“? Veď to robili samotní Židia, aby meno neznesvätili. To nie je manipulácia, to je respect. A Ježiš? Ten nikdy nepovedal „Jehova“. Vždy hovoril „Otec“. A to je to meno, ktoré zjavil. Nie slabiku, ale vzťah. Takže ak ti vadí, že niekto z úcty použil „PÁN“, ale nevadí ti, že vy ste si meno vyrobili, tak to je duchovný kotrmelec.
|
 |
|
34
|
|
|
33. qwert 18.09.2025, 09:07
solo uz sa opakujem...
Solo, ty stále tvrdíš, že sme skomolili Božie meno. Ale pravda je taká, že vy ste si ho vymysleli. Slovo „Jehova“ vzniklo spojením spoluhlások JHWH a samohlások zo slova Adonaj. To nie je originál, to je jazyková konštrukcia. A potom ste ho ešte napchali do Nového zákona, kde nikdy nebolo.!!!! A teraz obviňuješ ostatných, že z úcty použili „PÁN“? Veď to robili samotní Židia, aby meno neznesvätili. To nie je manipulácia, to je respect. A Ježiš? Ten nikdy nepovedal „J...
▲
18.09.2025, 09:56
|
To, čo robíte s Novým zákonom, to je doslova drzost aku svet nevidel..ffuj tajbl.... Originálny text hovorí jasne, ale vy ho upravíte tak, aby sedel vašej teórii. Nie že by ste prekladali , vy si ho doslova prerábate. A potom sa tváríte, ako sväte kakabusy. Ale pravda sa neohýba podľa učenia. Buď je, alebo nie je. Ježiš neprišiel zjaviť slabiku. On zjavil vzťah. Zjavil Otca. A vy ste to celé nepochopili. Namiesto toho ste si spravili z mena modlu, ktorú tlačíte všade, aj tam, kde nikdy nebola.<A keď niekto nevidí v Ježišovi Boha, nevidí ani Otca. Lebo Ježiš povedal: „Kto vidí mňa, vidí Otca.“ A kto popiera Syna, nemá ani Otca. To nie je môj výmysel, to je jasné slovo: „Kto popiera Syna, nemá ani Otca. Kto vyznáva Syna, má aj Otca.“ — 1. Jánov 2:23Máte len organizáciu, učenie, zjazdy, brožúrky — ale nemáte vzťah. A bez vzťahu niet spásy. Lebo večný život nie je o tom, že poznáš meno. Je o tom, že poznáš Osobu. A ak si niekto z Božieho mena spravil modlu, ale nepozná toho, kto ho nosí, tak je to ako keby si uctieval podpis bez človeka. To je duchovná slepota.  
|
 |
|
41
|
|
|
34. qwert 18.09.2025, 09:56
To, čo robíte s Novým zákonom, to je doslova drzost aku svet nevidel..ffuj tajbl.... Originálny text hovorí jasne, ale vy ho upravíte tak, aby sedel vašej teórii. Nie že by ste prekladali , vy si ho doslova prerábate. A potom sa tváríte, ako sväte kakabusy. Ale pravda sa neohýba podľa učenia. Buď je, alebo nie je.
Ježiš neprišiel zjaviť slabiku. On zjavil vzťah. Zjavil Otca. A vy ste to celé nepochopili. Namiesto toho ste si spravili z mena modlu, ktorú tlačíte všade, aj tam, kde nikdy ne...
▲
18.09.2025, 22:09
|
evidentne už nevládzeš logicky, zmysluplne reagovať na biblické podnety ... nemáš odpovede, argumenty ... tak všetko radšej opakuješ dookola, až je to fakt nuda.
pomáhaš si nezmyslami, napr. v 33 vyhlasuješ:
"A Ježiš? Ten nikdy nepovedal „Jehova“. Vždy hovoril „Otec“. A to je to meno, ktoré zjavil." Dva nezmysly v 1 riadku?! že Ježiš nikdy nepovedal Jehova? tak čo za meno to potom zjavil? alebo klamal?
„Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta... Oznámil som im tvoje meno a oznámim." (Ján 17:6, 26)
a ešte to potom zaklincuješ nezmyslom, že to "Otec" je to meno, ktoré Ježiš zjavil ľuďom???
preboha ... veď tu zákonite končí zmysluplná debata.
no ale ak niekto odporuje Bohu a jeho slovu, kde všetko do seba logicky, harmonicky zapadá ... koľko môže vydržať, kým sa mu to celé nezosype?
"na box s Bohom má každý krátke ruky"
v tomto mi je ťa fakt ľúto ... ale zas vieš čo robíš ... a vieš ako skončíš.
|
 |
|
43
|
|
|
41. solo12 18.09.2025, 22:09
evidentne už nevládzeš logicky, zmysluplne reagovať na biblické podnety ... nemáš odpovede, argumenty ... tak všetko radšej opakuješ dookola, až je to fakt nuda.
pomáhaš si nezmyslami, napr. v 33 vyhlasuješ:
"A Ježiš? Ten nikdy nepovedal „Jehova“. Vždy hovoril „Otec“. A to je to meno, ktoré zjavil." Dva nezmysly v 1 riadku?! že Ježiš nikdy nepovedal Jehova? tak čo za meno to potom zjavil? alebo klamal?
„Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta... Oz...
▲
19.09.2025, 05:31
|
?????...to nemyslíš važne @solo12
Tak poďme rovno k veci. Bez trepotu..
Koho podľa teba Ježiš zjavil? Nie aké meno, nie aký preklad, nie akú slabiku. Koho. Ako osobu. Ako bytosť.
Lebo ak tvrdíš, že Ježiš zjavil „meno“, tak mi povedz: Kto je ten, komu to meno patrí? Je to Jehova? Je to Otec? Je to niekto iný?
A odpovedz jasne. Nie „v našej Biblii je to takto“, nie „v preklade je to onako“. Kto je ten, koho Ježiš zjavil?
Ja som ten, čo argumentuje jasne na rozdiel od teba.. Dostal si tu nespočet vršov(aj v iných témach)..a ty?...nič len uhýbáš a odbočuješ. Niekedy sa opakujem, lebo vidím, že nechápeš. A keď niekto nechápe, tak sa mu to vysvetľuje znova. Nie preto, že nemám čo povedať, ale preto, že pravda si zaslúži byť pochopená.
Takže ešte raz: Koho Ježiš zjavil? Jedno meno. Jedna osoba. Jedna odpoveď. Bez kotrmelcov a uhybania, zatiaľ toľko...Budeme teda este rozoberat ine verše, je ich dosť...
|
 |
|
17
|
|
|
15. solo12 17.09.2025, 15:13
ak máš pravdu , budeme potrestaní ... spokojný?
▲
17.09.2025, 17:33
|
Jasne, že budete potrestaní 😉 Pamätajte: Žiaden dobrý skutok, neostane nepotrestaný    😉
|
 |
|
14
|
|
|
12. qwert 17.09.2025, 14:47
Výraz „ἐγώ εἰμι ὁ ὤν“ doslova znamená: „Ja So...
▲
17.09.2025, 15:09
|
čo je po poriadku? nič nie je po poriadku. ja chcem počuť niečo zo 7 alebo 8
|
 |
|
36
|
|
|
▲
18.09.2025, 19:24
|
Ak Boh spalil Sodomu, preco by teda nemohol spalit aj cely svet ? To budeme na nebeskej zemi mat zaspinene veci ? Kam zmiznu vsetky ludske a zvieracie h-0-v-n-a ? Budeme sa okolo nich prechadzat ?
Budeme lezat na tych istych posteliach kde kedysi sexovali cudzoloznici ?
|
 |
|
38
|
|
|
36. Tomas123456 18.09.2025, 19:24
Ak Boh spalil Sodomu, preco by teda nemohol spalit aj cely svet ? To budeme na nebeskej zemi mat zaspinene veci ? Kam zmiznu vsetky ludske a zvieracie h-0-v-n-a ? Budeme sa okolo nich prechadzat ?
Budeme lezat na tych istych posteliach kde kedysi sexovali cudzoloznici ?
▲
18.09.2025, 19:28
|
buhahaha...🙉🙉🙉 🙉🙉🙉...buhahaha
|
 |
|
9
|
|
|
2. qwert 17.09.2025, 06:01
A ešte horšie, tí, čo tomu veria, že Ježiš je Boh, že prišiel v tele, že je ten Ja Som, tí mlčia tiež. Nepodporite, neozvete sa, nič. To je čo? Strach? Pohodlnosť? Alebo len čistá lahostajnosť? Dokonca elemír ako katolík t...
▲
17.09.2025, 12:39
|
Keď Ježiš povedal ochrnutému... „Odpúšťajú sa ti hriechy“ (Marek 2:5), zákonníci sa hneď pohoršili a povedali že Rúha sa! Kto môže odpúšťať hriechy okrem jediného Boha? A mali pravdu, podľa Písma môže hriechy odpúšťať len Boh, lebo hriech je urážka Boha, nie človeka. Ježiš ich neopravil, nevyvrátil ich slová. Naopak, potvrdil ich tým, že hriechy odpustil a ešte aj uzdravil toho muža, aby ukázal, že má túto moc. A podobne aj v Lukášovi 7:49, keď odpustil hriechy žene, si tí, čo boli s ním pri stole, začali hovoriť Kto je to, že aj hriechy odpúšťa? Lebo ak Ježiš nie je Boh, tak sa rúha. Ale ak odpúšťa hriechy, potom je Boh. Iná možnosť nie je. A keďže Ježiš neklamal, ale konal s mocou, ktorú má len Boh, je jasné, že je Boh. Preto je dôležité veriť, že Ježiš je Boh, lebo ak nie je, potom nám nemôže odpustiť hriechy. A ak nám nemôže odpustiť hriechy, tak sme stratení. Presne ako povedal: Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch.
|
 |
|
22
|
|
|
Tento výrok nie je len hocijaky výrok. Je to duchovná podmienka spásy. Ježiš tu nehovorí: „Ak neuveríte, že som učiteľ“ alebo „že som prorok“. Hovorí: „Ja Som“ — ἐγώ εἰμι v gréčtine, rovnaký výraz, aký Boh použil, keď sa zjavil Mojžišovi v Exode 3:14: „Ja Som, ktorý Som.“ Ježiš týmto výrokom jasne poukazuje na svoju božskú identitu. Nehovorí, že je len poslaný Bohom, hovorí, že je Boh, ktorý prišiel v tele. A práve preto je také extrémne dôležité uveriť jeho vyjadreniu. Lebo ak niekto neuverí...
▲
17.09.2025, 19:01
|
qwert-ík, nasadil si tému s priliehavým názvom, žial ale rozširuješ sa úplne mimo témy. Čo sa témy týka je koreňom k tomuto výroku "ja som" verš Marek.16.16, ktorý hovorí, že pokial Lud nepochopí, že "on je ten" čo z nás hriechy zmýva. Sám nás chce o tom presvedčiť.
***ja som* je v origináli malými písmenami
POZRI..:
Ján 8:58 - "Predtým, než bol Abrahám, Ja som."
V diskusii o tom, čo nám Písmo hovorí o osobe Ježiša Krista, sú zástupcovia náuky o Trojici, ktorý veľmi často citujú pasáž z Jána 8, aby dokázali, že Ježiš je Boh. V podstate je argument založený na Ježišovom vyhlásení, v ktorom údajne použil:
a) Božie meno pre seba b) tvrdil, že už žil pred Abrahámom.
Ak odkladáme predpojaté predstavy o božskej preexistencii Ježiša a nedovolíme, aby boli ovplyvnené teológiami a učeniami, ktoré boli stanovené v neskorších storočiach, možno si prečítať túto pasáž v Jánovi 8,58 bez predsudkov a relatívne ľahko rozpoznať, že Ježiš sa nemôže považovať za Boha tu na zemi. Takýto čin bol v úplnom rozpore s množstvom biblických pasáží, ktoré nám hovoria, že Ježiš sa nepovažoval za všemohúceho Boha, ale sám považoval svojho Otca za jediného pravého a všemohúceho Boha. Ježiš pochopil z Písma, kto je, a tiež to tu objasnil, keď hovoril o sebe ako o Abrahámovom synovi, ktorého „deň Abraháma„ už videl a z ktorého sa Abrahám radoval - úplne v rozpore s tými, ktorí sa označovali za "deti Abrahámove", ale v žiadnom prípade neurobil skutky, ktoré by si skutočne zaslúžili, ale namiesto toho sa oni nechali uniesť a hroziť mu ukameňovaním.
|
 |
|
25
|
|
|
22. Yanko 17.09.2025, 19:01
qwert-ík, nasadil si tému s priliehavým názvom, žial ale rozširuješ sa úplne mimo témy. Čo sa témy týka je koreňom k tomuto výroku "ja som" verš Marek.16.16, ktorý hovorí, že pokial Lud nepochopí, že "on je ten" čo z nás hriechy zmýva. Sám nás chce o tom presvedčiť.
POZRI..:
V diskusii o tom, čo nám Písmo hovorí o osobe Ježiša Krista, sú zástupcovia náuky o Trojici, kt...
▲
17.09.2025, 19:46
|
qwert..:
verše.:
2Mo 3:14 And GodH430 saidH559 untoH413 Moses,H4872 I AMH1961 THATH834 I AM:H1961 and he said,H559 ThusH3541 shalt thou sayH559 unto the childrenH1121 of Israel,H3478 I AMH1961 hath sentH7971 me untoH413 you.
Joh 8:24 I saidG2036 thereforeG3767 unto you,G5213 thatG3754 ye shall dieG599 inG1722 yourG5216 sins:G266 forG1063 ifG1437 ye believeG4100 notG3361 thatG3754 IG1473 amG1510 he, ye shall dieG599 inG1722 yourG5216 sins.G266
Porovnaj tieto dva výrazy zo slovníka STRONG.: AM H1961 am G1510
|
 |
|
27
|
|
|
25. Yanko 17.09.2025, 19:46
qwert..:
verše.: 2Mo 3:14 And GodH430 saidH559 untoH413 Moses,H4872 I AMH1961 THATH834 I AM:H1961 and he said,H559 ThusH3541 shalt thou sayH559 unto the childrenH1121 of Israel,H3478 I AMH1961 hath sentH7971 me untoH413 you.
Joh 8:24 I saidG2036 thereforeG3767 unto you,G5213 thatG3754 ye shall dieG599 inG1722 yourG5216 sins:G266 forG1063 ifG1437 ye believeG4100 notG3361 thatG3754 IG1473 amG1510 he, ye shall dieG599 inG1722 yourG5216 sins.G266
Porovnaj ...
▲
17.09.2025, 20:25
|
Yanko, dobre, že si vytiahol tie čísla zo Strongovho slovníka H1961 pre „hayah“ z Exodu 3:14 a G1510 pre „eimi“ z Jána 8:24. To sú presne tie výrazy, ktoré ukazujú, že Ježiš použil rovnaké slovo ako Boh, keď sa predstavil Mojžišovi.
V Exode Boh hovorí: „Ja Som Ten, Ktorý Som“ hebrejsky „Ehyeh Asher Ehyeh“, čo znamená večná existencia. A Ježiš v Jánovi 8:24 hovorí: „Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch.“ — grécky „ἐγώ εἰμι“, čo je rovnaký význam.
Takže tie čísla, čo si dal — H1961 a G1510 — potvrdzujú, že ide o rovnaký duchovný výrok, len v inom jazyku. A to, že je to napísané malými písmenami, je úplne jedno, vtedy sa písalo všetko veľkými alebo všetko malými, neexistovalo rozlíšenie ako dnes. Rozhoduje význam slova, nie typ písma.
Čiže si vlastne potvrdil, že Ježiš povedal to isté, čo Boh v Exode. A preto ho chceli ukameňovať, lebo vedeli, že sa stotožnil s Bohom. A preto povedal, že ak tomu neuveríme, zomrieme vo svojich hriechoch.
To nie je len teológia. To je duchovná podmienka spásy. A ak to niekto upraví v preklade tak, aby to znelo menej božsky, tak to už nie je preklad, ale manipulácia.(a to robia Svedkovia jehohovi)
Takže ďiky za tie čísla pomohli potvrdiť, že Ježiš je Ja Som. A to mení všetko.
|
 |
|
26
|
|
|
POZRI..:
V diskusii o tom, čo nám Písmo hovorí o osobe Ježiša Krista, sú zástupcovia náuky o Trojici, kt...
▲
17.09.2025, 20:16
|
Yanko, tak ti to poviem tak .Ked Ježiš povedal..Ja som, tak tym nemyslel, že som tu, alebo som ten čo vas uči.On tým povedal, že je ten istý Boh, ktzorý sa predstavil Mojžišovi.Vtedy sa Boh predstavil ako večne existujuci,ten čo nema zaciatok i koniec.A ježiš použil presne ten istý výraz.A preto ho chceli ukamenovať, lebo vedeli že sa stotožnil s Bohom.A ked v Janovi 8:24 hovori...Ak neuveríte, že Ja Som, zomriete vo svojich hriechoch“, tak to nie je len nejaká fráza. To je podmienka spásy. Lebo ak Ježiš nie je Boh, tak nemá moc odpustiť hriechy. A ak nemá tú moc, tak sme všetci stratení. Ale ak je Boh, tak má tú moc, a preto je dôležité tomu veriť. A to, že je to v origináli malými písmenami, je úplne jedno, lebo vtedy sa písalo všetko veľkými alebo všetko malými, neexistovalo rozlíšenie ako dnes.
|
 |
|
29
|
|
|
POZRI..:
▲
17.09.2025, 21:14
|
@Yanko, ty veríš vôbec v trojjedinnosť?....
|
 |
|
31
|
|
|
29. qwert 17.09.2025, 21:14
@Yanko, ty veríš vôbec v trojjedinnosť?....
▲
18.09.2025, 08:32
|
|
32
|
|
|
31. Yanko 18.09.2025, 08:32
NIE,
na dogmy neverím,
▲
18.09.2025, 08:56
|
To mi je jasné už teraz, nie je náhodne ked vidím tvoje příspěvky..Takže čo si Svedok jehovov?...aj tvoje hry s číslami tomu napovedaju. Svedkovia majú radi kadejake varovania, proroctvá ako také baby jagy.
|
 |
|
57
|
|
|
▲
21.09.2025, 09:35
|
|
58
|
|
|
57. attis 21.09.2025, 09:35
nevolajú ťa šaňo?
▲
21.09.2025, 10:17
|
|
39
|
1. dopytuj sa qwerta ... skús žiadať napr. postup navrhnutý v 19 2. ak to nepôjde, zadávaj si slovné spojenia do vyhľadávača tu: odkaz3. alebo si postupne skladaj, spájaj, dopĺňaj informácie podľa tejto pomôcky: odkaz4. alebo sa na to vykašli a nerob nič, ako doteraz. ak pri použití postupu podľa 2 al. 3 nebudeš niečomu rozumieť, možno ti napoviem ... ale reagovať na tvoje náhodné podnety nebudem ... urobil som to už 100x a bola to vždy len strata času.
|
 |
|
40
|
|
|
39. solo12 18.09.2025, 20:05
1. dopytuj sa qwerta ... skús žiadať napr. postup navrhnutý v 19
2. ak to nepôjde, zadávaj si slovné spojenia do vyhľadávača tu: https://www.jw.org/sk/
3. alebo si postupne skladaj, spájaj, dopĺňaj informácie podľa tejto pomôcky: https://www.jw.org/sk/kniznica/knihy/?contentLanguageFilter=sk&pubFilter=lff&sortBy=1
4. alebo sa na to vykašli a nerob nič, ako doteraz.
ak pri použití postupu podľa 2 al. 3 nebudeš niečomu rozumieť, možno ti napoviem ... <br...
▲
18.09.2025, 21:42
|
Mam super napad, vytvorte umelu inteligenciu ktora bude hajit ucenie svedkov Jehovovych. Neprijemnych oponentov (tych ktori sa prilis pytaju a ich otazky vam nesedia) automaticky presuniete na Al, ona urobi pracu za vas. A ak Al nebude vediet objajit vase ucenie, mozte sa stále vyhovorit "nase ucenie je bezchybne, to len pocitac robi chyby" 
|
 |
|
42
|
|
|
40. Tomas123456 18.09.2025, 21:42
Mam super napad, vytvorte umelu inteligenciu ktora bude hajit ucenie svedkov Jehovovych. Neprijemnych oponentov (tych ktori sa prilis pytaju a ich otazky vam nesedia) automaticky presuniete na Al, ona urobi pracu za vas. A ak Al nebude vediet objajit vase ucenie, mozte sa stále vyhovorit "nase ucenie je bezchybne, to len pocitac robi chyby" 
▲
18.09.2025, 22:17
|
ale ty nie si oponent ... oponent je niekto, kto aspoň ako-tak ovláda danú problematiku, kto sa v nej aspoň čiastočne vyzná, kto vie o čom zhruba je reč a potom sa s ním dá o tom zmysluplne debatovať.
takže z toho logicky vyplýva ... že ty (možno zatiaľ, možno navždy) nie si oponent :-(
|
 |
|
52
|
|
|
42. solo12 18.09.2025, 22:17
ale ty nie si oponent ... oponent je niekto, kto aspoň ako-tak ovláda danú problematiku, kto sa v nej aspoň čiastočne vyzná, kto vie o čom zhruba je reč a potom sa s ním dá o tom zmysluplne debatovať.
takže z toho logicky vyplýva ... že ty (možno zatiaľ, možno navždy) nie si oponent :-(
▲
19.09.2025, 16:46
|
Kebyže s niekým diskutujem a nedokážem mu oponovať, ale budem chcieť vyjsť z diskusie ako vítaz bez toho aby som musel uznať svoj omyl, použil by som presne tú istú odpoved čo si práve napísal  A myslím že rovnako zmýšlajú dnes mnohí, nie si v tom sám
|
 |
|
53
|
|
|
52. Tomas123456 19.09.2025, 16:46
Kebyže s niekým diskutujem a nedokážem mu oponovať, ale budem chcieť vyjsť z diskusie ako vítaz bez toho aby som musel uznať svoj omyl, použil by som presne tú istú odpoved čo si práve napísal A myslím že rovnako zmýšlajú dnes mnohí, nie si v tom sám
▲
19.09.2025, 17:11
|
ak sa budeš aspoň ako-tak pridŕžať Biblie, vždy ti dokážem v niečom oponovať.
ak sa budeš držať Biblie úplne, nebudem ti môcť oponovať vôbec.
😁😁😁
|
 |
|
54
|
|
|
53. solo12 19.09.2025, 17:11
😁😁😁
▲
19.09.2025, 18:26
|
tomaško má farizejské sklony a dáva otázky v tých svojich vykonštruovaných akože debatách, ako farizeji Ježišovi.
|
 |
|
55
|
|
|
53. solo12 19.09.2025, 17:11
😁😁😁
▲
20.09.2025, 18:26
|
Ty si svedkom už nejaký ten čas, máš tam kamarátov, máš tam už vybudovanú pozíciu, možno aj tvoja rodina sú svedkovia, možno dostávaš aj nejaké peniaze za šírenie učenie SJ... proste tam kde si ty je dobre... takže všetko čo protirečí SJ, velmi ochotne hádžeš za hlavu, nepristupuješ k tomu neutrálne, a toto ti bráni poznať pravdu
|
 |
|
59
|
|
|
55. Tomas123456 20.09.2025, 18:26
Ty si svedkom už nejaký ten čas, máš tam kamarátov, máš tam už vybudovanú pozíciu, možno aj tvoja rodina sú svedkovia, možno dostávaš aj nejaké peniaze za šírenie učenie SJ... proste tam kde si ty je dobre... takže všetko čo protirečí SJ, velmi ochotne hádžeš za hlavu, nepristupuješ k tomu neutrálne, a toto ti bráni poznať pravdu
▲
21.09.2025, 11:51
|
no určite sa na Boha a uctievanie nepozeráme tak, ako ty ... cez materiálne výhody (pozícia, peniaze ...) a tiež mu neslúžime zo strachu pred peklom,ako ty.
toto ty ale asi nikdy nepochopíš ... mať Boha za Otca, Dobrodinca, záruku splnenia sľubov.
my sme presvedčení, že ho uctievame podľa jeho vôle zapísanej v Biblii. (o ktorej ty, napriek rokom čo to tu ako jediný objasňujem, stále nešajnuješ.)
... "nič čo protirečí SJ" ... čo je to za nezmysel? nám má niečo protirečiť? nie Biblii, nie Bohu? ale nám?
kotlinová potopa ... protirečí nám? alebo Biblii? ...
aký je to ten neutrálny postoj k vymysleným hlúpostiam čo denne produkuješ? chválenie, a la Yanko? obdiv? mávnutie rukou? smiech? klopkanie si na čelo?
aký by mal byť neutrálny postoj k rampám ku všetkým komínom?
"peniaze za šírenie učenia SJ"? si normálny?
tri sprostosti v jednom krátkom príspevku ...
keď už si si ma v 55 tak psychologicky rozobral, venujem ti nejaký rozbor aj ja.
neviem, ako to robíš, ale pozorujem, že si z roka na rok ........ší (domysli si čo). nič sa na teba nelepí, nič si nezapamätáš, točíš sa v kruhu, nevieš si skladať informácie, nerozumieš písanému textu, nevieš pochopiť hlavnú myšlienku, nemáš logické myslenie, si proste ... stratený prípad.
jediné, v čom si dobrý, je oponovanie za každú cenu, neuznanie logických argumentov iných, vymýšľanie si nelogických sprostostí, hranie sa na odborníka vo všetkom, na čo príde reč ... vypočítavý prístup, vysoká mienka, vysoké ego, arogancia, absencia pokory, chorobná túžba po uznaní ...
nie div, že sa ti spoločensky darí tak, ako sa ti darí. starý mládenec, panic, samotár, negativista, izolované, od reality odtrhnuté čudo.
koniec psychologického rozboru.
a vidím, že si si vybral "štvorku" ... gratulácia!
|
 |
|
60
|
|
|
59. solo12 21.09.2025, 11:51
no určite sa na Boha a uctievanie nepozeráme tak, ako ty ... cez materiálne výhody (pozícia, peniaze ...) a tiež mu neslúžime zo strachu pred peklom,ako ty.
toto ty ale asi nikdy nepochopíš ... mať Boha za Otca, Dobrodinca, záruku splnenia sľubov.
my sme presvedčení, že ho uctievame podľa jeho vôle zapísanej v Biblii. (o ktorej ty, napriek rokom čo to tu ako jediný objasňujem, stále nešajnuješ.)
... "nič čo protirečí SJ" ... čo je to za nezmysel? nám má niečo protirečiť?...
▲
21.09.2025, 16:24
|
"nie Biblii, nie Bohu? ale nám?"
Nie, lebo vaše učenie nepochádza ani od Boha ani od biblie, jedine tak od satana alebo z vašej vlastnej hlavy.... "nie div, že sa ti spoločensky darí tak, ako sa ti darí. starý mládenec, panic"Už na základe tohto príspevku je jasné že nemožeš byť znovuzrodený, lebo vidíš darenia sa človeku na základe toho aké má on skusenosti v sexuálnom živote. Takto hodnotia druhých ľudí pozemskí ľudia, nie tí nebeskí  Ale zapametaj si jedno, sexuálna čistota Boha zaujíma a váži si ju, ale to kto mal kolko žien to ho nezaujíma, naopak, protiví sa mu to. Takže máš sa čím chváliť, že nie si panic a mládenec, ale nie pred Bohom, ten ty na toto povie len jedno "odíd odo mna zlorečený, do večného ohna" 
|
 |
|
63
|
|
|
60. Tomas123456 21.09.2025, 16:24
"nie Biblii, nie Bohu? ale nám?"
Nie, lebo vaše učenie nepochádza ani od Boha ani od biblie, jedine tak od satana alebo z vašej vlastnej hlavy....
"nie div, že sa ti spoločensky darí tak, ako sa ti darí. starý mládenec, panic"
Už na základe tohto príspevku je jasné že nemožeš byť znovuzrodený, lebo vidíš darenia sa človeku na základe toho aké má on skusenosti v sexuálnom živote. Takto hodnotia druhých ľudí pozemskí ľudia, nie tí nebeskí
 Ale zapametaj si jed...
▲
22.09.2025, 08:50
|
jasné, že v 59 som mal pravdu ... v odseku začínajúcom "neviem, ako to robíš ..."
že nemôžem byť znovuzrodený?
to čo je za ďalšiu hlúposť? veď som to nikdy ani netvrdil! mýliš si ma s qwertom?!
podľa Biblie je "znovuzrodených" len Bohom vyvolených 144.000 ... už sa to tu viackrát preberalo, ale prd si z toho pamätáš ... a prečo si z toho prd pamätáš? no lebo platí ten odsek "neviem, ako to robíš ..."
🙂
|
 |
|
64
|
|
|
63. solo12 22.09.2025, 08:50
jasné, že v 59 som mal pravdu ... v odseku začínajúcom "neviem, ako to robíš ..."
že nemôžem byť znovuzrodený?
to čo je za ďalšiu hlúposť? veď som to nikdy ani netvrdil! mýliš si ma s qwertom?!
podľa Biblie je "znovuzrodených" len Bohom vyvolených 144.000 ... už sa to tu viackrát preberalo, ale prd si z toho pamätáš ... a prečo si z toho prd pamätáš? no lebo platí ten odsek "neviem, ako to robíš ..."
🙂
▲
22.09.2025, 09:02
|
@solo12 „Solo, ak je znovuzrodenie podmienkou vstupu do Božieho kráľovstva (Ján 3:3), a ty tvrdíš, že je znovuzrodených len 144 000, potom tvrdíš, že len oni budú spasení. Ale Biblia hovorí, že každý, kto verí v Krista, je Božie dieťa (Ján 1:12). Takže buď je znovuzrodenie pre všetkých, alebo len pre elitu. A ak je len pre elitu, potom Kristus zomrel len za 144 000?.....to nemyslíš vážne.
|
 |
|
66
|
|
|
64. qwert 22.09.2025, 09:02
@solo12 „Solo, ak je znovuzrodenie podmienkou vstupu do Božieho kráľovstva (Ján 3:3), a ty tvrdíš, že je znovuzrodených len 144 000, potom tvrdíš, že len oni budú spasení. Ale Biblia hovorí, že každý, kto verí v Krista, je Božie dieťa (Ján 1:12). Takže buď je znovuzrodenie pre všetkých, alebo len pre elitu. A ak je len pre elitu, potom Kristus zomrel len za 144 000?.....to nemyslíš vážne.
▲
22.09.2025, 09:07
|
😂😂😂 asi tak ... fakt nemienim inak reagovať na každú polo-pravdu - polo-lož, čo sem napíšeš ...
|
 |
|
69
|
|
|
66. solo12 22.09.2025, 09:07
😂😂😂 asi tak ... fakt nemienim inak reagovať na každú polo-pravdu - polo-lož, čo sem napíšeš ...
▲
22.09.2025, 09:16
|
solo, keď hovoříš o polopravde a pololži, môžeš jasne povedať, ktorá konkrétna časť z toho, čo som napísal, je podľa teba ktorá? Lebo bez toho je to len trepot do vetra.
|
 |
|
70
|
|
|
69. qwert 22.09.2025, 09:16
solo, keď hovoříš o polopravde a pololži, môžeš jasne povedať, ktorá konkrétna časť z toho, čo som napísal, je podľa teba ktorá? Lebo bez toho je to len trepot do vetra.
▲
22.09.2025, 16:07
|
myslel som to, že v 64 mi vkladáš do úst závery, ktoré som nevyslovil, ku ktorým som neprišiel a ktoré sú naviac nepravdivé.
|
 |
|
71
|
|
|
70. solo12 22.09.2025, 16:07
myslel som to, že v 64 mi vkladáš do úst závery, ktoré som nevyslovil, ku ktorým som neprišiel a ktoré sú naviac nepravdivé.
▲
22.09.2025, 19:03
|
bud konkretny, zas len hovoříš neurcito...aj tak še dá
|
 |
|
61
|
|
|
▲
21.09.2025, 16:45
|
Síce ťa nepoznám osobne, ale na základe štatistiky umocnenou tvojim verbálnym prejavom viem s vysokou pravdepodobnostou určiť, že ty si sa stal kresťanom až vo vysokom veku, ked už sexuálna túžba nebola čo kedysi, dovtedy si si užíval.... Ak je to tak, tak si ten posledný na svete čo má iných čo posudzovať, a mal by si konať ten najextrémnejší post až do konca svojho života aby ti Boh všetok tvoj život predtým odpustil.... Lebo dokial si bol mladý, bolo ti krestanstvo aj s jeho zákazmi u prdele, začal si v neho veriť až na staré kolená ked sa smrť blíži, a to je vypočítavost riadna... Boh nie je hlúpy že toto nevidí..
|
 |
|
62
|
|
|
▲
22.09.2025, 08:07
|
@solo12 s tomaškom diskutuješ, pretože môžeš použiť hlúposti čo dáva...(kotlinova potopa)..rampy ku kominu...) a tak odviesť debatu na inú koľaj...V debate so mnou nepokracuješ, pretože nevieš ako dalej. Ináč mne nejde o virtuálne viťazstvo, ale aby som ti pomohlo, aby si pochopil, že svedkovia jehohovi su novodobou samozvanou cirkvou, ktorá sa definitívne oddelila od kresťanstva...
|
 |
|
65
|
|
|
62. qwert 22.09.2025, 08:07
@solo12 s tomaškom diskutuješ, pretože môžeš použiť hlúposti čo dáva...(kotlinova potopa)..rampy ku kominu...) a tak odviesť debatu na inú koľaj...V debate so mnou nepokracuješ, pretože nevieš ako dalej. Ináč mne nejde o virtuálne viťazstvo, ale aby som ti pomohlo, aby si pochopil, že svedkovia jehohovi su novodobou samozvanou cirkvou, ktorá sa definitívne oddelila od kresťanstva...
▲
22.09.2025, 09:04
|
svedkovia jehovovi su novodobou samozvanou cirkvou, ktorá sa definitívne oddelila od kresťanstva... veru, máš pravdu ... oddelili sme sa od kresťanstva, ale zabudol si na slovíčko "falošného". vyšli sme z Veľkého Babylona, aby sme nemali účasť na ranách, ktoré onedlho schytá.
|
 |
|
67
|
|
|
65. solo12 22.09.2025, 09:04
svedkovia jehovovi su novodobou samozvanou cirkvou, ktorá sa definitívne oddelila od kresťanstva... veru, máš pravdu ... oddelili sme sa od kresťanstva, ale zabudol si na slovíčko "falošného". vyšli sme z Veľkého Babylona, aby sme nemali účasť na ranách, ktoré onedlho schytá.
▲
22.09.2025, 09:10
|
„Solo, ak ste vyšli z Veľkého Babylona, potom by vaše učenie malo byť čisté, biblické, bez úprav. Ale ak vaša Biblia mení verše, ak vaše učenie popiera Krista ako Boha, ak vytvára elitnú triedu 144 000 — potom ste nevyšli z Babylona, len ste si postavili jeho novú vetvu. Poďme porovnať učenie Krista s učením SJ , verš po verši. A uvidíme, kto je skutočne vonku, a kto je ešte stále vnútri.
|
 |
|
44
|
ja tvrdím? tým, že citujem z Biblie, tak ja niečo tvrdím???
Ježiš prišiel pre toto:
„Pre jedného človeka prišiel na svet hriech a pre hriech smrť, a tak sa smrť rozšírila na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili.“ (Rimanom 5:12)
„Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život.“ (Ján 3:16) alebo inak: „Syn človeka [prišiel]... položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“ (Matúš 20:28)
popri tom sa samozrejme zmieňoval aj o svojom nebeskom Otcovi. naučil ľudí napr. modliť sa k nemu: Raz sa Ježiš modlil, a keď skončil, jeden z jeho učeníkov ho poprosil: „Pane, nauč nás modliť sa (Luk.11:1), „Otče náš, ktorý si na nebesiach, nech sa posvätí tvoje meno, príď tvoje kráľovstvo ... (Mat.6:9-13, kat.)
upriamoval (hlavne) pozornosť na svojho nebeského Otca: "To znamená večný život, že prijímajú poznanie o tebe, jedinom pravom Bohu ..." Ján 17:3
hlásal príchod Božieho (nebeského) Kráľovstva ako trvalého riešenia pre ľudstvo: "Od toho času začal Ježiš zvestovať a hovoriť: „Robte pokánie, lebo sa priblížilo nebeské Kráľovstvo" (Mat.4:17) "Nech príde tvoje Kráľovstvo. Nech sa deje tvoja vôľa, ako v nebi, tak i na zemi." Mat.6:10 "Toto dobré posolstvo o kráľovstve sa bude zvestovať po celej obývanej zemi na svedectvo všetkým národom; a potom príde koniec." Mat.24:14 "Musím oznamovať dobré posolstvo o Božom kráľovstve ... lebo nato som bol poslaný." (Luk. 4:43)
zjavil aj jeho meno: „Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta... Oznámil som im tvoje meno a oznámim." (Ján 17:6, 26) ===================================================
no a teraz konečne to, na čo sa pýtaš a okolo čoho sa zas mieniš krútiť celý deň (na rozdiel odo mňa):
koho to teda Ježiš zjavil? zjavil príbuzenský vzťah k tomu, kto ho vyslal (už tu raz citovaní Ján 3:16 a Mat.6:9) a zjavil aj jeho meno* (už tu raz citovaní Mat.6:9, Ján 17:6, 26)
* ak nie je Boh schyzofrenik alebo Ježiš sklerotik, ide o stále tú istú podobu starozákonného mena JHVH, v našich končinách známu ako Jehova (Jahve).
tu niet čo spochybniť ... aj keď viem, že ty sa o to z princípu iste pokúsiš.
|
 |
|
45
|
|
|
44. solo12 19.09.2025, 08:59
Ježiš prišiel pre toto:
„Pre jedného človeka prišiel na svet hriech a pre hriech smrť, a tak sa smrť rozšírila na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili.“ (Rimanom 5:12)
„Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život.“ (Ján 3:16) alebo inak: „Syn človeka [prišiel]... položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“ (Matúš 20:28)
popri tom s...
▲
19.09.2025, 09:45
|
@solo12 Ty ale stale vychadzaš z toho, že Ježiš neni Boh v tele, doslova sa to v tebe zažralo.Je to tým, že roky z toho vychadzaš a nevieš to proste vidiet inač.... Takže najprv musíš pochopiť kto je to Ježiš, ináč sa nedostaneš dalej..... Jasne že Ježiš sa prihovaral ku Bohu, stvoritela tohoto sveta, ku Bohu ktorý sa zjavil aj Mojžišovi....ale ake je to meno?...čo zjavil?...vyslovil to meno?...povedal Jehova?...nie...On ho zjavil...hovoril mu Otec....Nikdy nepoužil k nemu iny výraz ako Otec. My krestania sme jeho synovia, je to naš Otec....Aj tak sa modlíme.
|
 |
|
46
|
|
|
45. qwert 19.09.2025, 09:45
@solo12 Ty ale stale vychadzaš z toho, že Ježiš neni Boh v tele, doslova sa to v tebe zažralo.Je to tým, že roky z toho vychadzaš a nevieš to proste vidiet inač.... Takže najprv musíš pochopiť kto je to Ježiš, ináč sa nedostaneš dalej..... Jasne že Ježiš sa prihovaral ku Bohu, stvoritela tohoto sveta, ku Bohu ktorý sa zjavil aj Mojžišovi....ale ake je to meno?...čo zjavil?...vyslovil to meno?...povedal Jehova?...nie...On ho zjavil...hovoril mu Otec....Nikdy nepoužil k nemu iny výraz ako Ot...
▲
19.09.2025, 10:35
|
Svedkovia a ich ucenie urobilo z mena Boha doslova modlu...Jehova nikomu nechyba...aj tak je to len vykonštruovane meno. Boh je Otec a to stači.... Nenadarmo sa volate Svedkovia jehovovi, pretože učenie vas tak smeruje....A Boha vidite ako nejakeho Jehovu....to nepíšem preto, aby som vyhral nejaký hlupy virtualny suboj....je to o živote a smrti. Ježiš je našim vzorom a ukazuje nam že aj my sa mae stať ním...teda synom Božim....Ako sa on zrodil z Ducha Svateho..tak aj my sa musíme znovuzrodit z ducha...On sa ale zrodil nadprirodzene z ducha a zároveň v ľudskom tele....Boh jeho neporušiteľne semeno, sa zrodil v ľudskom tele. Inač povedané, to neporušiteľne semeno, ktore sa zrodilo v Marii sa musi zrodiť aj v naších telach...
|
 |
|
47
|
|
|
46. qwert 19.09.2025, 10:35
Svedkovia a ich ucenie urobilo z mena Boha doslova modlu...Jehova nikomu nechyba...aj tak je to len vykonštruovane meno. Boh je Otec a to stači.... Nenadarmo sa volate Svedkovia jehovovi, pretože učenie vas tak smeruje....A Boha vidite ako nejakeho Jehovu....to nepíšem preto, aby som vyhral nejaký hlupy virtualny suboj....je to o živote a smrti. Ježiš je našim vzorom a ukazuje nam že aj my sa mae stať ním...teda synom Božim....Ako sa on zrodil z Ducha Svateho..tak aj my sa musíme znovuzro...
▲
19.09.2025, 10:59
|
sa prekonávaš ... 2 nezmysly v jednej vete sa u teba stáva pomaly štandardom napr. v tej poslednej: Boh jeho neporušiteľné semeno ... čo to je za výraz? v čom neporušiteľné? ... keď na 3 dni zomrelo? Boh ... sa zrodil v ľudskom tele ... ? takže človeku sa môže narodiť Boh? ktovie, prečo sa teda ani samotný Ježiš nenazval ani raz B(b)ohom, ale (len) Synom človeka ... čo sa tu človek ešte nedozvie ...
|
 |
|
48
|
|
|
47. solo12 19.09.2025, 10:59
sa prekonávaš ... 2 nezmysly v jednej vete sa u teba stáva pomaly štandardom napr. v tej poslednej:
Boh jeho neporušiteľné semeno ... čo to je za výraz? v čom neporušiteľné? ... keď na 3 dni zomrelo?
Boh ... sa zrodil v ľudskom tele ... ? takže človeku sa môže narodiť Boh?
ktovie, prečo sa teda ani samotný Ježiš nenazval ani raz B(b)ohom, ale (len) Synom človeka ...
čo sa tu človek ešte nedozvie ...
▲
19.09.2025, 11:03
|
No veru, čo všetko sa tu člověk nedozvie. Apoštol Peter v Prvom liste (1. Petrov 1:23) hovorí:
„Veď ste sa znovuzrodili nie z porušiteľného semena, ale z neporušiteľného: Božím slovom, živým a večným.“
|
 |
|
49
|
|
|
48. qwert 19.09.2025, 11:03
No veru, čo všetko sa tu člověk nedozvie. Apoštol Peter v Prvom liste (1. Petrov 1:23) hovorí:
„Veď ste sa znovuzrodili nie z porušiteľného semena, ale z neporušiteľného: Božím slovom, živým a večným.“
▲
19.09.2025, 11:05
|
solo, ešte veľa veci musíš pochopiť, neber to tak, že ťa mam za hlupáka....To su v podste zakladne veci..a ukazuje aj tato debata, ako ste sa odputali od pravdy...ste na urovni litery.
|
 |
|
50
|
|
|
45. qwert 19.09.2025, 09:45
@solo12 Ty ale stale vychadzaš z toho, že Ježiš neni Boh v tele, doslova sa to v tebe zažralo.Je to tým, že roky z toho vychadzaš a nevieš to proste vidiet inač.... Takže najprv musíš pochopiť kto je to Ježiš, ináč sa nedostaneš dalej..... Jasne že Ježiš sa prihovaral ku Bohu, stvoritela tohoto sveta, ku Bohu ktorý sa zjavil aj Mojžišovi....ale ake je to meno?...čo zjavil?...vyslovil to meno?...povedal Jehova?...nie...On ho zjavil...hovoril mu Otec....Nikdy nepoužil k nemu iny výraz ako Ot...
▲
19.09.2025, 11:30
|
toto mi nerob. že po udelení môjho súhlasu pod príspevok (napr. 45) ty doň ešte doplníš ďalšie 4 riadky ... súhlas som už preto aj odobral. alebo keď sa v príspevku odvolám na tvoju poslednú vetu, pričom aj doslova uvediem že ide o poslednú vetu, ty za ňu doplníš ešte ďalšiu vetu (ako napr. v 46) 
|
 |
|
51
|
|
|
50. solo12 19.09.2025, 11:30
toto mi nerob. že po udelení môjho súhlasu pod príspevok (napr. 45) ty doň ešte doplníš ďalšie 4 riadky ... súhlas som už preto aj odobral.
alebo keď sa v príspevku odvolám na tvoju poslednú vetu, pričom aj doslova uvediem že ide o poslednú vetu, ty za ňu doplníš ešte ďalšiu vetu (ako napr. v 46)

▲
19.09.2025, 13:41
|
No občas doplním, ale nie, ked už je na to reagované...takže súhlasil si, ale neviem teda s čím vlastne.
|
 |
|
72
|
|
|
44. solo12 19.09.2025, 08:59
Ježiš prišiel pre toto:
popri tom s...
▲
28.09.2025, 21:48
|
SOLO12 Veríš v Krista tak ako tu prezentuješ?
AK áno, si Kristov, on s tebou počíta, lebo dielo milosti je založené na odpustení všetkých hriechov. Keď sa modlíš k "B O H U" /Otče náš, tak jasne dávaš najavo, že neprosíš/nemodlíš sa ku Kristovy ako "Kresťan", ale ako žid pod zákonom. To je vyslovená nedovera Kristovmu dielu. Tento hriech --- tak ako MILOSŤ učí Kristus za teba vyniesol na Kríž a je ti odpustené, lebo "ON" zmýva z nás vinu a hriechy - všetky, nie YAHWE. ON ti sníma náhrobný kameň zo srdca, ON ťa zmieri s OTCOM, ty v tom mu nemožeš nijak pomocť. To je jeho starosť a robí to pre nás zadarmo.
Preto si myslím, """myslím""", že si za vodou.
|
 |
|
56
|
Tak potom kým je Ježiš Kristus? Tak je po Otcovi Bohom alebo nie? Keď bol ako Slovo a Múdrosť pri počiatku stvorenia, kým keď nie Bohom bol? Svedkovia vysvetlite. Ale aj vy veľavážení Katolíci, vysvetlite, akým bohom je ten váš trojjediný Boh Otec? Kto potom, predstavte si Vy toto podľa knihy Zjavení Apoštola Jána, sedí alebo sa ma posadiť po pravici Boha na tróne? Po pravici Boha sa má posadiť Kristus. Tak je potom Boh TROJEDINÝ? Lebo tam, v tej Knihe Zjavení nie je žiadna zmienka o ľavici ani o tretej Osobe na tom tróne Katolíci vysvetlíte. Vlastne o tie vaše hlboko vštepené bludy vysvetlenia ani nestojím. Preto ani to slovo PROSÍM k prosbe o vysvetlenie nepíšem, čo by sa inak slušilo. K celému čo táto téma vzišla je trojica. Lebo TRINITA je tým zdrojom rozporu, a sama o sebe BLUD! Je zdrojom rozbrojov a jedného času aj vojen. Teda zabíjania ľudí. Trinita je vynález samotného diabla.
|
 |
|
68
|
|
|
56. Myslitel 21.09.2025, 09:05
Tak potom kým je Ježiš Kristus? Tak je po Otcovi Bohom alebo nie? Keď bol ako Slovo a Múdrosť pri počiatku stvorenia, kým keď nie Bohom bol? Svedkovia vysvetlite. Ale aj vy veľavážení Katolíci, vysvetlite, akým bohom je ten váš trojjediný Boh Otec? Kto potom, predstavte si Vy toto podľa knihy Zjavení Apoštola Jána, sedí alebo sa ma posadiť po pravici Boha na tróne? Po pravici Boha sa má posadiť Kristus. Tak je potom Boh TROJEDINÝ? Lebo tam, v tej Knihe Zjavení nie je žiadna zmienk...
▲
22.09.2025, 09:14
|
od 5. riadku súhlas ale keď si to prečíta qwert, tak z toho dostane mladé ...
|
 |
|
73
|
človeče ... ja ani nerozumiem, čo si vlastne napísal 🙁
|
 |
|
74
|
|
|
73. solo12 28.09.2025, 22:54
človeče ... ja ani nerozumiem, čo si vlastne napísal 🙁
▲
29.09.2025, 07:45
|
....nerozumieš? rozprávaj sa s Kristom srdcom a ON ti odpovie.
|
 |
|
75
|
|
|
74. Yanko 29.09.2025, 07:45
▲
29.09.2025, 10:06
|
To kto ti povedal, že Boh nie je trojjedinny?..ty chrlič vznešených myslienok...a v srdci samý okultizmus?.... Ja a Otec sme jedno...
|
 |
|
76
|
|
|
75. qwert 29.09.2025, 10:06
To kto ti povedal, že Boh nie je trojjedinny?..ty chrlič vznešených myslienok...a v srdci samý okultizmus?.... Ja a Otec sme jedno...
▲
29.09.2025, 10:52
|
čo máš odrazu proti Yankovi? kde vidíš v jeho príspevkoch okultizmus? veď ešte pred pár dňami si ma presviedčal, že Yanko je svedok ... 😀
|
 |
|
78
|
|
|
76. solo12 29.09.2025, 10:52
čo máš odrazu proti Yankovi? kde vidíš v jeho príspevkoch okultizmus? veď ešte pred pár dňami si ma presviedčal, že Yanko je svedok ... 😀
▲
29.09.2025, 11:13
|
šak len čísla nahadzuje, rôzne proroctvá. Hlása druhy príchod, ved už minule mu to nevyšlo.Yanko je veľmi zvláštny, snaží sa pôsobiť tajomne, ako baboš jagoš.
|
 |
|
79
|
|
|
78. qwert 29.09.2025, 11:13
šak len čísla nahadzuje, rôzne proroctvá. Hlása druhy príchod, ved už minule mu to nevyšlo.Yanko je veľmi zvláštny, snaží sa pôsobiť tajomne, ako baboš jagoš.
▲
30.09.2025, 16:05
|
áno ... je tajomnejší, ako Tajomný hrad v Karpatoch
možno mu to ale nevychádza preto, že vychádza z prekladu kde je tých 15 chýb ...
|
 |
|
80
|
|
|
79. solo12 30.09.2025, 16:05
áno ... je tajomnejší, ako Tajomný hrad v Karpatoch
možno mu to ale nevychádza preto, že vychádza z prekladu kde je tých 15 chýb ...
▲
30.09.2025, 16:18
|
To nie sú chyby, ale zjavna manipulacia s originálom....a používaju to Svedkovia jehovovi. Yanko je typ veriaceho človeka, kterého si neviem zaradiť na základe presvedčenia.
|
 |
|
81
|
|
|
80. qwert 30.09.2025, 16:18
To nie sú chyby, ale zjavna manipulacia s originálom....a používaju to Svedkovia jehovovi. Yanko je typ veriaceho človeka, kterého si neviem zaradiť na základe presvedčenia.
▲
30.09.2025, 16:38
|
nepáči sa mi výraz, ktorým tu v poslednej dobe urážlivo spotvoruješ meno pravého Boha Jehovu na : "jehoha" ... nedivil by som sa, keby sa ti v blízkej dobe nejakým spôsobom nepripomenul ... ale ... je to medzi vami.
ja viem meno tvojho boha, ale aj tak sem schválne - kvôli ostatným - uveď jeho meno, nech sa doň môžem podobným spôsobom "obúvať" aj ja ...
|
 |
|
82
|
|
|
81. solo12 30.09.2025, 16:38
nepáči sa mi výraz, ktorým tu v poslednej dobe urážlivo spotvoruješ meno pravého Boha Jehovu na : "jehoha" ... nedivil by som sa, keby sa ti v blízkej dobe nejakým spôsobom nepripomenul ... ale ... je to medzi vami.
ja viem meno tvojho boha, ale aj tak sem schválne - kvôli ostatným - uveď jeho meno, nech sa doň môžem podobným spôsobom "obúvať" aj ja ...
▲
30.09.2025, 17:10
|
Je to obyčajná chyba pri písaní, nič viac nič menej. Mojím Bohom, je Boh Abrahama , Izáka a Jákoba. Prihováram sa mu oslovením Otec, tak ako to robil Ježiš. Svedkovia ste urobili z toho mena modlu, nie div, že to máte v názve. Skôr by ti malo vadiť, že preklad nového sveta úmyselne znehodnocuje Ježišovú božskosť, a to je oveľa oveľa závažnejšie. Nemáte Otca a nemáte ani Syna....
|
 |
|
77
|
|
|
74. Yanko 29.09.2025, 07:45
▲
29.09.2025, 10:54
|
dik za radu, ale toto mám už poriešené
|
 |
|
83
|
len tak na okraj, aby som ti pripomenul, ako veľmi si mimo:
Nech ľudia vedia, že tvoje meno je Jehova (Žalm 83:18)
Ježiš:"Vy sa modlite takto:"Náš Otče v nebesiach, nech sa posvätí tvoje meno".(Mat.6:9)
Ježiš: "Oznámil som im tvoje meno a ešte oznámim". (Ján 17:26)
"Ty, ktorého meno je Jehova, ty sám si Najvyšší nad celou zemou." (Žalm 83:18)
Boh ďalej povedal Mojžišovi: „Toto povedz Izraelitom: ‚Jehova, Boh vašich predkov, Boh Abraháma,a Boh Izákab a Boh Jakoba, ma poslal k vám.‘ To je moje meno naveky a pod týmto menom budem známy po všetky generácie." (2.Moj.3:15)
"Vzdávajte vďaky Jehovovi, a vzývajte jeho meno" (Žalm 105:1)
"Ja som Jehova, to je moje meno." (Izaiáš 42:8)
máš nejaké dôvody vyhýbať sa tomuto menu ... a nahrádzať ho nie-menom Otec? ... možno je to ale tým, že vo vašej Biblii nie je len 15 chybných miest ... ale až 7.000 ... toľko krát je totiž vo vašich Bibliách utajené, nahradené, vynechané ... toto meno.
my, čo máme k nemu blízky vzťah, ho oslovujeme jeho vlastným menom, presne podľa jeho priania: Jehova
inak - zaujímavé ... že bohovia vymyslení - grécki, rímski, germánski, slovanskí ... majú svoje vlastné mená, pod ktorými ich všetci poznajú ... ale jediný pravý Boh - aspoň teda u "znovuzrodených" - meno nemá ... veru, zvláštna to cirkev ... ale zas ... nie, že by ste boli v tomto sami.
|
 |
|
84
|
|
|
83. solo12 30.09.2025, 18:42
len tak na okraj, aby som ti pripomenul, ako veľmi si mimo:
Nech ľudia vedia, že tvoje meno je Jehova (Žalm 83:18)
Ježiš:"Vy sa modlite takto:"Náš Otče v nebesiach, nech sa posvätí tvoje meno".(Mat.6:9)
Ježiš: "Oznámil som im tvoje meno a ešte oznámim". (Ján 17:26)
"Ty, ktorého meno je Jehova, ty sám si Najvyšší nad celou zemou." (Žalm 83:18)
Boh ďalej povedal Mojžišovi: „Toto povedz Izraelitom: ‚Jehova, Boh vašich predkov, Boh Abraháma,a Boh Izákab a Boh Jako...
▲
30.09.2025, 19:40
|
u znovuzrodených" - meno nemá?????? ...solo Ježiš naozaj povedal, zjavil som tvoje meno a neklamal...Ak by islo len o výslovnost, povedal by "vola sa Jehova" Ale On povedal: „Oznámil som im tvoje meno“ – a pritom nikde v evanjeliách meno „Jehova“ nevysloví. Prečo? Lebo meno bolo známe, ale Otec bol nepoznaný. Ježiš neprišiel zopakovať informáciu. Prišiel zjaviť osobu.
solo musíš pochopiť, že v biblii meno = Kto si, nie len ako sa voláš.
V Biblii meno vyjadruje vnútornú podstatu človeka alebo Boha. Nie je to len „označenie“, ale zrkadlo identity. Napríklad: Abrahám „otec množství“ – Boh mu zmenil meno, keď mu dal zasľúbenie o potomkoch. Jákob Izrael „ten, čo zápasí s Bohom“ – meno sa zmenilo po duchovnom zápase. Ježiš (Ješua) „ Jahve je spása“ – meno samo o sebe je posolstvo. Keď Boh zjavuje svoje meno, nehovorí len „takto ma volajte“, ale „taký som“.Boh ma v biblii viacero mien...a tie niekedy spievame pri chvalach... V El Šaddaj Všemohúci, Ten, čo stačíodkazGenezis 17:1–2 1 Keď mal Abrám deväťdesiatdeväť rokov, zjavil sa mu Hospodin a povedal: „ Ja som El-Šaddaj, choď stále predo mnou, buď bezúhonný. 2 Uzavriem zmluvu medzi mnou a tebou a veľmi ťa rozmnožím.“ Jahve Jireh Pán, ktorý zaopatrí (Genesis 22:14)
Jahve Rafa Pán, ktorý uzdravuje (Exodus 15:26)
Jahve Nissi Pán, moja zástava (Exodus 17:15)
Jahve Šalom Pán, náš pokoj (Sudcovia 6:24)
Každé meno = konkrétne zjavenie Božej povahy v konkrétnej situácii.
|
 |
|
85
|
|
|
84. qwert 30.09.2025, 19:40
u znovuzrodených" - meno nemá?????? ...solo Ježiš naozaj povedal, zjavil som tvoje meno a neklamal...Ak by islo len o výslovnost, povedal by "vola sa Jehova" Ale On povedal: „Oznámil som im tvoje meno“ – a pritom nikde v evanjeliách meno „Jehova“ nevysloví. Prečo? Lebo meno bolo známe, ale Otec bol nepoznaný. Ježiš neprišiel zopakovať informáciu. Prišiel zjaviť osobu. solo musíš pochopiť, že v biblii meno = Kto si, nie len ako sa voláš. V Biblii meno vyjadruje vnútornú...
▲
30.09.2025, 19:45
|
„Oznámil som im tvoje meno“ = Zjavil som, aký si Keď Ježiš v Jánovi 17:6 hovorí:
„Oznámil som im tvoje meno,“ neznamená to, že im povedal výslovnosť „Jehova“. Znamená to, že im ukázal, aký je Otec – cez skutky, slová, vztah.
Zjavenie mena = zjavenie osoby. Nie slabika....
NAKONIEC...Ježiš naozaj nikdy nepovedal JEHOVA....prečo asi?....
solo možete dať hlavy dokopy a po tyždni príd s niečim....tak ako teraz...dostaneš odpoved.
|
 |
|
86
|
|
|
85. qwert 30.09.2025, 19:45
„Oznámil som im tvoje meno“ = Zjavil som, aký si Keď Ježiš v Jánovi 17:6 hovorí:
„Oznámil som im tvoje meno,“ neznamená to, že im povedal výslovnosť „Jehova“. Znamená to, že im ukázal, aký je Otec – cez skutky, slová, vztah.
Zjavenie mena = zjavenie osoby. Nie slabika....
NAKONIEC...Ježiš naozaj nikdy nepovedal JEHOVA....prečo asi?....
solo možete dať hlavy dokopy a po tyždni príd s niečim....tak ako teraz...dostaneš odpoved.
▲
30.09.2025, 21:52
|
dá sa niečo tak jasné ako:
takto domotať, zneprehľadniť, zrelativizovať? ... dá! klobúk hore!
že: ... Ježiš prišiel zjaviť osobu ... meno =Kto si, nie len ako sa voláš ... meno vyjadruje zrkadlo identity ... ten, čo stačí ...
všetko, je prijateľné, každý dohad, motanica, nepravda, každé steblo, ktorého sa dá akože chytiť ... (že: Ježiš ... nikde v evanjeliách meno „Jehova“ nevysloví ... kde berieš tento klam? rovnakú taktiku má Tomáš ... vymyslí si blud a potom ním operuje ako s pravdou.
len, preboha, nepoužívajme to Božie meno ... a radšej ani jeho pravdepodobné podoby ... lebo ak ho nepoužívame (ideálne ak ho vôbec nevieme) ... nemôžeme si k nemu vytvoriť osobný vzťah ... a o to v skutočnosti ide.
kto iný, ak nie Satan by mohol byť Otcom takéhoto počínania?
ale iste ... sú ľudia, ktorí chcú, aby to bolo radšej takto ... bez mena, neurčito, vágne.
ale zas sú aj ľudia, ktorí sa hrdo hlásia k tomuto menu ... a vo svojich Bibliách ho majú uvedené 7.000 x
|
 |
|
87
|
|
|
86. solo12 30.09.2025, 21:52
dá sa niečo tak jasné ako:
takto domotať, zneprehľadniť, zrelativizovať? ... dá! klobúk hore!
že: ... Ježiš prišiel zjaviť osobu ... meno =Kto si, nie len ako sa voláš ... meno vyjadruje zrkadlo identity ... ten, čo stačí ...
všetko, je prijateľné, každý dohad, motanica, nepravda, každé steblo, ktorého sa dá akože chytiť ... (že: Ježiš ... nikde v evanjeliách meno „Jehova“ nevysloví ... kde berieš tento klam?...
▲
01.10.2025, 09:18
|
@solo, bolo ti jasne vysvetlene ako je to s tým menom....
Solo, keď sa upraví originál, neupraví sa len text, upraví sa myslenie. Človek začne veriť, že Ježiš nie je Boh, že meno je dôležitejšie než osoba, že spása závisí od výslovnosti a nie od vzťahu. A to je tragédia. Lebo ak učenie zmení význam Božieho slova, zmení aj to, ako človek vidí Krista, ako ho vníma, ako mu dôveruje. A keď raz začneš veriť upravenému textu, začneš upravovať aj Boha vo svojej hlave.
Už nevidíš večne existujúceho „Ja Som“, ale len poslaného služobníka.
Už nevidíš Otca zjaveného v Synovi, ale len meno, ktoré treba vysloviť. A to je duchovná slepota. Lebo ak organizácia upraví originál, aby sedel učeniu, nie pravde, potom neohýba len jazyk, ale aj vieru, vzťah, večnosť. A to už nie je omyl. To je zásah do samotného základu spásy.
Solo, je neuveriteľné, že ti nevadí zjavná manipulácia s originálom. Že ti nevadí, keď sa Božie slovo upraví tak, aby sedelo učeniu, nie pravde. Čoho sa vlastne bojíš? Že ak uznáš chybu, zrúti sa ti celý systém? Alebo že už si tak namočený v tom učení, že nemôžeš cúvnuť, lebo si tam pritiahnul ľudí, ktorým si to celé predložil ako pravdu? Že ak cúvneš, budeš vyzerať ako ten, čo ich zaviedol? Ale ak je to celé postavené na upravenom texte, tak to nie je pravda, ale lož. A ak je to lož, tak je jedno, koľko ľudí si priviedol, koľko zjazdov si absolvoval, koľko brožúr si rozdal. Lebo ak je základ falošný, všetko ostatné je len kulisa. A ak ti nevadí, že niekto upravil Božie slovo, tak si nebrániš pravdu, ale systém. A to je duchovná tragédia. To nema nič spoločne s kresťanstvom...
|
 |
|
|