hoď ma hore
Milí diskutujúci. Pri diskutovaní prosím: 1. nepridávaj témy pozostávajúce len z odkazov alebo jednoslovné témy / 2. nepridávaj uražlivé alebo vulgárne komentáre. Ak tieto pravidlá nedodržíš, tvoja téma pravdepodobne skončí v koši. Príjemné diskutovanie :)
none
ak chceš diskutovať, musíš sa registrovať. registrácia

tu sa nachádzaš : 

hlavná stránka  /  blogy  /  blog

"Šelma" a "veľké zvieratá" v biblických časoch a neskôr

vytvoril(a) Enfant Terrible, 10.9.2024 12:13, zobrazený 46x
V Biblii sa nepíše konkrétne o všetkých pozemských ríšach, mocnostiach, štátoch, úniách atď., ktoré kedy existovali, existujú či budú existovať (napr. z pohľadu času, kedy boli spisy Biblie písané) a ktoré boli, sú či budú skôr negatívne. A ktoré by prípadne mohli v určitom zmysle aspoň čiastočne zodpovedať "veľkým zvieratám" z knihy Daniel alebo šelme zo Zjavenia Jána. Zrejme nie priamo, konkrétne, ale kvôli zhode niektorých znakov.

Biblia hovorí priamejšie a konkrétnejšie - a to najmä symbolickou (obraznou) rečou iba o niektorých (niekoľkých) takých ríšach a mocnostiach. Napr. v starovekej knihe Daniel 7. kap. videl prorok štyri veľké zvieratá, ktoré predstavovali postupne (podľa cirkevného výkladu): 1. Babylonské kráľovstvo; 2. Médsko-Perzskú ríšu; 3. Ríšu Alexandra Veľkého; 4. pohanskú Rímsku ríšu. odkaz
Pozri k tomu tiež Daniel 2. kap.

V knihe Zjavenie Jána, ktorá bola napísaná oveľa neskôr, sa hovorí podobne v podstate o pohanskej Rímskej ríši, ktorá v tom čase a ešte dosť dlhý čas potom vládla na svete. Je opisovaná ako zlá zemská a morská šelma, tzv. falošný prorok a tiež neviestka (vtedajšie mesto Rím ako centrum Rímskej ríše). Konkrétnejšie sa to môže týkať jej vládcov, cisárov, ako bol napr. Nero.
odkaz

Zahŕňalo to aj ich náboženstvá a pod. Napr. v starovekom Egypte a Rímskej ríši sa jej vládca považoval za boha na zemi.

To, že Biblia nehovorí priamejšie, konkrétnejšie o všetkých podobných mocnostiach, neznamená, že nemôžu či nemohli (by) existovať. Môžu (mohli by) mať totiž podobné, viac-menej zhodné niektoré znaky ako tie, o ktorých priamo hovorí. Takže ako?

Čo teda iné a neskoršie podobné ríše, mocnosti? Napr. Egyptská (starovek, vraj sa ňou však čiastočne inšpirujú slobodomurári), Mongolská ríša, Osmanská ríša? Čo tzv. Tretia ríša čiže nacistické Nemecko 20. storočia? Čo komunistická "ríša" - ZSSR atď.?

V súčasnosti - ako vieme - sú na svete ako mocnosti najmä USA, Rusko, Európska únia, Čína a... prípadne ďalšie (napr. islamisti). Nemusia mať tie znaky ako tá šelma a pod., ale nejaké náznaky tam byť môžu. Iste v nich však môžu byť aj dobré prvky.

Aké znaky by mali mať tie "ríše" či "mocnosti", aby boli ako tie veľké zvieratá, šelmy, o ktorých hovorí Biblia priamejšie? Ak vychádzame z toho, že je to možné. Tak zrejme by museli mať odlišné až protichodné hodnoty, než sú tie biblické. Museli by mať negatívny vzťah k tým, čo biblické, kresťanské a cirkevné hodnoty vyznávajú, uznávajú. Museli by robiť zlé veci, skutky, vrátane proti prirodzenému zákonu a právu; snažiť sa o moc nad svetom... A tak ďalej, a tak podobne.

Teda toto je náznak, že "šelmu" či "zlé zvieratá" možno v určitom zmysle rozšíriť aj na iné zlé mocnosti a nestotožňovať ich nutne iba s tými, o ktorých je konkrétnejšie reč v Biblii. Nedá sa vylúčiť ani to, že v budúcnosti na konci sveta sa vytvorí nejaká veľká mocnosť, ktorá bude zodpovedať tej šelme; antikristovský, antikresťanský, antihumánny systém... A potom nastane Druhý príchod, posledný súd...

Na doplnenie: V tejto mojej téme, samozrejme, nemusí ísť len o mocenské systémy, lež aj o ideológie, svetonázory, duchovno-náboženské systémy (tj. mimokresťanské, mimocirkevné, pohanské, ateistické, "novšie duchovné prúdy, smery"...). Tie by mohli fungovať v tých mocenských systémoch ("ríšach", štátoch, úniách a pod.)
prevádzkuje diskusneforum.sk kontaktuj správcu diskusného fóra vytvoril dzI/O 2023 - 2024 verzia : 1.05 ( 27.4.2024 1:45 ) veľkosť : 36 232 B vygenerované za : 0.076 s unikátne zobrazenia tém : 283 677 unikátne zobrazenia blogov : 2 482 táto stránka musí používať koláčiky, aby mohla fungovať...

možnosti :

hlavná stránka nastavenia blogy todo

online účastníci :

nikto (nie) je online

hľadanie :

blog dňa :

Boh vás požehnáva, pretože ste spravodliví Požehnanie je na hlave spravodlivého... Príslovia 10,6 Vždy, keď v Biblii nájdete zasľúbenie alebo požehnanie pre spravodlivých, chopte sa ho a povedzte: "Otče, prijímam toto požehnanie v mene Ježiša!" A...

citát dňa :

Ak niekto verí nikomu, raz niekomu veril až príliš.